Nejste přihlášen/a.
nenapadá někoho řešení, když podřízneme ve spáře dům 40cm plná cihla, vložíme folii, zajistíme klíny, tak jak do zbylé spáry dostat maltu? jak jí tam vtlačit? ručně to tam zkusit vtlačit,,,,to asi nepůjde
viděl jsem videa, kde spáru zahodili, nechali husí krky a do nich to přes hadici na které byl náhubek hnali přes tlakovou nádobu a kompresor. obvolal jsem všechny půjčovny nářadí v kraji a nikdo takový přístroj nemá
nenapadá vás něco? nějaká pistole nebo tak?
p.s. co by se stalo, když bych do spáry maltu nedal? sedělo by to jen na klínech-dal bych je hodně nahusto
Dobrý den, viděl jsem to dělat tak, že v jedné ruce měl pracovník hladítko s maltou a druhou rukou, ve které měl ocelové pravítko, tu maltu pravítkem zatlačoval, resp. jako zasekával do spáry. Zdravím!
milancukrar - díky za doplnění. Ano, jde to pomalu, musí se to hutnit a volit nástroj podle šířky spáry.
I když, co jsem viděl toho profíka, tak mu to šlo hezky od ruky - amatér se to naučí až na druhém baráku .
Z vlastní zkušenosti: blbě, opravdu to tam jde blbě, ale jde to. Pomalá práce bolí záda od ohnutí. Jak psal Ben, hladítko a pomalu tam cpete plocháčem, latičkou, pravítkem (podle výšky spáry různé rozměry) a cpete a cpete.
Nespoléhejte jen na klínky, přece nepřenesete váhu baráku jen na pár klínků!
Viz Ben a Milam Cukrar - nastrkat tyčkou, rozměry podle výšky spáry, délka podle hloubky. Např. na spáru výšky 20 mm a hloubky 40 cm laťka 10 - 15mm vysoká, ca 50mm široká a délka tak 60 cm. Na 5mm spáru 3mm pravítko atd.
Dělám to maltu na rajblík a tyčkou nastrkám dozadu do spáry. Jde to docela dobře a zas tak pomalé to není, metr spáry se vycpe tak za 5 minut.
Kartuše atd. jsou nesmysl, i kdyby to fungovalo tak to budete cpát týden, a než seženete profi vybavení tak to tyčkou máte dávno udělané...
Nechat to jen na klínech je hovadina
Tip bych měl - upravené
Zkuste využít prázdnou kartuši od silikonu.Píst kartuše se dá vytlačit zpátky silným drátem,nebo tyčkou a po vyčištění naplnit tmelem a zastříknout.
JABRAKA
obávám se že toto nefunguje: v kartuši pouze vytlačíte z malty vodu (vlastně ji jakoby vyždímete) a zbyde suchá směs kterou nelze posouvat a už vůbec ne relativně malým otvorem a dlouhým tenkým vedením.
udo 144: Přesně. Nefunguje. Tak jsem se naivně domníval, že tuto "technologii" použiju na opravu spár a vtlačím jemný betonek do hlubokých vydrolených spár. Nebudu to opakovat co se stalo. Uvedeno výše. Nelze.
A co se týče toho prvního videa, on bude asi podstatný rozdíl použít nějakou spárovací hmotu na bázy polymerů a nebo namíchanou maltu či betonek.
Z kartuše to nefunfuje, to je vyzkoušené,
Pokud uděláte jen drážku pro izolaci, není to vhodné řešení. Páč jak napojíte hydroizolaci přes sebe, jak vyklínujete zeď uprostřed?
Síla zdi je 50 cm, klín venku a uvnitř, a co uprostřed?
Jendo, já nevím jaké máte složení zdi, jak jsou třeba uspořádány cihl, nevím nic o Vaší stavbě. jen vím, že když máte spáru takovou, že do ní nevidíte pořádně, nevíte jak podložíte horní řadu zdi.
Příklad, zeď je 45 (60) cm silná cihlová třeba zde: stavebni-vzdelani.cz/...
jak vyklínujete cihlu, která je uprostřed? Nebo tam dostanete maltu tlakem? To jde, ale ta dřina.
Něco o podřezávání, či podbourávání vím´, z vlastní dřiny na zdi silné až 90cm a přes 150-200 běžných metrů smíšeného zdiva.
ty klíny viz. 3 obr. - bílé destičky, vypadá to, že délka je 15-20cm takže když je zeď 45cm a dají se proti sobě nebo se zatlučou dvě za sebou, budou téměř v celé šířce zdi (ale zatím jsem tyhle plastové na internetu nenašel)
jinak, když se klínuje, klín musí být po celé šířce 45cm? že píšete, a co uprostřed
Kdysi, před mnoha lety jsme to taky absolvovali. Práce nic moc, ale podařilo se. Vybourali se dvě vrstvy cihel, asi metr dvacet vybourat, stejnou část nechat být, udělat hladký potěr, na to položit lepenku a zazdívat. V díře vysoký na dvě cihly je dost místa na pořádný zazdění i uprostřed 60 cm silný zdi. Žádný klíny nejsou potřeba. Když vytvrdne zazděná část, dobourá se zbytek, navaří lepenka a zase zazdí. Je to fůra práce, ale když se chce, všechno jde.
Až na ty klínky s Vámi souhlasím. Nebo se Vám podažilo vyzdít cihlu tak, aby se vzepřela mezi spodním a vrchním řádkem? Já to tedy nezvládl.
