Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , mám domácí vodárnu zn. WILO , je asi sedm let stará, už asi měsíc mi nepravidelně po několika sepnutí vyhazuje jistič prosím poradte co s tím předem děkuji
Milan
vyhazuje jistič v rozvaděči vodárna dole ve sklě mi přijde ok nevím čím to může být tlakový spínač? slabý jistič? nic jiného ve sklěpě neběží
ještě jsem zapoměl popsat ze občas vodárna sepne, motor nenaskočí jen bzučí a pak vypadne jistič
Tak snad rozebrat a zjistit, jestli se volně protáčí - čerpadlo může být zanesené vodním kamenem, zarezlá ložiska, i ten rozběhový kondenzátor.
Bez rozebrání jde někdy zkusit pootočit vrtulkou na motoru skrz mřížku pomocí šroubováku a hned uvidíte, jestli jde volně.
Silnější jistič bych nedával, protože pokud by se vodárna "kousla"a motor netočil, tak jistič nevypne a motor shoří - viz jak píše tazatel. Jedině dát jistič na stejný proud, ale s pomalejší charakteristikou, aby při rozběhovém proudu nevyskakoval. Pokud se motor nerozběhne a jen vrčí, tak jse závada buď rozběhový kondenzátor u jednofázového motoru, nebo nesepne rozběhová fáze (pomocné rozběhové vinutí motoru, které musí být v činnosti jen v okamžik rozběhu motoru), nebo zadřené čepadlo ( stává se, když čepradlo není delší dobu v činnosti, že přireznou lopatky a musí se tomu pomoci ručním pootočením hřídelí - samozřejmě při vypnutém stavu ).
žešil jsem podobný problém , vodárna v provozu 20let, a jistič byl 4A, a časté spínání jej utrápilo, dal jsem tedy 6A a je klid
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.