Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , mám domácí vodárnu zn. WILO , je asi sedm let stará, už asi měsíc mi nepravidelně po několika sepnutí vyhazuje jistič prosím poradte co s tím předem děkuji,ještě jsem zapoměl popsat ze občas vodárna sepne, motor nenaskočí jen bzučí a pak vypadne jistič, vodárna je v provozu denně od té doby co jí máme motorem lze otočit úplně volně skoušel jsem ji zapnout i do jiné zásuvky přes jiný jistič a problém je pořád stejný párkrát sepne normálně a pak jen sepne tl. spínač motor bzučí a pak vadne jistič
Milan
Mnoho rad máte zde poradte.cz/... které z nich jste už využil? Tato vodárna HWJ 401 EM dle popisu má motor na 3x400V cerpadla-neptun.cz/... Pokud tlakový spínač sepne a motor "bručí, chybí mu jedna fáze - vadný kontakt tlakového spínače; už vám to radili,třeba @bratrh; zkontroloval jste spíníní všech tří fází tlakovým spínačem? Mohlo by jít i o ložisko, které je skoro "vysypané"a rotor občas drhne o stator a proto se nerozběhne, i když naprázdno se točí; ale to vidím jako malou pravděpodobnost...
Přehléhl jsem se, tento typ se vyrábí i s motorem na 230V, s označením DM je na 400V a dle fota je to typ EM...230V...omlouvám se za část rady. Ale tazatel možná upřesní motor, pokud je to jinak..
Motor mi připadá jako trojfázový s kondenzátorem, kdo máte tuto vodárnu, upřesněte mne...a pro tazatele - dejte foto štítku motoru..
díky za rady , abych pravdu řekl zatím jsem zjistil jen to že to není jističem uzeměním a motor se také otáčí volně tak zbývá už snad jen ten tlakový spínač nebo jak někdo psal rozběhový kondenzátor ale to nevím co je a kde to hledat pod tímto štítkem je krabička se zapojením kde je vše jako nové čisté a suché
Pokud se toto ukáže dvojmo - nesem strújcem,ale nějaký chaos který chce určovat pravidla. Odpověď - kondenzátor - 20mikrofarad na 400Voltů (dle vašeho štítku), většinou šedý váleček z plastu s pár dráty, pokud pustíte motor bez čerpadla /zátěže/ a nic se nestane, tak spíš hledejte chybu v vlastním čerpadle a né pohonu.
Motor je jednofázový s rozběhovým kondenzátorem 20mikroFarad/450V. Může být již špatný, vyzkoušel bych ho vyměnit za stejný s uvedenými hodnotami. Nevím, jestli tlakový spínač jen spíná motor při poklesu tlaku, nebo jestli spíná i rozběhové vinutí motoru? Nebo pokud je rozběhové vinutí dimenzováno pro trvalé napájení přes uvedený kondenzátor, tak to nemůže být tím tlakovým spínačem, ale pouze tím kondenzátorem.
Tak buď přechoďák (očistit všechny kontakty),kondenzátor (vyměnit) nebo motor v ( ! ) Tady to řešili odborníci diskuse.elektrika.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.