Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme domek ze 70tých let, tak jak se tehdy stavělo... Koupil jsem si vlhkomer a hle, vlhkost nad 70%, topíme plynem. Soused má stejný domek, vodu do radiátoru zahřívá ovšem dřevem... taky má ale nezateplený domek a údajně si to vrní na 54%! vlhkosti. Vytápí na 22°C, my ovšem poze na 20°C. I tak je takový obrovský rozdíl sotva pochopitelný. Čím to může být? Nikde nevidím, že by od sklepa něco vlhlo nebo něco podobného. Má někdo ideu, co by s tím mohlo být nebo alespoň nějaké doporučení na odborníka ze Zlínska, který by se na to podíval?
Kelvine, podíval na co? na provoz Vaší domácnosti a na souseda? Nelze srovnávat dva podobné domy ohledně vlhkosti.
Tak jak správně popsal Hejkal. Zkuste rady od Hejkala.
Spíš mně šlo o to jestli u takových domů, není původcem třeba s 90% pravděpodností nějaký společný jmenovatel. Když jsem se setkal, 2x se zateplovací firmou (fasád..). Dostal jsem odpověď typu..tyhle baráky jsou vlhké kolem 70% vlhkosti všechny, zateplete a máte po vlhkosti...proto se ptám a čekal jsem tajně ve stejnou odpověď :D Jinak, osobně si myslím, že kouzlo vlhkosti u souseda spočívá v tom, že proste zafajruje, třeba ve špičce klidně na 25, 26 a to potom vlhkost mizne..,
Kotel má souse tam kde já, ve sklepě a pozičně uprostřed domu. Větrání probíhá občasným sklepovým okýnkem.
Je to jak píše paw, kamna na TP která si berou vzduch přez interiér pracují jako "jednoduchá rekuperace" tzn. drobnými netěsnostmi ("mikro") všech oken dveří apod. se v součtu plynule a pomalu zvenku nasává vzduch ten se postupně průchodem místnostmi ohřívá odebírá nadbytečnou vlhkost je nasáván kamny kde se účastní spalování a na jeho místo kontinuálně přichází vzduch "čerstý", význam je dvojí jednak větší prohřátí vzduchu a také jeho plynulá obměna, je to pocitově příjemnější než nárazové větrání.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Problémy s vlhkostí zhoršené mikroklima zaznamenali někteří uživatelé starších domků po té, co vyměnili kamna za plynové nebo el. vytápění, jednak topí na nižší teplotu a též nedochází k efektu postupné výměny vzduchu i bez přímého větrání.
za prvé, pokud vedle sebe dáte 5 vlhkoměrů, tak každý bude ukazovat trochu něco jiného.
Za druhé, topíte, pro Váš dům, na příliš nízkou teplotu. Když přitopíte o 2 stupně, klesne vlhkost třeba na 65% a značně snížíte riziko případných problémů na problematických místech. Ale když píšete, že nikde nic, budiž.
Za třetí, jak píšou jiní, topením atmosférickým kotlem, který přisává vzduch přes dům, klesá vlhkost.
Za čtvrté, větráte alespoň 3 x denně průvanem celý dům? Pokud ne, tak se nedivte. To je fyzika, ne můj názor. A nesušit doma prádlo, používat digestoř při vaření, větrat koupelnu atd.
Byl jsem na tom stejně jako Vy - vlhkost 65 - 70%. Pomohlo naučit se větrat, pak mi vlhkost klesla, ale významně vzrostla spotřeba plynu. Pomohlo až strojní větrání s rekuperací, které mám 5 let. Aktuálně mám doma 40 - 50% vlhkost, podle místnosti. Topím na 21 - 22°C v obýváku. Já Vám neříkám, pořiďte si rekuperaci za x desítek tisíc, ale je důležité pochopit, že větrání je stejně důležité, jako topení! Pokud nechcete větrat, tak si pořiďte třeba 2 odvlhčovače (cca 6 tis za jeden) a mějte je nonstop puštěné, případné na spínací hodiny, lze kombinovat s nízkým tarifem, pokud máte. Pomůže to. Zároveň Vám místnosti trochu vytopí. Ovšem je třeba podoktnout, že to jen "honí" vzduch uvnitř.
Jen pár poznámek. Ohřátím vzduchu o relativní vlhkosti 70% a teploty 20°C na 22°C klesne vlhkost na 62%. (Kolega honzik se skoro trefil).
Mechanický vlhkoměr můžete zkontrolovat nebo seřídit i tak, že ho zavřete třeba do krabičky na jídlo s malou mističkou kuchyňské soli, kterou navlhčíte (musí zůstat i část nenamočená). Necháte to pár hodin při pokojové teplotě a vlhkoměr by měl ukazovat 75%. Mimochodem - zkuste na něj zaklepat. Ručička možná poskočí i o 5%. Tření taky zhoršuje přesnost měření.
Pokud jde o větrání - větráte málo. Vím to, protože všichni větrají málo. Norma říká, že v místnosti, kde jsou lidé se všechen vzduch má nejméně vyměnit jednou za dvě hodiny nebo 25 m3 za hodinu na osobu. A nemusí to být najednou. Žádná moderní budova nevětrá otvíráním oken dokořán. A pokud budete větrat alespoň přibližně v takovém rozsahu, žádná nadbytečná vlhkost Vám nehrozí.
Ale je to na Vás. Klidně si z domu udělejte studenou vlhkou plesnivou noru - jako tisíce ostatních. Astmatické děti Vám jistě poděkují ..
A kdepak ten kotel na dřevo má? Ono je totiž známé, že při topení v kamnech/krbu dochází k tzv. komínovému efektu a v takto vytápěných domech můžete vytvářet vlhkost jak chcete, ale vlhký barák mít nebudete. K tomu třeba má soused doma minimum kytek, nesuší doma prádlo a umí větrat několikrát denně průvanem a klidně těch 54% může mít. Mimochodem máme barák starší, také nezateplený, vytápěný plynem a při 70% bych velmi rychle zbystřila a taky bychom tu velmi rychle zhnili. V zimě holt musím vlhkost hlídat a pravidelně větrat, pak mám vlhkost podobnou jako váš soused.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.