Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké vytápění

Od: ruzicka* odpovědí: 27 změna:

Zdědili jsme dům na vesnici ,chceme tam jezdit i o víkendech v zimě.Chtěli bychom ho nějakým způsobem mírně vytápět i přes týden kdy tam nebudeme. Uvažovali jsme o 3 variantách - automat.kotel , tepelné čerpadlo , nebo nějaké konventory.Můžete mi poradit ,jestli máte s něčím zkušenosti? Děkuji.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kakamila
hodnocení

2x
Přímotopy spínané naprogramovanými hodinami.
Nepíšete,zda do toho chcete investovat 50,100 nebo 200tis...?
V některých vesnicích není možná dvojitá sazba...tak se zeptejte na Čezu.
ruzicka*
hodnocení

A co elektrokotel? Nebyl by lepší než konvektory? Samozřejmě ,že bychom chtěli topit co nejlevněji. Děkuji.

lidus*
hodnocení

2x

Jaké topení to záleží na tom, kolik chcete protopit. Krmit dvě domácnosti něco stojí. My na chalupě máme dva kotle, na dřevo + uhlí a plynový. První rok po smrti tchána jsme plyn zapnuli a temperovali v zimě, po vyučtování jsem řekla, kdo na to sáhne tomu useknu ruku. Na chalupu v zimě jezdí jen manžel, přijede a je +5 v místnostech, zatopí v kotli na tuhá paliva a večer má nějakých 18C, ¨teprve druhý den je docela příjemně 22C. Nejlevněji výjde soused, zatopí v případě potřeby den předem, přijedete do "krásných "15ti C a do večera máte 20C. Je to jen o penězích.

novisls
hodnocení

0x

Co v daném domě už momentálně je (kotel + radiátory, kamna,...)?

A jak dům vypadá dispozičně (počet pater, rozlehlost, je to snad chatový typ s jednou centrální místností,...)?

doplněno 22.10.16 23:57:

A ještě: co znamená "mírně" a jaká je Vaše představa o tom, co se bude dít až tam na víkend přijedete - chcete topit tím samým zdrojem tepla, nebo klidně i jiným?

ruzicka*
hodnocení

Dům je starý 60 let ,bylo tam ústřední topení ,kotel Etka na uhlí ,to vše dosloužilo. Plyn ve vesnici není zaveden. Dům má dole 3 místnosti a koupelnu ,nahoře jsou 2 místnosti. Do chodby a koupelny bychom dali podlahové elektr.vytápění ,takže do místností bychom zřejmě volili konventory s termostatem.Nevíme ale jaký typ ,jestli vůbec místnost vytopí třeba na 23stupnů a jestli v době mrazu když tam nebudeme se dá nastavit nižší teplota - aby to jen mírně topilo.

novisls

Moje rady jsou asi moc revoluční, aby to ostatní pochopili, tak jen pro Vás: přímotopy Vás sežerou i když s nimi budete jen temperovat, protože každý víkend se budete přetlačovat s tepelnou kapacitou domu. Elektrokotel bude v daném případě ještě horší, protože budete muset navíc vybudovat teplovodní soustavu, provozně bude ale stejný jako varianta konvektorů.

Původně se mi nabízela možnost TČ vzduch-vzduch se třemi vnitřními jednotkami (jedna nahoře, dvě dole - dle dispozice domu) v kobinaci s přímotopem pro vykrytí špiček. Ale u 60 let starého domu bych čekal velké ztráty a tudíž o to horší investici. Máte alespoň odhad ztrát při -15°C a pokojové teplotě uvnitř? Pro 8 kW by byla investice do takového TČ cca 80 tis.

emilka1

Podlahové topení bych už nikdy nedala,je vhodné pouze pro topnou sezonu.Jinak na přitápění ne,momentálně sháním přímotop na přitopení do jedné místnosti,než začne topná sezona.

jendad
hodnocení

0x

Zkuste klimatizaci . Třeba topenicerpadlem.cz/... Budete platit asi jen třetinu co přímotopem. Vytopí to samozřejmě jen přilehlé místnosti otevřenými dveřmi . Na temperování stačí 10 až 12°c.

