1x



Jak vařit luštěniny?

Od: Datum: 02.11.16 21:37 odpovědí: 22 změna: 06.11.16 18:42

Dobrý den,

prosím o radu jak vařit luštěniny. Někde asi dělám chybu, když jsou po 2-3 hodinách vaření pořád poloměkké...

Luštěniny (celý hrách, bílou malou fazoli, strakatou fazoli, červenou fazoli) vždy namočím přes noc a pak buď v té samé nebo čerstvé studené vodě dám vařit. Sůl samozřejmě nepřidávám, přidám občas nějaké koření jako např. majoránku. Vařím pak bez poklice nebo s poklicí, občas dolévám vařící vodu a pořád zkouším, zda jsou uvařené. I po 2-3 hodinách nejsou měkké.

Vždy potom je musím rozmixovat mixerem a uvařit kaši či polévku, nikdy nemáme k obědu celé luštěniny :(

Papiňák nevlastním.

Děkuji za rady, kde dělám chybu nebo je normální luštěniny vařit několik hodin.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 02.11.16 21:48
avatar

Dobrý den. Luštěniny je dobré namáčet ve vodě přes noc a pak teprve vařit. Jsou rychleji uvařené.


doplněno 02.11.16 21:54:

Aha, špatně jsem si dotaz přečetla. Přes noc je namáčíte. A co takhle vařit v tlakovém hrnci? Občas je v tom vařím, ale nerada, protože mají tendenci z toho hrnce vyskočit ven. Čočka je uvařená celkem rychle, když vezmete červenou čočku, tak tak je ještě rychleji.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.11.16 21:51

Dobrý den, namáčím někdy přes noc i celé dopoledne, ale nepomáhá mi to :(

Datum: 02.11.16 22:08

Tlakový hrnec nevlastním a protože jsem četla příběhy, že slupka z luštěnin zacpala ventil, tlakový hrnec se roztrhl a zdemoloval celou kuchyň, bojím se toho.

Čočku uvařím bez problémů, jak obyčejnou, tak červenou. O to větší záhadou jsou mi fazole.

Datum: 03.11.16 11:22
avatar

Barunko, to že jsi četla příběhy. Každá věc, má svůj postup a způsob používání. Když vařím, v tlakovém hrnci, počkám, až začne vařit, a pak ztlumím. Je jasné, kdybych to měla moc zhurta, tak mi to v hrnci vzkypí a to nejen čočka. Je taky jasné, že má na to vliv množství čehokoliv v hrnci. Pokud je hrnec plný, mám ho úplně na mírně co to jde. KDybych to měla plné, a moc naprudko hořák, je jasné, že tlak nebude stíhat odcházet.

Když manipuluješ s kyselinou, taky máš postup, jak s ní manipulovat. Pokud si nevezmeš rukavice, tak se můžeš spálit,že? I vaření v tlakovém hrnci má svá pravidla a postupy, tak jako vše.

V tlakovém hrnci vařím 13 let. A nic se nikdy nestalo. Moje babička celý život, moje maminka 40 let.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.11.16 23:13

Asi Vám neporadím, ale když to čtu, tak sám nevěřím :D

Jelikož jsem zapomětlivý, tak na to namočení dost zapomínám, a stejně to nakonec vše uvařím bez větších problémů a dlouhého čekání. Je to záhada.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.11.16 23:43

Dobrý večer. A vaříte to asi jak dlouho? Na mírném plameni nebo prudčeji? Máte na hrnci pokličku nebo ne?

Já už vyzkoušela skoro všechny varianty a pokaždé jsou fazole tvrdé. I fazole jsem střídala, i přidané koření nebo bez ničeho. Nesolím při vaření.

Takže je mi to vše také záhadou. Vodu máme doma ve vodovodu normální, ne tvrdou, která by bránila změknutí.

