Nejste přihlášen/a.
Prodávám rodinný domek prostřednictvím makléřské firmy. Makléř sehnal klienta, který chce nemovitost rezervovat na určitou dobu. Jaký mohu mít požadavek na rezervační smlouvu. Musí se makléři dělit o peníze s prodávajícím, pokud kupující přestane mít zájem o koupi? Nebo celý rezervační poplatek připadá makléři? Děkuji za fundovanou odpověď.
My dům kupovali, v rezervační smlouvě to bylo tak, že depozitum by propadlo RK a prodávajícímu bychom museli zaplatit 5% z kupní ceny. Jinak kupní smlouvu jsme pak konzultovali s právníkem, díky kterému se ještě pár věcí přepisovalo, takže určitě doporučuji též nějakou konzultaci. Nespoléhat se na právníka RK.
Rezervační poplatek nepřípadá makléři, alespoň já jsem tady toto nezažila. Tento poplatek je procento z ceny nemovistosti, o kterém samozřejmě musíte vědět, mělo by to být předmětem domluvy již při sepsání smlouvy s Vámi, jako prodavájícím (většinou je to kolem 10% z ceny nemovitosti) Tento poplatek je placen hlavně proto, aby si kupující nerozmyslel koupi a pokud si ji rozmyslí, přichází o peníze ve Váš prospěch. Realitka si vezme samozřejmě nějaké procento, za sepsání rezervační smlouvy s rádoby kupujícím, prohlídku, inzerci Vaši nemovitosti atd. opět ale po domluvě s Vámi. Tyto peníze zůstanou v úschově u realitky a pokud obchod proběhne dobře, doplatí se zbytek peněz, které příjdou na účet Vám, nebo realitce. To je opět na domluvě. Makléř si ještě z částky odečte svou provizi o které musíte taky vědět před samotným obchodem. Každá realitka je jiná, ale vše by mělo být dáno na papíře a hlavně konzultovat s Vámi veškeré postupy. Nedá se pro klienty sepsat jednotná smlouva, každý má jiné požadavky a většinou i své právniky, kteří smlouvy napíši, nebo si přivézt svého právnika, je to přece jen jistější
Píši své poznatky jak ohledně nákupu nemovistostí, tak prodeje. Snad jsem alespoň trochu pomohla
A já zase radím, jakékoliv peníze, když do úschovy, tak notářské nebo bankovní. I přes zvýšené náklady se vám nestane, že o tyto peníze přijdete. U realitky takovou jistotu nikdy nemáte. A rezervační poplatek propadá vám. Je to cena za zdržení při prodeji. Kolik si neuskutečněný prodej naúčtuje realitka, jde mimo vás. Nezapomeňte na dobrou smlouvu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.