Návratnost tepelného čerpadla je u rodiny kde topí trvale kolem 15 let. Kdybyste ho chtěli použít jen na udržování nezamrzné teploty tak se návratnost investice posune daleko za předpokládanou životnost zařízení. To není dobrá volba. Jestli jde opravdu jen o to aby vám nezamrzla vodárna a na stěnách nebyla ve chvíli vašeho příjezdu jinovatka, tak stačí přímotopy kombinované s prostorovým termostatem pokud to utáhne hlavní jistič. Pokud ne, můžete instalovat třeba wafky. Ty mají taky nezamrzný program. Nevýhodou je nutnost mít v sezóně trvale puštěný věčný plamínek a to, že na rozdíl od přímotopu asi není možné k nim doplnit dálkové ovládání telefonem abyste si před cestou na barák esemeskou automaticky zvedli výkon topení a přijeli do tepla. To by šlo asi doinstalovat na plynový kotel jenže tam zas bude ve hře nízká návratnost investice v porovnání s přímotopy. Kotel,rozvody,radiátory a vložkování komína to není levná záležitost. K tomu každoroční povinná revize a nějaký servis. To by se vyplatilo asi jen pokud je barák hodně velký.
novisls

Tepelným čerpadlem topím v RD trvale (= celý den stejná teplota) a návratnost vůči přímotopům je něco málo přes 1 rok, oproti dřevu spalovaném v kamnech cca 6 let.

Dost tedy záleží na tom, co si vyberete a co jde použít (viz co psal jendad) a právě kvůli tomu jsem se taky tazatele ptal na to, jak nemovitost vypadá, co tam již je, atd. O slově návratnost by si mohli jen nechat zdát kdyby si na temperaci dali TČ voda-voda.

Pohádky patří asi do jiné rubriky. Návratnost vůči přímotopům jeden rok? Pořizovací cena čerpadla pro rodinný domek bude kolem 200 000,- přímotopy pro 5 místností 10 000,- Chceš říct, že za rok protopí přímotopy 190 000 a ty topíš zadarmo? I čerpadlo potřbuje v ideálním případě na kilo tepla půl kila elektriky.Takže na ekvivalent 5 dvoukilowatových přímotopů potřebuješ MINIMÁLNĚ 5 kilowat elektriky. Když zohledním nižší cenu elektiky proti přímotopnému tarifu tak možná topíš za třetinu toho, co přímotop. A furt mluvíme o modelové situaci, kdy oni topí celou dobu na plno a ty máš ideální venkovní teplotu kdy je čerpadlo nejúčinnější.

To ale zdaleka není případ tazatele. Oni chtějí temperovat na +5

novisls

Na pohádky tu rubrika není. Bohužel na blbosti taky ne...

Konkrétní případ našeho RD:

Pořizovací cena TČ včetně montáže 32 500.- Kč, nástěnné přímotopy jako záloha do mrazů 5 000.- Kč. Potřeba tepla 15 MWh/rok. SCOP včetně započítání přímotopů ve velkých mrazech cca 3, čili potřeba elektrické energie 5 MWh, cena elektrické energie 3,3 Kč/kWh, tedy provoz 16 500.- Kč ročně.

Cena elektřiny pro topení přímotopem 2,7 Kč/kWh, tedy provoz 40 500 Kč ročně.

Ročně rozdíl v provozních nákladech 24 000 Kč/rok. Rozdíl v pořizovací ceně 32 500.- Kč. Návratnost tedy je 1,4 let a to ještě zanedbávám, že pro topení přímotopy bych jich potřeboval víc než ve variantě s TČ!

