Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí vodárna vyhazuje jistič

Od: milanmrzilek odpovědí: 13 změna:

Dobrý den , mám domácí vodárnu zn. WILO , je asi sedm let stará, už asi měsíc mi nepravidelně po několika sepnutí vyhazuje jistič prosím poradte co s tím předem děkuji

Milan

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x
Vyhazuje jistič, nebo chránič? Stav rozběhového kondenzátoru? Přidřené ložisko?
milanmrzilek
hodnocení

vyhazuje jistič v rozvaděči vodárna dole ve sklě mi přijde ok nevím čím to může být tlakový spínač? slabý jistič? nic jiného ve sklěpě neběží

rv*
Nikdo neví, jakou vodárnu a jaký jistič máte. Tlakový spínač jistič vyhazovat nebude (leda, že by v něm byl zkrat, což je nepravděpodobné).
milanmrzilek
hodnocení

vodárna je tato(viz foto) a jistič je starý 6A vedení ještě v hliníku

Domácí vodárna vyhazuje jistič
rv*
Motor má myslím 1300 W a pro něj je 6 A jistič na hraně. Dal bych tam 10 A a zkontroloval dotažení hliníku ve svorkovnicích.
milanmrzilek
hodnocení

ještě jsem zapoměl popsat ze občas vodárna sepne, motor nenaskočí jen bzučí a pak vypadne jistič

rv*

Tak snad rozebrat a zjistit, jestli se volně protáčí - čerpadlo může být zanesené vodním kamenem, zarezlá ložiska, i ten rozběhový kondenzátor.

Bez rozebrání jde někdy zkusit pootočit vrtulkou na motoru skrz mřížku pomocí šroubováku a hned uvidíte, jestli jde volně.

pobrdny*

Silnější jistič bych nedával, protože pokud by se vodárna "kousla"a motor netočil, tak jistič nevypne a motor shoří - viz jak píše tazatel. Jedině dát jistič na stejný proud, ale s pomalejší charakteristikou, aby při rozběhovém proudu nevyskakoval. Pokud se motor nerozběhne a jen vrčí, tak jse závada buď rozběhový kondenzátor u jednofázového motoru, nebo nesepne rozběhová fáze (pomocné rozběhové vinutí motoru, které musí být v činnosti jen v okamžik rozběhu motoru), nebo zadřené čepadlo ( stává se, když čepradlo není delší dobu v činnosti, že přireznou lopatky a musí se tomu pomoci ručním pootočením hřídelí - samozřejmě při vypnutém stavu ).

milanmrzilek
hodnocení

díky za odpověď, vodárna je v provozu denně od té doby co jí máme motorem lze otočit úplně volně skoušel jsem ji zapnout i do jiné zásuvky přes jiný jistič a problém je pořád stejný párkrát sepne normálně a pak jen sepne tl. spínač motor bzučí a pak vadne jistič

hodnocení

2x
Nebo taky izolační stav...chce to měřit.

Jediná chyba je v tlakovém spínači,který nespíná všechny fáze najednou.Vyměnit za pradávný OEZ Letohrad.

klasická WILLO je jednofázovka, se spínanou fází . Pokud vyhazuje při startu může být problém se zemněním občas to ve vlhku zlobí

111®
hodnocení

0x

žešil jsem podobný problém , vodárna v provozu 20let, a jistič byl 4A, a časté spínání jej utrápilo, dal jsem tedy 6A a je klid

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]