Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat - máme nový kotel, topný systém asi 17 let starý radiátory a podlahovku. Instalatér doporučil dát před kotel magnetický filtr na potrubí. Nikde jsem o něm neslyšel, na internetu toho moc nepíšou. Dává se to nebo je to jenom navíc a není to zas tak důležité?
Díky za info.
Magnertický odstraňovač tvrdosti - to asi je tu probíráno.Ten je určen k změně krystalizace solí,obsažených ve vodě.Tím se místo tvrdé struktury vytvoří kal,který už není takovým problémem,ale z topné soustavy se musí čas od času odstranit.Protože topné soustavy bývají naplněny jednorázově,pak by stačilo naplnit je vodou změkčenou pomocí iontoměničů.
JABRAKA
Jedná se o zachycení kovových částic které by poškodily čerpadlo nebo rozvody. U starších systémů se odlupují kousky kovu a cirkulují jako abrazivo které strhává další fragmenty. Pokud něco takového prodře plast v podlahovce je hned o zábavu postaráno ) Třeba tohle, ale jsou i jednodušší: domintex.cz/...
a ještě dotaz - klasický filtr - jak často ho čistit a jak? Mám tam takový ten mosazný šikmý těsně před kotlem - musím mít při tom vypuštěnou vodu? nebo asi stačí zastavit vodu kohouty u kotle a pak mi vyteče jenom to co je v kotli. Odšroubuji takovou tu odbočku , vyndám a vyčistím?
Jak píšete, pokud máte před i za filtrem ventily. Nechci vyvolávat spory ale magnet v soustavě bych zbytečností nenazývat. V autě je daleko lepší filtrace oleje a přesto je ve vypouštěcí matici. Pokud chcete, do sítka můžete magnet přidat, stačí dva neodymy z každé strany dna sítka, aby se navzájem držely. Investice pár korun.
Má velký význam pro nové kotle, které mají vestavěná elektonicky řízená čerpadla. Ta mají většinou jako rotor permanentní magnet a pokud nemáte magnetický filtr v systému, usazují se magnetické čístice, které projdou bez problémů klasickým filtrem (sítkem), v tomto čerpadle a je otázka času, kde se vám zastaví. Případne pokud použijete samostané elektrinický řízené oběhová čerpadlo u staršího kotle, má to význam i zde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.