Co na tom nechápete pane pseudo-docente?

ruzicka*
hodnocení

Tomu opravdu nerozumím.Pořizovací cena tepelného čerpadla je 32 500? Já viděla nejlevnější za 130 000Kč.Můžete mi napsat o jaké tepelnné čerpadlo jde? A pak uvádíte -cena el.energie 3,3kWh -16 500Kč a cena u přímotopu 2,7kWh 40 500Kč. Jak jste ktomu došel?Děkuji.

novisls

Je to FUJITSU ASYG-12 LMCA. Nízká cena je dána tím, že je to TČ vzduch-vzduch s jen jednou vnitřní jednotkou. Drtivá většina lidí k tomuto typu TČ má (dle mě bezdůvodný) odpor.

Zato TČ vzduch-voda chce "každý blbec", takže mohou být předražená.

Cena je počítána jako celková roční platba dělená spotřebou za rok. U TČ je cena za kWh vyšší, protože je menší spotřeba, tudíž cenu zvyšují paušální platby, které jsou stejné při topení TČ i přímotopem.

Když si do kalkulačky na ERÚ hodíte sazbu D57, jistič 3×25A, území dle libosti a spotřebu 5 respektive 15 MWh (95% z toho v NT), tak Vám vyjdou podobná čísla (v závislosti na dodavateli).

Blahopřeju. Sehnal jste tepelné čerpadlo pro celý barák za cenu, za kterou v sezóně prodává mauntfield přihřívání k bazénu s výkonem 4kw. Dejte odkaz ať do toho jdu taky. Osobně nevím o nikom kdo by pořídil funkční soustavu tč pro rd pod 100 ooo. ani s dotací na zelenou úsporám ale rád se nechám poučit když na tom vydělám.
novisls

Díky, ale mám pocit, že blahopřání nemyslíte úplně upřímně... :-D

Mountfield je předražený, to dobrý příklad nebyl. Svůj typ jsem uvedl výše v odpovědi uživateli ruzicka.

Ještě k cenám: jak jsem uvedl, tak včetně montáže to bylo 32,5 tis vč. DPH. "Stejné"IVT AIR X 50 (podobná výkonová charakteristika) stojí v základní sadě bez ohřevu TUV a bez bivalentního zdroje 180 tisíc bez montáže. Ptám se proč? Co má IVT navíc? Když se budeme tvářit, že venkovní jednotka IVT je v podstatě jen kompresor, výparník a ventilátor a vnitřní jednotka je elektronika a výměník chladivo-voda (což v podstatě je), tak venkovní jednotka IVT je ekvivalentní jednotce vzduch-vzduch. Vnitřní jednotka je především tepelný výměník (cenově např. levnetopeni.info/...), oběhové čerpadlo a ekvitermní regulátor vše zabaleno v "pěkném pouzdře", tudíž zásadní rozdíl je oběhové čerpadlo a že výměník není typu chladivo-vzduch ale chladivo-voda. Rozdíl je snad jen v tom, že IVT má při větších mrazech o něco větší výkon, ale jen při teplotě vody 35 °C. Toho bych dosáhl taktéž kdybych nešetřil a koupil si o cca 9 tisíc dražší model (mě se to ale nevyplatilo - bydlím na jihu Moravy a pod -5 °C tu přes den moc nebývá).

Nevím jak Vy, ale mě osobně tohle nestálo za to, abych zaplatil cca 10× víc (bez teplovodní soustavy to fungovat nebude, takže počítám dlaších 100 tis. za radiátory, práci a bivalentní zdroj)!

Já pro řádově vyšší cenu IVT nevidím jiný důvod než to, že lidi jsou zatím ochotni tyto ceny zaplatit i přes to, že to tu hodnotu nemá (ve stylu "nahodím cenu vysoko a když to nikdo nekoupí, tak slevím"- lidi kupují, tak proč zlevňovat?).

Proč bych neměl to blahopřání myslet poctivě? Jen blbec se nenechá poučit a trvá dogmaticky na své pravdě. Ukázal jste mi že existuje tepelné čerpadlo za super cenu takže si o něm něco načtu a budu o něm uvažovovat. Topim krbem rozvádim horký vzduch do patra a několik vzdálenějších místnosti doháním elektrokotlem takže když bude k sehnání čerpadlo dokážu si spočítat že se mi vyplatí.
ifivira2y2

Jen dodám, že cena elektřiny pro přímotop i pro tepelné čerpadlo je dnes již stejná.