Jak píšete na konci, že je to fůra práce , já bych dodal že ještě více dřiny, dnesky bych do toho nešel.
Zdravím. Nedávno jsem řešil něco podobného, ovšem s vyplněním menší hloubky. Ve vašem případě budete asi muset plnit spáru z obou stran. Použil jsem k tomu nový igelitový pytel - rukáv, dlouhý 50cm, který se prodává na svářečku folií na potraviny. (Síla stěny cca 0,1mm) Jedna strana zavařená pod úhlem asi 45 stupňů a špička odstřižená. Ta se stiskne kolíčkem na prádlo. Tento pytel jsem naplnil řídkým betonem, kolíček odstranil a po zasunutí do spáry jej tam rychle vyždímal. A znovu naplnil atd... Inspirací mi byla manželka při zdobení dortu šlehačkou.
Úpravě této technologie se meze nekladou a samozřelmě svářet PE pytel lze i žehličkou přes noviny a pod. Jen nesmí být od prachu nebo jiných nečistot. Snižuje to pak pevnost svaru.
ten pytel jste měl vyrobený z igelitového pytle? co je to za pytel? síla 0,1mm, to se neprotrhlo když jste ždímal?
Ještě doplním: Prvně jsem to zkoušel s igelitovým obalem na tlačenku z Globusu. Ten má 160x550mmx50mikronů (0,05mm a to je asi hranice pevnosti) a šlo to. Pevnější a hlavně vydatnější je igelit na zavařování potravin, jak uvedeno v prvním příspěvku. Rovnocený k tomuto účelu je běžný velký PE pytel, který je vhodné rozřezat a na vhodný rozměr a svařit (žehličkou). Možná se to zdá úsměvné, ale používám jej občas i na další opravy, (kam je jinak obtížné beton natlačit) i opakovaně. Po ukončení práce pytel rozevřu a venku přes den zbytky uschnou a následně je vyklepu. A je připraven na příště.
Těsně před vtlačováním betonku je dobré spáru namočit.
jen doplním, směs se musí udusat, nikoliv jen natlačit
a takto přes 150 metrů, někdy podbourat, poslední metry jsem boural tlakovou myčkou. Velké pytle klínků.
zeptám se vás, když jste podřezával, dělal jste ručně pilou z katru? nebo jste volil postup vysekání celé řádky cihel
jakou jste volil do tlačenkového pytlíku maltu? nějakou speciální expanzní výplňovou maltu nebo obyčejnou?
Měla by být vapennocementová nebo rovnou jen cementová malta!Nic speciálního!Pokud patlovou směs tak hrubou zdicí!
Vzhledem k k tomu jdo ajkého tlaku je - ano můžete použít ale nevím stejně bych se to nepokoušel nějakou hadičkou či pytlíkem z plastu.Tím nedocílíte na rozdíl od výše psaného s tyčkou či nějakým "štouchadlem" dostatečného vyplnění spár,pak se stane že vám celá chalupa vypraská nebo dokonce se může stát že statik nařídí demolici (v krajním případě !)Teda pokud není nějaký "dodavatel tlaku"!
Osobně bych -nevím ceny-ale asi šel spíše do zatloukání nerezplechů do spár!
odborník mi doporučil tento druh malty
měla by se snad i dát použít do ruční pistole a pak vtlačit přes hadičku (pokud nemám tlakové zařízení)
tak by asi šla použít i do těch podomácku vyráběných PE zažehlených pytlíků?
Nevymýšlej ruční pistole a pytlíky s hadičkama. Pokud chceš dobrý výsledek, tak buď profi mašinu nebo našťouchat tyčkou.
Tou tyčkou to jde docela rychle a vyplníš bez problémů kvalitně celou hloubku spáry. Tyčka může být klidně 20 cm široký prkýnko kterým do spáry strkáš maltu z rajblíku - snadno to zasuneš až úplně dozadu a zároveň tu maltu udusáš (na dusání je lepší užší laťka - prkýnkem strčit dozadu a pak laťkou udusat (vyšší měrný tlak) nebo na to prkýnko klepneš kladivem... Nemusíš mít nic řídkýho, stačí normální malta.
Pokud je spára např. 3mm, tak se to tam strká plechovým pravítkem atd. - prostě neco co vleze do spáry a před sebou hrne maltu.
tož ono pokud bych tlakové zařízení měl (popřípadě ruční, pistoli nebo šněkový mlýnek) tak se celý prostor směsí vyplní a to se pozná tak, že do jedné hadičky směs pumpuju a když z vedlejší hadičky začne směs vytékat, je jistota, že celý prostor je vyplněný
a nebo použít ten pytlík - pouze k rychlejšímu transportu dovnitř spáry a pak udusat tyčkou a toto opakovat
Odkud jsi?
Strojní spárovačku ti můžu event. na vyzkoušení půjčit.
Jestli by ti to šlo, tak si jí můžeš pořídit.
Stála 3000,-
východní čechy, 30 km od hradce
můžeš poslat odkaz na tu strojní spárovačku? je to to co je v diskuzi nahoře jako druhý příspěvek? (video?)
Hmm, to je daleko.
Je to ta v příspěvku od ronyxe.
Chtěl jsem pomoci právě tou zkouškou, protože není jisté, že by to fungovalo.Já nemám zkušenosti na větší hloubky.Jinak jsem s ní maximálně spokojený.Spároval jsem s ní už možná kilometr a když veznu jak jsem začínal ruční spárovačkou (špachtlí) , tak bez šance se dostat do štěrbin a zákoutí, což jsem ocenil právě v dutých místech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.