Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kroutící moment utahování

Od: vikos* odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem, zvažuju koupi aku šroubováku ale nedokážu si moc v praxi představit udávaný kroutící moment a nikde jsem nenašel nějaké, alespoň přibližné srovnání s člověkem*nevi*

Vím zhruba, jakou sílu jsem schopný při utahování vyvinout - jak velké šrouby zvládnu zašroubovat ale chybí mi převod na Nm. A když vidím u šroubováku kroutící moment např. 4,5Nm, tak nevím, jestli to je "síla", kterou dokáže vyvinout malé dítě nebo dospělý chlap :( Máte s tím někdo zkušenosti? Mohli by jste mě případně odkázat na nějaké stránky, kde bych info našel? Zajímalo by mě to nejen v otázce šroubováčku ale chtěl bych se o tom dozvědět více.

Zvažuju konkrétně šroubováček Bosch Ixo. V popisu je, že je pro šrouby do 5mm ale už bude asi rozdíl, jesti zvládne sešroubovat 5mm vrutem dubové desky, šrouby do hmoždinek a nebo bude mít co dělat s nějakou smrkovou laťkou.

Snad je otázka pochopitelná:) děkuji předem za věcné odpovědi:)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Krouťák 1Nm by se dal přirovnat zhruba k tomu, když budeš mít páku 1 m dlouhou na kterou budeš tlačit "silou" (tíhou) zhruba 10 dkg. Těleso o hmotnosti 102 gramů je přitahováno k zemi silou 1N. Pak jen dělíš nebo násobíš poměry délka páky/tíha (váha). Takže 1Nm bude logicky třeba dvacet deka na půlmetrové tyčce nebo pět deka na dvoumetrové...

vikos*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Výpočet jako takový mi je znám ale už mám trošku problém s jeho převedením na "mou ruku". Pokud použiju uvedený příklad s dubovými deskami, tak vím, že rukou bych měl vrut o průměru 5mm celkem bez problémů zašroubovat. Ale zvládne to ten šroubovák? Utahuju to silou do 4Nm nebo, plácnu, třeba 40Nm? Jsem z toho trochu v pasti:(

bbbb
hodnocení

0x
Zalezi jakou praci s tim budete delat ja bych radeji bral treba narex asv 7 ta uz ma moment 12nm a druhy aku+rychlonabijecku.

xyz*
hodnocení

0x

Utahovací moment bych je jedním z ukazatelů síly šroubováku. Snažil bych se o co nejvyšší hodnotu. Nicméně pro běžné vruty do měkkého dřeva stačí do 15 Nm. Měl jsem Einhell Einhell BT-CD 18 s 9 Nm a pro klasické vruty do délky 10 cm a tloušťky 5 mm zašrouboval vše. Při stavbě pergoly ale šroubovák neutáhl dlouhé vruty s 6hrannou hlavou. Pak jsem dostal Makitu s 27/42 Nm a ta tyhle velké vruty šroubovala v pohodě.

Pokud chcete někam rvát dlouhé vruty (tesařina - do krovů), tak už je lepší koupit ne šroubovák, ale rázový utahovák. Ty mají sílu v řádech stovek Nm.

vikos*

Děkuji za odpověď i s uvedením příkladů. Dokážu si to tak lée představit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]