Ale je jasné, že pro temperování je tepelné čerpadlo největší hloupost.

Tarif Přímotop jede 22 hodin nízká 2 hodiny vysoká sazba,tepelné čerpadlo 20 hodin nízká 4 hodiny vysoká sazba,jinak cena za dodanou kWh je víceméně stejná, jen u TČ dík topnému faktoru je cena v rozmezí 20 - 50%

doplněno 23.10.16 22:53:

Takže naopak 20 /4 přímotop, 22/2 tepelné čerpadlo

ifivira2y2

Není pravda.

doplněno 23.10.16 22:33:

Sazba na 22h na přímotop neexistuje.

miluju odpovědi typu není pravda bez veškeré další argumentace ...

kakamila
Taky jde o to v čem bydlíte...jestli je to nízkonákladový dům nebo stavba 50 let stará stavěná z čeho šlo...výkon TČ nemusí stačit...vidím to,co místnost,to jedno TČ...a to už leze do peněz.
novisls

110 let starý, hornický, řadový RD "jihomoravského typu", poctivá cihla 60 cm, kdysi nějaký pokus o zateplení dvou stran 6 cm polyšem a jedno TČ ve vhodně zvoleném bodě. Navíc přímotopy jako záloha. Do peněz to fakt neleze...

vanad1*
hodnocení

0x

Podle stavu komína jedině krbová kamna. Vše ostatní, pokud nechcete obnovit teplovodní topení, je příliš nákladné.

ruzicka*
hodnocení

Nechci topit ani dřevem ani uhlím,proto se ptám na elektriku. Jak to vidím,budu volit asi mezi konvektory a elektrokotlem, nevím ,co bude lepší.

pobrdny*

Tam kde chcete přitápět trvale, tak např. levnetopeni.info/... , nebo: topenicerpadlem.cz/...

Za rok dva se Vám ta vyšší pořizovací cena vrátí, protože např. k topnému výkonu 3kW ta klimatizace spotřebuje jen 1KWh elektřiny. Jen při mrazech výkon klesá, je to dobré doplnit buď kamny, nebio přímotopy. Do ostatních místostí, kde se tolik topit nebude (např.ložnice,WC), dát ty přímotopy. Rozdíl mezi konvektory a elektrokotlem ve spotřebě není prakticky žádný, ale ty konvektory se mnohem lépe instalují, nemusí se řešit potrubí, radiátory. Elektrokotel je výhodnější jen v případě, že máte funkční ústřední vytápění, tak ho nainstalovat místo kotle na TP. Ale jako první krok je nutno zjistit u distributora elektřiny možnost přímotopné sazby. I při té levnější přímotopné sazbě je to nejdražší vytápění. Ještě stojí popřemýšlet o akumulačkách - sice ty kamna jsou trochu větší než ty konvektory, ale když se nahřejí, tak hřejí stále díky magnezitovým cihlám, kdežto u přímotopných konvektorů je dost citelný pokles teploty v místnosti během blokování ( 2x2 hodiny denně ) elektrárny vypínají pomocí HDO přímotopy, bohužel je to většinou nejvíc znát při večerní špičce od 20.do 22.hod.

hodnocení

0x

Zkušenosti mám jen s kotlem na plyn, který mi začne v pátek odpoledne topit na 20°C, abych přijel do tepla. Pak nastoupí dobré dřevo a topím celý víkend. Jasně, že když v pátek otevřu velké skříně, vyskočí na mne chlad.

U vás ale plyn není, takže ve Vašem případě bych nechal spočítat ztrátu domu, navštívil bezplatnou poradnu dle místa bydliště, tam odbornící spočítají, co je výhodné pro Vás.

mpo-efekt.cz/...

mpo-efekt.cz/...

Nebo laicky pokus a omyl, což bude drahé..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]