Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zap/vypínaní kolébkovým vypínačem zásuvku

Od: marek82* odpovědí: 35 změna:

Dobrý den,

Chtěl bych Vás elektrikáře MOC poprosit o radu. Potřebuji zapojit nástěnou zásuvku která by měla být zapínána a vypínána kolébkovým vypínačem. Moc prosím neporadil by mi někdo co a kam zapojit aby to fungovalo viz foto 1, 2, 3,

Předem Velmi děkuji

S pozdravem a přáním pěkného dne

Marek

Zap/vypínaní kolébkovým vypínačem zásuvku

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Fázi - to má být hnědý drát - přivedete třeba na A vypínače a pokračujete z B vypínače na A zásuvky. Modrý patří na B zásuvky a žlutozelený na kolík zásuvky.

marek82*
hodnocení

Díky za odpověd, zatím pro mě top*slunce*

hodnocení

2x

Já bych tedy ten vypínač klidně použil a klidně bych jej namontoval i do té dřevotřísky...

Jen bych nespínal 230V v zásuvce, ale až 12V za zdrojem.

Spínaný zdroj bez spotřebiče žere 00 nic, takže asi tak...

marek82*
hodnocení

Dobrá myšlenka, dobrá odpověd, děkuji :)

isteron
hodnocení

1x

Práve takýto vypínač, šnúrový mám upevnený na prívodnej šnúre k tranzistorovému rádiu a položený, prišróbovaný na drevenej polici nábytkovej skrinky. Funhuje 5 rokov, nič sa mu nestalo a nezohrieva sa, v kuchyni a na WC. Je to kryté plastovým obalom.

marek82*
27.10.16 09:41
hodnocení

Zap/vypínaní kolébkovým vypínačem zásuvku #2
marek82*
27.10.16 09:42
hodnocení

.

Zap/vypínaní kolébkovým vypínačem zásuvku #3

hodnocení

0x

Ne že by to nešlo, ale jestliže kladete podobné otázky, raději běžte pryč od toho a svěřte to elektrikáři.

Já bych určitě nepoužil ten spínač, dal bych na ten bok dvojrámeček a do něj vypínač a zásuvku. Další věc je, jakou zátěž to bude spínat. Určitě však použít krabici s tepelnou odolností.

marek82*
hodnocení

Děkuji za reakci/odpověd, každopádně když by to šlo, tak proč mě neporadíte a píšete co by jste udělal? Neberte to zle, ale já nemám zájem o dvojrámeček uvnitř skříně, já potřebuji aby to bylo umístěné tam, kde to je namalované, pač když je skřínka zavřená, bude to spínat sítový adapter 9 W na led pásek který bude v zásuvce.

marek82*
27.10.16 10:24
hodnocení

.

Zap/vypínaní kolébkovým vypínačem zásuvku #4

Pokud to má být na LED pásek tak bych se vůbec na nějaký vypínač a zásuvku vyprdnul, zdroj napojte přímo na kabely a do lišty s led páskem dejte stmívač. Jednoduché, elegantní funkční.

ledsvet.cz/...

Předpokládám, že víte, že pásek nelze nalepit jen tak na dřevo, že je nutné použít Al lištu, že?

Ale znovu opakuji - pokud je pro Vás elektrika to, co teče i do kopce a někdy kope, tak to fakt radši svěřte odborníkovi, protože pokud to neuděláte dobře, může to později někoho zabít - třeba dítě si sáhne na živou část a pod.

marek82*
hodnocení

Ano hliníkovou lištu mám do vyfrézované drážky připravenou

host*
hodnocení

0x

Co takhle rozbočku s vypínačem viz například elima.cz/...

nebo za pár korun prodlužovačku s vypínačem viz například elima.cz/...

Prodlužovačka se hodí třeba k počítačovému koutku, kdy se jedním vypínačem vypne přívod napájení jak do počítače, tak do monitoru, tiskárny, reprobeden a dalších spotřebičů, které by v klidu jen spaly a žraly (třeba i jen málo) proud. Ale vy asi zásuvku s vypínačem potřebujete na něco jiného. Možná by vám stačilo prodlužovačku přilepit na suchý zip nebo oboustrannou lepicí páskou na zeď a síťovou šňůru zkrátit na minimum, co potřebujete, aby se nikde necourala.

Nebo vaše kabely čouhající ze zdi přímo zapojit do prodlužovačky, do tak zvaného "psa"? Prodlužovačka má atest a schválení k používání, takže by měla být bezpečná, jen je dobré se podívat, na jakou podložku se smí přidělat, aby to bylo bezpečné.

takjan*

Zabudovat tento vypínač do dřeva či co to je je prasárna, jinak to říci nejde. Naprosto proti normám.

marek82*
hodnocení

Aji když vlastně ve dřevě je jen fakticky jen ten plast/vypínač, zbytek vystupující bude celí schovaný v liště a ty plochý dutinky k tomu ještě zaizolovaný v bužírce?

Zap/vypínaní kolébkovým vypínačem zásuvku #5

"...když vlastně ve dřevě je jen fakticky jen ten plast/vypínač..."
Jenže to je právě ta součástka, která přímo ve dřevě (na dřevě) být nesmí! Stejně tak, jako tam nesmí být ani ta zásuvka. U všeho ostatního se dá přimhouřit oko.