Od: mp
Datum: 02.11.16 23:24

Je to otázka pohledu, co je vlastně měkké. Nedávno mě jeden přítel naučil dělat docela dobrý čočkový salát. Namočí, moc nepere. Uvaří (nesmi se prý moc míchat) sleje, vychladí, dochutí solí, pepřem, octem, olejem, a nasekanou (někdy mírně orestovanou cibulí). A je dobrý okamžitě, další dny chutná jen lépe. Třeba moje babička dělala smaženici z čerstvých hub (hříbky, holubinky, lišky, masáci a pod.) úplně naměko (tak cca 15 min). Moc mě chutnala. Dneska ale tyto houby jen tak lehce orestuji, pak teda stejně vejce a je to ještě lepší.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.11.16 23:37

Dobrý večer. Fazole v nálevu z konzervy považuji za měkké.

Moje fazole, i když je vařím dlouho, jsou tak asi poloměkké. Možná al dente. A nemají tu dobrou fazolovou chuť, jak ji znám z konzervy. A konzervy pořád jíst nechci, chci si uvařit sama...

Datum: 02.11.16 23:43
avatar

Mám dojem, že staré luštěniny (např. z loňské úrody) toto dělávají.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.16 00:19
avatar

Nevarite je s rajcaty nebo rajcatovou stavou? Mam zkusenost, ze tehdy lusteniny ne a ne zmeknout.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.16 01:36
avatar

Zdravím.!

Ano, máte pravdu. Rajský protlak, je kyselý. A v tom je zásadní problém.

Nic se v tom pořádně neuvaří.

Schválně zkuste vařit kyselé zelí a do něj dát brambory... Furt budou tvrdé. :(

Já vařím fazole tak, že den předem je zaliju tímto...

Do hrnku (cca 3 dcl) dám půl kostky Masoxu, čtvrt lžičky jedlé sody a zaliju vařící vodou.

Po chvíli to rozmíchám vidličkou a když je Masox rozpuštěný, tak to naleju do hrnce s fazolemi

tak, aby byly minimálně centimetr pod hladinou. Hodím to na plotnu a nechám projít varem. Pak to vypnu.

To vše s pokličkou pak nechám "vydýchat" do rána.

Na druhý den jsou fazole pěkně "nafouklé" a dám je vařit na cca dvě hodinky. Tlakáče mám sice tři, ovšem k

vaření luštěnin je nepoužívám. Mám je na vaření uzených žebírek. *hi* Ty miluju...

Navíc spojení uzených žebírek a fazolí je dokonalost sama.! *palec*

Pokud se Vám podle mého receptu nepovede uvařit fazole do měka... pak je něco blbě.

Já je spíš rozvařím. A to používám i fazole, které mám několik let staré.

Pěstuji hlavně "Becáky", což jsou ty velké, jak palec a pak různé barevné odrůdy.

Malé, bílé se uvaří nejrychleji. Tak ať se daří.!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.16 03:03
avatar
Delam v tlakaci, ale dari se mi je spis rozvarit a to neni vyhra. Je to pak jak blato.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.16 06:50
avatar

Vyzkoušela jsem oboje vaření. Fazole jsou dnes záhada. Běžně by měly být uvařené ty z loňského roku, ale jsou opravdu z roku 2015?

To nepoznáme.

Možná, že z bio obchůdku budou lepší, ale nebyl rozdíl. Též jsem vyzkoušela. I ty z Korejského krámku.

Nyní jsem koupila na trhu volně vážené asi červená ledvina, takové, co podobné vařila babička, tak jsem zvědavá, budu vařit asi příští týden.

V hrnku je nutné namočit minimálně na 24 hodin. Možná přidat nějakou hodinku navíc.

Přidání jedlé sody se dříve praktikovalo kvůli rychlému změknutí, dnes se nedoporučuje, protože ničí vitamíny skupiny B. A právě proto fazole máme zařadit do běžného jídelnířku, protože jsou zdravé.

Fazole jsem na plotýnce také vařila 3 hodiny, pomalým varem, pod poklicí. Velké, malé, černé, bílé, strakaté, fialové. Výsledek byl - některá fazole rozvařená, některá polotvrdá.

Uřčitě nedosáhnete stavu, jako z konzervy.

V tlakovém hrnci je luštěnina uvařená přece jenom lépe a rychleji. Při dlouhém varu ovšem převaříte. Musí se 1 krát hrnec otevřít a zkontrolovat. Je to podle odhadu a zkušeností. Vařím fazole na kyselo a zajíškovávám, asi v polovičce a teprve při té příležitosti též solím.

