Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, už jsem sem psala, že máme sousedy z obou stran nanic a ted s podzimem bych chtěla znát váš názor na tuto situaci. Máme velkou třešeň 33 let starou, asi 10 m od plotu. je opravdu velká, už jsme ji před pár lety asi z třetiny zkrátili, ale od té doby u nás nebyly třešně, takže jsme v tom nepokračovali - pro nezasvěcené - peckoviny je nejlépe ořezávat při nebo ihned po sklizni. Tak - naše sousedka se dlouhodobě léčí na nervy a přitom ovládá celou rodinu - nevydržím to a napíšu, že zrovna včera zlikvidovali krásnou magnolii několi let starou, no prostě z ní asi padalo moc listí a baba to nevydýchala.t akže tihle sousedi nám loni touhle dobou hodili lístek do schránky - přitom ještě před pár měsíci cosi s manželem chlap řešil - ať naši třešeň okamžitě zkrátíme, jak je obtěžuje její padající listí atd. Byl to samý vykřičník, lístek jsem si schovala. Manžel pak chlapovi říkal, že až budou třešně, tak to zkrátíme, ten jen cosi blekotal . jo, dobrý- furt se rozhlížel, protože má evidentně z baby strach. Letos opět nebyly třešně, tak jsem nic neořezali a teď jen čekám, až začne foukat vítr, s čím baba přijde. Přitom se jedná tak o 4 kyblíky listí, které k nim přilétnou, zeť nám zjistil, že nám rozhodně nemohou přikázat strom skácet, ale já, jak jsem ze všeho na nervy, tak už vymýšlím, co by zase mohlo přijít.
život je moc krátký a plný jiných starostí - kašlete na nějakou nemocnou bábu, která chce řídit svět. Sdělte jí, že to listí z jejich zahrady po opadání stromu uklidíte, pokud vám umožní vstup na jejich pozemek. Pokud ne, ať to napíše písemně a řeší stížností přes úřady - máte na rok čas.
Vaše odpověď je logická, ovšem v našem případě nepoužitelná. Pokud babu potkám na ulici, tak dělá, že mě nevidí, jinak na zahradě ten její manžel běhá prakticky denně a podle jejich pokynů támhle orve kvítka, tuhle zamete 20 listů apod. Asi to nechám běžet, ale stejně si myslím, že ten chorý mozek si bude na nás někde stěžovat - už nás kdysi udávali, že jsme měli při stavbě písek na trávě před domem.
Když od někoho slyším, jak je bydlení v rodinném domě super oproti bytovce, kde by dotyčný ani omylem nebydlel, tak vždy říkám, že nejde ani tak o to bydlení, ale hlavně o jeho okolí. Jako ve vašem případě.
Obávám se, že toho moc nezmůžete. Je normální, že na podzim padá listí. Pokud se nedostane na jejich zahradu od vás, dostane se tam odjinud. S klidnou duší jim své listí darujte a pusťte to z hlavy. Není-li s tím stromem jiný problém, stejně s vámi nic nepořídí. Pokud jsem správně pochopil, tak sousedské vztahy stejně už teď nestojí za nic.
A jdou snad větve toho stromu přes její pozemek? Neřekl bych. A jak zákon tvrdí, tak plody spadlé na její pozemek jsou její s tím že i listí se bere jako plod.
Měli jsme to se sousedkou podobně, ovšem naše třešeň byla necelé 2 m od plotu, byla taky hodně velká, takže šla k zemi a nahradí ji jiná.
Ve Vašem případě si může babka stěžovat, ale to je jediné, na co má ze zákona nárok. Že s Vámi nemluví Vám může být jedno, nebo si snad chcete povídat s magorem?
Zdravím. Dajka, to je zapeklitá situace. Pokud paní sousedka je starší 75 let, může mít klidně stařeckou demenci, kterou si samozřejmě neuvědomuje a je víc než přesvědčena o své pravdě. Pochopila jsem, že váš muž s někým od sousedů komunikuje, tak by si měl vzít souseda stranou (na pivo...) a důvěrně mu poradit, ať vezmou babičku na novou kontrolu + CT mozku. Její nemoc mohla pokročit a současná léčba může být nedostatečná. No a při té příležitosti by měl přátelsky uozornit na to, že jim v žádném případě nechcete dělat problémy, že s nimi cítíte a ať klidně všechno vaše listí seberou a naházejí vám ho přes plot. A na starou paní bych se usmívala, ale nijak s ní nekomunikovala. A hotovo. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.