Než něco podobného zbastlíte, něco i o tom přečtěte. Pro elektroinstalaci platí docela přísné předpisy a obcházet se je skutečně nevyplácí.

doplněno 27.10.16 12:57:

Obávám se, že se krabičce v požárně bezpečném provedení, nebo běžné krabičce a protipožární podložce navyhnete. Tedy pokud dodržíte předpisy.

marek82*
hodnocení

Zásuvku mohu posunout na zadní stranu, tamkde vycházejí dráty ze zdi, kde mohu vyříznout ze zadní strany kus a namontovat ji přímo na zeď, ale poraďte prosím jaký teda vypínač umístit tam, kde bych ho chtěl?

marek82*
hodnocení

Díky za typ/ reakci bohužel pro mne momentálně nevyhovuje jak rozbočka tak ani prodlužovačka

xyz*
hodnocení

0x

Elektrikář nejsem a LED pásek v kuchyňské lince mám, ale Váš způsob zapojení a využití adaptéru do zásuvky je, promiňte mi to, pitomý a každý elektrikář by se zhrozil. To, že to technicky lze tak udělat ještě neznamená, že je to v souladu s normou.

Abych jen nekritizoval... já jsem si k led pásku koupil "trafo" k danému počtu ledek. Stálo mě asi 70 Kč. Zapojení bylo pak jednoduché. Kabel jde přes "nehořlavý" vypínač na skříňce do trafa a z trafa do led pásku.

marek82*
hodnocení

Ja to měl namyšlené takto viz foto

Zap/vypínaní kolébkovým vypínačem zásuvku #6
marek82*
27.10.16 11:35
hodnocení

.. .

Zap/vypínaní kolébkovým vypínačem zásuvku #7

Zdravím. Použít ten vypínač co je nahoře (bez nějaké krabice) je fakt hodně. Sice mám také vypínač (ve dřevě) ALE je tam normální krabice a na ní vypínač. Co to udělat podobně? A ta zásuvka (vypínaná) by mohla být někde schovaná.

marek82*
hodnocení

No a neměl by jste nějaký typ jaký vypínač tam dát místo tohoto a aby byl malí a ne jak od světla na zdi :)

xyz*

Vím, že teď je zbytečné brečet nad rozlitým mlékem, ale nebylo by bývalo jednodušší, kdybyste při rekonstrukci kuchyně lépe plánoval a pozval elektrikáře, aby Vám na ovládání LED pásku pod linkou udělal na zdi normálně vypínač k tomu vyvedenému kabelu do skříňky?

Ale asi předpokládám, že rekonstrukcí prošla jen nábytková část kuchyně, ale elektro, či vodo zůstalo původní...

marek82*
hodnocení

ne ne je to dva roky stará novostavba

ovczaak*
hodnocení

0x

mám otázku - jak to,že hnědý a modrý drát kope? u modrého mi to nepřijde úplně fajn...

marek82*
hodnocení

Jen hnědý, špatně jsem to napsal..

ccc*
hodnocení

0x

"Špatně jsem to napsal." -"já to tak chci". - Raději běž od toho, než někoho s tim zabiješ. Už vidím, že to bude jen na "led" světlo. Jak si můžeš být tak jistý, že do toho Tvýho bastlu někdo nezapojí konvici a nebo cokoli jinýho s vysokou spotřebou?*bzum* To u toho budeš držet V A R T U? To by jsem chtěl vidět! Ale kdo chce kam...*nevi*

marek82*
hodnocení

*haha* neboj, konvicu nemáme, máme kavovar *palec*

xyz*

Noo, myslím si, že ta zásuvka by v té skříňce byla hodně blbě přístupná, aby to toho někdo něco zapojoval... i když, nikdy neříkej nikdy. :)

hodnocení

0x

Předem upozorňuji, nemám vzdělání v oboru. Takže pokud je můj nápad nevhodný nebo nebezpečný, řekněte.

Co dlátkem zadlábnout zespodu skříňky toto

ceha-kdc.cz/...

vypadá to krytovaný, takže i kdyby bylo nutné jít skrz tloušťku desky, mělo by to být OK?

Tento vypínač je určen pro kovové zárubně (panelák).

doplněno 27.10.16 19:39:

kejikl - no právě, visí u peřin. Takže není v těch peřinách těsně zabalený.

Smiřte se už s tím, že běžný vypínač přímo ve dřevě prostě zadlabaný být nemůže. A věřte, že se ty předpisy léta vyvýjely podle zkušeností v praxi a že nejsou pro srandu králíkům. Když budete tohle pravidlo ignorovat, možná se nestane nic. Ale možná vyhoříte. Jestli to chcete risknout... *nevi* (v tom případě ale nepočítejte s tím že Vám pojišťovna něco dá).

Promiňte, ale liší se nějak oproti,

elektro-paloucek.cz/...

který bych mohl také použít? Tyhle nebo půběžné vypínače běžně vysí z nočního stolku u peřin.

doplněno 27.10.16 20:27:

OK. Beru to selským rozumem. Ještě nikdy (40let) se mi nestalo, že by takový vypínač hřál natolik, že by se vznítil.
Pokud by se totiž vzněcovaly takové vypínače, věřte, že ohni by bylo jedno že je peřina 10cm vzdálená a hasiči by se nezastavili. Osobně beru jen problém s pojišťovnou. Stejně tak, jako že nemám každý rok revizi na kotel, komín apod.

ovczaak*
hodnocení

0x

nevyřeší váš problém toto - nej-ceny.cz/... -? na zeď skříňky krabička,do ní zásuvka,do ní tento vynález?

hodnocení

0x

Proboha vybodněte se na to. Máte novostavbu, ta jistě prošla revizí, tak bych se vyvaroval bastlení. Podobný zásah rozhodně moc košer není. Zavolejte elektrikáře, ten něco vymyslí a hlavně to i správně zapojí.

A k jedné odpovědi výše - kopat může i modrý drát, stačí, když ho nějaký mistr na druhém konci špatně zapojí. Aspoň bez té fázovky bych se rozhodně do ničeho nepouštěl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]