Nejste přihlášen/a.
Dobry den, chci si na stenu zavesit predmet o hmotnosti priblizne 5 kg. Uchyt ma tri dirky do trojuhelniku vzdalene priblizne 10 cm jedna od druhe. Myslite, ze je lepsi nejdrive navrtat do steny dirky a pouzit hmozdinky a srouby, nebo si praci urychlit a proste tam natlouct sedmdesatky hrebiky?
Vy jste buď Pat nebo Mat. Chcete si urychlit práci. Ale za jakou cenu? Ty hřebíky budete tlouct do zdi tím stylem, že je tam stejně nezatlučete. Budou se ohýbat, budete dělat do zdi díry a nakonec, i když vám to nepůjde, stejně budete hledat další místo vedle až bude díra jako kráva. Nakonec byste měl dojít ke zjištění, že navrtání těch hmoždinek je jednodušší, rychlejší a spolehlivější.
Dejte fotku toho úchytu!
Magdon, to, že do panelu nezatlučete nastřelovák, to neříkejte. To jste neviděl bohovsky nasratou ženskou, která je ve svém hněvu strašnější, než si vůbec dovedete představit. Jednou mi sliboval a sliboval, že nastřelí. A ne a ne a ne! Když se přidalo ještě pár věcí, tak jsem se vytočila tak, že jsem popadla do kombinaček nastřelovák, dlaní kleště držela na zdi a velkým kladivem jsem 13 nastřelováků do zdi, do značek, namlátila. A pověsila si na ně všecky bábovkové formy. Pak mě vztek přešel, maličky hřebíček, na obrázek, to už jsem nedovedla. Udělala jsem díru, kterou jsem pak sádrovala a obrázkem přikrývala.
Do panelu běžný hřebík nezatlučete ani náhodou (leda nastřelit, ale to je o něčem jiném), do pálené cihly taky většinou ne. Když se strefíte do spáry, tak ho sice zatlučete, ale nebude držet. Zkuste si to někde stranou, kde nebudou následky vašeho pokusu moc vidět. Hřebíky (malé) jsou vhodné tak na pověšení menších až středních obrazů (řekněme do 0,5 kg). Já i ty obrázky většinou věším na hmoždinky. V panelu a cihle drží spolehlivě, pokud se strefím do spáry, nebo je příliš silná omítka, hmoždinku podmáznu sádrou. V případě cihlové zdi se taky dá použít prastará, splehlivá a již opomíjená metoda - vysekat přiměřený otvor a zasádrovat do něj dřevěný špalík. Do špalíku pak našroubovat vruty (případně použít ty hřebíky).
krtek - No ono to vyžaduje trochu odlišný postup, správné dřevo a určitou dávku šikovnosti. Metoda je to sice zastaralá, ale spolehlivá. Na dřevěné špalky se zavěšovaly i mnohem větší a těšší předměty, než jízdní kolo a pokud to bylo udělané pořádně, spolehlivě to udrželo víc, než hmoždinka. Špalík měl větší plochu, do které se dal zašroubovat šroub, takže nebyla nutná taková přesnost jako při vrtání hmoždinky. Jediná nevýhoda byla větší pracnost.
Mimochodem - co je to vrut M8 ?
tady ty předpotopní řešení, pomocí dřevěného špalíku tady ani nezmiňujte.. teď jsem na tuto vymoženost dodělával po otci držáky na kola do garáže a málem jsem se opupínkoval
) než aby použil hmoždinky, tak mi tam nadělal samej špalík
) ani vrtat to pořádně nešlo a šroubovat do toho M8 vrut bylo taky zajímavé
špatný popis..omlouvám se... klasický vrut s metrickou hlavou M8 ) prostě tohle shop.sonepar.cz/...
Do pěnobetonu jsem natloukl hřebíky které zůstaly 10 cm koukat a 10 cm byly vevnitř.Dodnes na nich mám položeno prkénko jako poličku a na něm kytky.Už to drží mnoho let.S betonovým panelem to realizovat nejde,ale s dobrým vrtacím kladivem se za ghodinu dá navrtat sto dírek pro hmoždinku.
JABRAKA
Kdysi jsem zkoušel drobné věci věšet na tehdy módní zatloukací Twenty háčky. Po té, co se mi párkrát podařilo s jejich pomocí vyrobit v panelu krátery, věším na hmoždiny úplně všechno. Pro nejmenší vrtám čtyřkou vrtákem, a pokud se časem rozhodneme dírku zrušit, stejným vrtákem hmoždinku vyškrábnu a "zasádruju" tmelem. Používám pětadvacet let starou příklepovku Black&Decker z amatérské tehdy černé řady. Tenkrát byla levnější, než Narexka, stála v přepočtu asi 2000 Kč. Kdyby se dala dnes koupit, dal bych za ni klidně trojnásobek. Do našeho panelu je o třídu lepší, než cokoli "profesionálního", co u nás různí odborníci používali. A má rukojeť pod těžištěm, ne na konci, takže se s ní pracuje příjemně jednou rukou. A nemlátí jako kladivo, neklepe se celý barák. Píská a mění beton v prach a kouř ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.