Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otazník u výběru kotle nižší kategorie

Od: kesl odpovědí: 4 změna:

prosím o pomoc s výběrem kotle - zatím jen teoreticky, nutně si potřebuji udělat pořádek mezi klasickými a splynovacími

chápu, že výkon kotle mi musí vypočítat topenář (máme jen 90m2, východní čechy, nezatepleno, půl metru plná cihla)

mám pár otazníků:

-když má klasický kotel poznámku-tuhá paliva (např. nějaké levné do 25tis) lze v nich pálit i dřevo? mají totiž většinou napsáno jako palivo uhlí a o dřevu buď nic - nebo dřevo jako doplňkové. znamená to že když budu v klasickém odhořívacím (prohořívací už asi nejsou?) kotli topit dřevem, není to dobře? jsou konstruované především pro uhlí? existují základní kotle, kde můžu v noci a tuhých zimách topit uhlím a jaro podzim dřevem?

-topenář mi vypočítá potřebný výkon kotle, ve výpočtu se počítá s maximální minimální teplotou -15. takže pokud plný výkon kotle využiju 3 týdny v roce kdy tato teplota je a kvůli drahé ceně nechceme AKU, je pro nás lepší klasický kotel? tomu tolik nevadí když se kotel dusí - v teplejších dnech jako to vadí splynovacím kotlům? je to tak?

-možná bych měl raději sahnout po splynovacím kotli?

díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kotel
hodnocení

0x

Nastuduj www.energoportal.cz Ty zplyňovací snad potřebují pořádně vyschlé dříví. Dnes jsem objednal Defro Optima Plus 8 kW účinnost 85%. Není třeba revize. Je možné dosáhnout na dotaci na uhlí 6000 Kč. Kdyz bude hodně mrznout zapnu plynový kotel

novisls
hodnocení

0x

Z levných je např. SLOKOV SL27d příkladem kotle, který je vhodný na uhlí ale i dřevo. Rozdíl je jen v emisní třídě. To je mnohdy důvod, proč se jiní výrobci tváří, že jejich kotel je jen na uhlí. Neznamená to většinou ale, že mu dřevo vadí nebo že je to špatně.

Plný výkon nevyužijete ani ty tři týdny, spíš tak tři dny a pokud bude zima jako předchozí roky, tak vůbec.

Například zmíněný SLOKOV mají rodiče již 29 let a nikdy s ním nic nebylo (prasknul akorát rošt, ale kdyby do něj míň třískali, tak by tym byl do dnes). Posledních cca 15 let ho používají jen v přechodném období. Když se více ochladí, tak přepnou na zplyňovák na dřevo, který by asi moc dlouho nevydržel, kdyby se provozoval celoročně. I tak ten zplyňovák vydržel "jen" 14 let (a to je údajně ještě velmi dobré číslo).

I když se zmíněný SLOKOV dost často škrtí, protože je předimenzován, topí se v něm pochybným dřevm, tak při čištění je to krása ve srovnání se zplyňovákem (tam jsou kvanta dehtu). Klasická konstrukce je podle mě podstatně odolnější.

Čili bez akumulační nádrže zplyňovák buď tak, že budete připraveni na každedenní zatápění a krátký provoz na plný výkon, nebo počítejte s tím, že bude sloužit jen jako druhý kotel pro nejchladnější období.

kesl
hodnocení

aha, takže oni tam přednostně píší uhlí, aby se splnila norma 3.tř? dřevem jsme pak v normě níže?

slokov se mi taky líbí, četl jsem na něho pozitivní recenze - stejně jako píšete vy - dlouhá životnost (i když dnešní vyráběné věřím, vydrží méně než ten váš)

můžu se zeptat, jak maximálně dloouho vydrží hořet při variantě dřevo a při variantě uhlí? (zatápí rodiče denně?)

kotel

Kotel který nesplňuje třídu 3 budeš muset za 6 let vyhodit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]