Nejste přihlášen/a.
Rez jsem úspěšně odstranila ze starého nepoužívaného ubrusu Savem,ale opatrně-hlídat,zkusit na kousku.Jinak používám Sa8 Bleach-bělidlo na kyslíkové bázi,podle tkaniny. Hezký den!
rez odstraňuji kyselinou citronovou (koupíte v každé drogerii za pár korun), místo namočím a posypu nebo ponořím celý kus do kyselého roztoku kyseliny a vody, nechám působit dokud skvrna nezmizí (u odolných skvrn i 2 hodiny). Oproti savu se dá použít i na barevné, nutno ale vyzkoušet na kousku stálobarevnost. Mám velmi železitou vodu ze studny a Vanish a Savo spíše rezavé skvrny způsobují, protože obsažená oxidační činidla reagují se železem ve vodě a vytváří na prádle hnědavé rezavé skvrny.
Podobně odstraňuji rez i z nekvalitního nebo staršího kuchyňského náčiní, které v myčce chytne rez. Posypat nebo potopit
Našla jsem tuto radu - je to podobné, jako kyselinou citronovou. Ale chtělo by to upřesnit, o jakou látku se jedná, event. i zda je to bílé prádlo a nebo barevné:
Skvrna od rzi – položte na rezavou skvrnu bílý savý hadřík, pokapejte citrónovou šťávou, posypte solí, po půlhodině opláchněte a vyperte.
doplněno 30.10.09 13:39:A zde ještě další:
Skvrny od rziA zde to potvrzuje i předešlé rady. Ale nemám vlastní zkušenost, zatím jsem skvrny od rzi neodstraňovala:
rez se nejlépe odstraňuje kyselinou citrónovou, potom lihovou vatou.
Nikdy ne mýdlem. (Vypereme, vyždímáme, vlhké posypeme kyselinou
citrónovou a necháme působit.) Jinak: Čerstvé skvrny lze odstranit
teplým koncentrovaným roztokem kyseliny citronové. Starší skvrny
čistíme 10%ním roztokem kyseliny šťavelové zahřátým na 60-70 st. C.
Nakonec v obou případech textilii důkladně proplachujeme vodou
Což o to. Jetelová sůl čili kyselina šťavelová je nejlepší na odstranění rzi třeba i na kamenných deskách. Ale kde ji sehnat, když se nesmí prodávat po záměně s kyselinou citronovou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.