Nejste přihlášen/a.
Máte někdo prosím zkušenosti s akumulační nádrží ve spojení s krbovkama?
Moje Grand Maxy jsou trochu předimenzované a po většinu topné sezóny je snadné dům přetopit.
Řeším to pak přikládáním malých dávek dřeva nebo v nejhorším skoro vyhasínání kamen,protože jinak je doma na chcípnutí.
Ale myslím že ani jedno není idealni pro ty kamna a komin a taky zbytečně plýtváme teplem.Ale dům neni zateplený,tak v noci vychladne docela brzy.
Napadlo mě,jestli by byla akumulační nádrž řešením.
Mě by se líbilo kdyby bylo něco co by bylo schopné posbírat na konci před návratem vody do výměníku to přebytečné teplo,abych mohl topení regulovat termohlavicema na radiátorech a nemusel tak v půlce domu pořád topit naplno,a mohl pak to přebytecné teplo využít až kamna vyhasnou a zároveň nemusel mít obavy,že přetopím kamna.
Ale předpokládám,že takhle to nefunguje.
Nevím jak přesně je akumulační nádrž zapojená,ze schémat jsem pochopil,že se natápí kamny nádrž přímo a do radiátorů se voda pouští až z nádrže (až se celá nádrž nahřeje na nějakou teplotu).
Napadlo mě k tomu ještě pár otázek.
1.) Teď trvá od zatopení roztopit dům hodinu - s nádrží by se náběh prodloužil? (samozřejme je mi jasné,že má vliv i objem nádrže) Nebo se dá topit hned jak se voda v nádrži ohřeje třeba na 40-50 stupňů?
Abych tím nezískal něco komfortnějšího za cenu toho,že budu v domě čekat 2 hodiny než čerpadlo pustí vodu do radiátorů (ikdyž teoreticky když budu mít naakumulované teplo,tak těch situací kdy bude dům úplně vychladlý bude méně).
2.) Mám starý bojler,přemýšlel jsem využít kamna i k ohřevu TUV během topné sezóny a mimo ní elektrikou (kombi bojler).
A v souvislosti s tím jsem přemýšlel,zda:
a.) Mít nádrž i bojler (zda už po těch kamnech nechci moc)
b.) Je lepší zvlášť bojler a zvlášť nádrž - třeba kvůli životnosti - abych nemusel drahou kombinovanou nádrž vyhodit proto,že zásobník na TUV uvnitř nádrže bude prožraný a nádrž jako taková bude ještě ok.
To vše za předpokladu,že se do zásobníku TUV uvnitř té nádrže dá přidat elektrické topné těleso,protože jinak by to bylo na nic - v létě netopím.
Plánuji vyměnit vchodové dveře a dveře na terasu,takže třeba v chodbě kde nejvíc přebytečného tepla utíká ven bude tepelných ztrát o velký kus méně.
Zajímá mě praxe a řešení obecně,je mi jasné že finalní řešení se stejně musi doladit s topenářem.
Předem děkuji,pokud někdo zareaguje.
Aku by byla ideální. Máte pravdu že nabíjet aku ze zpátečky je nesmysl.
Udělá se kotlový a radiátorový okruh. Z kotlového se teplo směruje buď do systému nebo do aku = můžete hned topit pouze do systému a aku začít nabíjet až po ohřátí baráku. Po vychladnutí kamen se teplo bere z aku.
Jsem zastánce beztlakové aku s výměníkem od kotle/do topení a druhým výměníkem pro ohřev teplé vody nebo extra zásobníkem ohřívaným z kotlového okruhu. Beztlaková aku - expanze je řešená kolísáním hladiny = odpadne nutnost velké expanzky.
Veškerá regulace nejlíp bez potřeby el proudu - termoventily atd. např. termohlavice na všech radiátorech a systém tak že pokud jsou otevřené tak voda jde do systému, pokud uzavřou tak zůstane volný průchod do aku a nabíjí se aku atd..
Aku jde nabíjet z různých zdrojů, dnes není od věci el. solár a topné těleso přímo v Aku - odpadne nutnost potrubí od teplovodního soláru (táhne se jen kabel), navíc v zimě má el. vyšší účinnost.
Nepíšete nic o objemu ohřívané vody v radiátorech ani o výkonu kamen.Asi jste to přehnal s výkonem do vody...
Akumulační nádrž aspoň 500l...máte ji kam dát...?A samozřejmě zateplit půdu a severní stěny...
Není lepší přestat topit a nechat vyhasnout...?Ušetříte dřevo a nebudete mít žádné další náklady...
Kamna jsou asi trochu sinejsi,ale s tim uz nic nenadelam.
Prestat topit a nechat vyhasnout je ale komplikace.Nahore se drzi teplo dele,dole to chladne rychleji.Pak je v pulce baraku teplo a v pulce chladno.Treba v koupelne je porad chladno,tak je docela fajn,kdyz je cim dotapet (dela se tam pak plisen).
Puda zateplena je,ale dum se mi zatepovat nechce.Kdyby se vyladilo tohle,tak si myslim ze to staci bohate.
Kdyby se dum dal prubezne temperovat a ne porad topit v casti domu naplno,byl bych spokojeny.
A objem vody netusim,nemeril jsem to kdyz jsme napousteli.
Kamna maji 11,3KW do vody,topna telesa podle papiru 19,7KW z toho 8,3KW mam nahore.
Dole vse jede naplno,nahore mam kohouty nekde mezi 2-3 ,aby se tam dalo spat.
S AKU nadrzi bych jeste musel pridat topne teleso dolu do kuchyne,kde mam kamna (aby bylo cim kuchyn dotapet,az kamna zhasnou).
Nerikam,ze je vymyslene nejlip,bohuzel,ale zase to cele prekopat si nemyslim ze neni nutne.
Kdybych mohl kohouty nastavit vsude podle potreby,jsou radiatory ok.
Nahore je mam zavrene napul protoze mi 22stupnu staci.Dole je ale 25 raz dva a to uz je na nas dost.
Prece jen ono se to taky podle venkovni teploty meni.Jinak je v mrazech a jinak kdyz je 10 stupnu.
Ale me neslo jen o pretopeni ale i to dotapeni v noci/rano/trochu pres den kdyz odjedu.
Prece jen kdyz nalozim kamna,tak to za par hodin shori.neni to kotel,ktery nalozim na kdovijak dlouho.
Jako muzu je naladovat a zaskrtit ale takhle se kamna brzy zaserou a hlavne uz moc tepla neudelaji,kdyz topi celou noc jedno velky poleno pres cely kamna.Dotopi me to tak ten horejsek kde spime.
Nadrz jsem doufal,ze bych dal do sklepa - zda je mozne aby byla pod urovni topeni nevim.Hned pod podlahou kde jsou kamna je sklep.Je tam stabilne tak 12stupnu (nevim zda to neni malo - nadrz ma izolaci,ale i tak nevim jak moc velky vliv na ochlazovani to ma).
Vedle kamen je mista dost a vesla by se tam,ale tam bych si ji dat vazne nechtel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.