Nejste přihlášen/a.
Krasny den, potrebuji poradit s nasledujicim problemem
19.4.2016 nam byl instalovan novy bojler (stary tekl). Instalater nam zapojil i elektrinu, nicmene upozornoval na to, ze do elektriny by to mel zapojit elektrikar, aby mohl dat razitko do papiru od bojleru. Ovsem v te dobe, kdy jsme uz delsi dobu byli bez teple vody, jsem opravdu nemela silu na to jeste shanet elektrikare a cekat na zapojeni, takze jsme to provedli takto.
Dnes odpoledne zacala z bojleru proudem tect voda. zastavili jsme privod vody a volali instalatera. po zkontrolovani vsech privodu a tesneni dosel k zaveru, ze bojler zrejme prasknul a je tedy potreba uplatnit zaruku.
No a ted k problemu. na zarucnim listu jsou tri kolonky pro razitka a datum: Prodejce - adresa, datum (tam je instalater), Instalaterska montaz (adresa, datum) - instalater, a pak Odborna elektricka montaz (kde momentalne neni nic).
Je mozne uplatnovat zarucni opravu bez toho posledniho razitka? nebo je potreba pozvat elektrikare a nechat to zkontrolovat respektive znovu zapojit a pak teprve resit opravu praskleho bojleru?
je tu nekdo se zkusenostmi? dekuji
Žádný zákon či předpis nestanovuje, že si bojler nemůžež zapojit sám.
Proto ani prodávající nemůže pro uznání "záruky" požadovat odbornou montáž.
Odpovědnost za vadné plnění platí i kdyby si do podmínek napsal cokoliv.
Pouze v případě, že by vada vznikla špatnou montáží, tak reklamaci neuzná. Např. nezapojený přetlakový ventil atd...
Jsem už přes 20let na druhé straně barikády. (prodejce)
Pouze reklamuj. Až když nastanou problémy, tak napiš o radu.
no budu to resit se smluvnim servisem zitra rano. nicmene me zajimalo na co se pripravit pripadne jestli spis zacit nejdriv shane ochotneho elektrikare :D
v podminkach je tohle:
1. Podmínky pro uplatnění záruky:
Záruční list musí být řádně vyplněn (potvrzen datum prodeje a montáže).
Montáž výrobku musí být provedena oprávněnou osobou (potvrzeno v záručním listu, jinak doloženo)
Kupující je povinen před uvedením výrobku do provozu se seznámit s provozně montážními předpisy příslušnými pro daný výrobek
2. Zánik záruky:
Neplnil-li zákazník podmínky bodu 1.
Nebyla-li prováděna oprava v záruce prodávajícím, nebo odborným servisem
Je-li zjevné zavinění závady výrobku zaviněno nesprávnou montáží nebo užíváním výrobku
Nebyl-li výrobek užíván dle provozně montážních předpisů a požadavků určených prodávajícím či výrobcem
Byly-li na výrobku prováděny neodborné úpravy či zásahy do jeho konstrukce, popř. dojde-li k neautorizovanému zásahu do výrobku (porušení těsnosti nádoby, zásah do elektrické instalace)
Je-li poškozen výrobní štítek s výrobním číslem, nebo tento schází
Prodejce ze zákona odpovídá za vady výrobku a nemůže je podmínit jakýmkoliv prohlášením = ani požadavkem razítka elektrikáře v záručáku. Záruku by mohl zamítnout jedině pokud by vadu způsobila neodborná montáž nebo nesprávné použití. Záruční list k reklamaci vůbec nepotřebujete, stačí jakkoliv prokázat co, kde a kdy jste koupili, tj. účtenka nebo i jen čestné prohlášení a svědek.
Ve vašem případě by záruka padla jedině pokud by tam nebyl pojistný ventil odpovíddající boileru a došlo k přetlakování, nebo by tam nebyla tepelná pojistka a tím došlo k přetopení. Předpokládám že oboje tam bylo, takže záruku by měli uznat. Pokud ne, pohrozte znaleckým posudkem a vymáháním právní cestou + oznámením ČOI. Normální prodejce pak záruku uzná, protože mu je jasné že by nakonec zaplatil náklady na znalce, soudní výlohy a náklady na exekuci + pokutu od ČOI
Tak tenhle typ bojleru mám též. Koupený asi v srpnu. Také se ptali po tomto záručáku (je to obal s CD návodem). Bojler jsem si zapojil sám a elektriku též. Žádné razítko jsem tam neměl nikde. Záruku uznali, jen řekli, že by byl problém uznat pokud by byl problém v zapojení do elektriky. Podle mě by ale neměl být problém, že to zapojil někdo jiný na elektriku. Žárovku si mění lidi taky sami a né elektrikář.
Nejjednodušší je mít po ruce chlapa který to zvládne. Sundat a nandat zas takový problém není - vše je připravené jen se to přepojí...
Jj, to je úžasný. Vůbec se servisákovi nedivim že od toho prchá :D Deska přes vanu a dva chlapi, jeden silnej drží a druhej ze štaflí montuje konzoli... Připojení pak už je pohoda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.