Pokud jste slyšela o výbuchu hrnce, tak je to vždy chyba kuchaře, který nedodržel doporučený postup ovládání hrnce.

Fazole /římský hrách apod./ se vaří výhradně ve vysokém hrnci. Vody dáváme pod doporučenou rysku. Pokud chcete sbírat pěnu, tak přivedete k varu, seberete odpěňovačkou pěnu a hrnec lze běžně uzavřít. Nutno podotknout, že mám spíše dražší hrnec, Tescoma Bio, než ten za pár stokorun /Tescoma Magnum/, co se vkládá trošku oválná poklice napříč dovnitř. Ale vařila jsem v něm též, zdědila jsem ho.

Od papiňáku neodcházím, dokud není natlakován. To mě ukáže červený hlásič, který trošku zaklapne. Nikdy nevařím tlak. hrnec na plný plyn. Jakmile ohlásí hrnec, že je pod tlakem, přemisťuji ho na nejmenší hořáček, nebo plotýnku a během pár minut snižuji příkon na nejmenší. Vše si člověk musí kontrolovat podle unikající páry, jak si pravidelně šustí, odfukuje, to podle typu, případně vypouklé gumy na stěně poklice, nebo ukazatele teploty, vystouplé kroužky-žlutá, zelená, červená, nebo jakoby teploměr na poklici-modrá, červená.

Lze i občas zcela vypnout a hrnec nechat vařit podtlakem sám. To, že někomu slupka ucpala ventilek, znamená, že vařil zbytečně moc klokotem, obsah hrnce se dostal až k poklici. Ucpání se projevilo, že hrnec přestat upouštět páru. To znamená, že kuchtík musí reagovat. Hrnec musí pěkně pobublávat, jako seřízený stroj, podle mne vaříte podle ucha. Jste-li řidič, okamžitě sluchem poznáte, že se něco v autě děje. A jakmile v kuchyni všechno ztichne, připravuje se malér. Řekněme ticho před bouří.

Dřívější hrnce z Maďarska měly nahoře takový těžší váleček, který sem mnohdy vlivem páry otáčel a zpod něj ta pára utíkala. Když bylo vody přes míru, tak se upouštěč pára i ventilek ucpal a opravdu jsem také slyšela o polévce, nebo guláši na stěnách. V tom ventilku byl malý plíšek a když bylo páry moc, tak hrnec upustil proud páry i třeba s polívkou. A lidi nesehnali ten originál plíšek a nacpali tam třeba sirku. Potom je z hrnce časovaní bomba.

Dnešní hrnce mají těch pojistek již více a při troše opatrnosti toto nehrozí. Při přetlakování u mého hrnce se vypoulí guma těsnění po straně poklice a pokud okamžitě nezeslabím, lépe vypnout, tak pára unikne, což je zbytečné, opět znovu tlakovat.

Dobrá třída jsou novější hrnce, které uzavřete jednou rukou. Tescoma President, 4 pojistky. Tescomu berte jenom jako příklad, nechtěla jse více hledat.

Takže tyto klips hrnce s cenou okolo 3000 korun jsou vynikající. Vařila jsem v něm u přítele. Vařím v papiňáku od mládí tedy již 40 let, zkušenost s pěti různými druhy, bez nehody.

Zkoušela jsem i bez toho papiňáku, ale na fazole a hrách jsem se k němu opět vrátila. U toho hrachu prostě vím, že to bude kaše. Jinak je velmi dobrý na kroupy.

Začněte v papiňáku s kuřetem na zelenině, masem na plátky, jenom s přírodní šťávou, nebo menším množstvím omáčky, s brambory ve šlupce, s uzeným masem, ovarem a potom s těmi luštěninami. Polévky je stejně lepší táhnout pomalu na plotně.

Nemyslím, že děláte při vaření chybu, mám stejné zkušenosti, proto jsem se vrátila k vaření fazolí k tlakáči.

Přidejte leda ještě půl hodinu. Nepamatuji si bohužel, jak dlouho babička vařila fazole na plotně, již není mezi námi.

