Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezervační smlouvy při prodeji nemovitosti

Od: myra* odpovědí: 3 změna:

Prodávám rodinný domek prostřednictvím makléřské firmy. Makléř sehnal klienta, který chce nemovitost rezervovat na určitou dobu. Jaký mohu mít požadavek na rezervační smlouvu. Musí se makléři dělit o peníze s prodávajícím, pokud kupující přestane mít zájem o koupi? Nebo celý rezervační poplatek připadá makléři? Děkuji za fundovanou odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rora*
hodnocení

2x

My dům kupovali, v rezervační smlouvě to bylo tak, že depozitum by propadlo RK a prodávajícímu bychom museli zaplatit 5% z kupní ceny. Jinak kupní smlouvu jsme pak konzultovali s právníkem, díky kterému se ještě pár věcí přepisovalo, takže určitě doporučuji též nějakou konzultaci. Nespoléhat se na právníka RK.

zoy*
hodnocení

2x

Rezervační poplatek nepřípadá makléři, alespoň já jsem tady toto nezažila. Tento poplatek je procento z ceny nemovistosti, o kterém samozřejmě musíte vědět, mělo by to být předmětem domluvy již při sepsání smlouvy s Vámi, jako prodavájícím (většinou je to kolem 10% z ceny nemovitosti) Tento poplatek je placen hlavně proto, aby si kupující nerozmyslel koupi a pokud si ji rozmyslí, přichází o peníze ve Váš prospěch. Realitka si vezme samozřejmě nějaké procento, za sepsání rezervační smlouvy s rádoby kupujícím, prohlídku, inzerci Vaši nemovitosti atd. opět ale po domluvě s Vámi. Tyto peníze zůstanou v úschově u realitky a pokud obchod proběhne dobře, doplatí se zbytek peněz, které příjdou na účet Vám, nebo realitce. To je opět na domluvě. Makléř si ještě z částky odečte svou provizi o které musíte taky vědět před samotným obchodem. Každá realitka je jiná, ale vše by mělo být dáno na papíře a hlavně konzultovat s Vámi veškeré postupy. Nedá se pro klienty sepsat jednotná smlouva, každý má jiné požadavky a většinou i své právniky, kteří smlouvy napíši, nebo si přivézt svého právnika, je to přece jen jistější

Píši své poznatky jak ohledně nákupu nemovistostí, tak prodeje. Snad jsem alespoň trochu pomohla:)

nikdo*
hodnocení

2x

A já zase radím, jakékoliv peníze, když do úschovy, tak notářské nebo bankovní. I přes zvýšené náklady se vám nestane, že o tyto peníze přijdete. U realitky takovou jistotu nikdy nemáte. A rezervační poplatek propadá vám. Je to cena za zdržení při prodeji. Kolik si neuskutečněný prodej naúčtuje realitka, jde mimo vás. Nezapomeňte na dobrou smlouvu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]