Vím jenom, že to byly její fazole ze zahrádky.


doplněno 03.11.16 06:59:

Na fazole na kyselo se přidává bobkový list, celé nové koření, celý pepř, velká cibule, ke konci tymián, až na talíři ocet, nebo mletý pepř. Někdy udělám cibulovou jíšku, to již syrovou cibuli nedávám.

Jídlo levné, je na několikrát z 3/4 sáčku fazolí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.16 08:43
avatar

Tlakový hrnec a v něm luštěniny, je potřeba otevřený, uvést k varu, počkat, až spadne pěna a pak teprve zavřít. Tak se nemůže stát, že papiňák prská anebo že slupička zacpe ventil. ;) Luštěniny máčím přes noc a několikrát vodu vyměním. Ověřila jsem si, že pak nenadýmají. Čočku není třeba máčet a červenou už vůbec. Je však pravdou, že některé fazole jsou k neuvaření. Mám jedny krásné, červené, ty máčím od rána předešlého dne a po 3 hodinách vaření jsou stále ještě tvrdavé. Vařím je bez ničeho. Až později, až otevřu papiňák, solím a přidám zeleninu na kostičky, mám to tak ráda. A ráda ve fazolích a čočce rozvařím rajčata, ale až potom, co změknou. Stačí 10 minut. Mám tu rajčatovou sladkokyselost raději, než ocet. Když už rajčata jsou příliš drahá, vyklopím větší část konzervy s rajčaty. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.16 11:04

Dobrý den,

děkuji všem za odpovědi.

Od: fazole
Datum: 03.11.16 12:54

Nejlepší je elektrický tlakový hrnec na všechno. Nehlídá se velikost plamene plynu, nesyčí, nesmrdí do místnosti, namočené fazole jsou hotové za 20 minut a to tak , že zmáčknete jeden z nastavených programů na hrnci.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.16 13:15

Dobrý den, mám stejný problém.Tlakáč nechci a ty fazole uvařit stejně měkké jak v plechovce se mně taky nedaří.Jiné luštiny jsou OK, ale na ty fazole bohužel jedině tu sodu. Ale jak již bylo řečeno, tak to není zdravé.Takže nezbývá než se s tím asi smířit

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.16 13:34
avatar

Zdravím.!

A co si myslíte, že je hlavní složkou kypřícího prášku na buchty, které pečete..?

No přece jedlá soda.!

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 03.11.16 14:22
avatar

Co je špatného na sodě? Užívá se i na překyselený žaludek.


doplněno 04.11.16 10:15:

Bohužel, ta soda je v kypřícím prášku snad jedinou neškodnou složkou, na rozdíl od difosforečnanu disodného (který je tam také hojně zastoupen). Proto já klasické kypřící prášky pokud možno neužívám – buď dávám čistou sodu, anebo vinný kámen.


doplněno 04.11.16 10:16:

*kypřicím

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 04.11.16 10:23
avatar

Hrách kupte loupaný, čočku velkozrnou nebo červenou, bez namáčení je uvařeno do 30ti min. a klidně to i osolím, majoránku aby to vonělo přidám až na konec. Fazole bílé drobné, namočím a také to netrvá déle jak 30min, velké na saláty vařím v papiňáku. Zkušenost-lentilková čočka z Lídlu je neuvařitelná i v tlakáči, nekupovat.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 06.11.16 18:24

Dobrý den,

děkuji všem za rady a postřehy. Mimo fazolí se mi daří vařit už všechno

Datum: 06.11.16 18:42
avatar

Dnes jsem vařila ty vážené, vínové /nebo červené/ fazole z trhu. Jsem nadšená. Byly vařené za půl hodinky a pěkně zvětšily svůj objem, jsou měkké, velmi podobné těm z konzervy, jenom snad rozdíl v pevnější slupce, ale jenom mírně. Velká spokojenost. Zřejmě letošní úroda. Nevím, jestli jsem to psala, koupila jsem je na Tylově náměstí na Praze 2, na trhu. Jestli už ale trhy nekončí.

Balené luštěniny z polic obchodů jsou zřejmě ze staré úrody, nemusí být nutně z loňské, ale ještě starší.

Proto ty fazole nejdou uvařit.

Hned jsem si nechala skleničku na příští rok na sadbu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.