Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat, jak nejlépe uchovat zbytky barev, které nám zbyly po vymalování bytu, abychom je mohli někdy použít pro případné opravy. Přelil jsem je do litrových plastových lahví a v krabici je nejspíš uložím do sklepa, doufám, že nezmrznou. Ale jestli dělám dobře, to nevím.
Dále bych chtěl uchovat ještě zbytky lepidel, stěrek a omítek v pytlích, které taky zbyly a potřebuju, aby vydržely a neztvrdly.
Děkuji moc za rady.
Barvy přelejte do vymytých PET lahví a ty zdeformujte tak, abyste vytlačil všechen vzduch. Tak je uchováte velice dlouho. Omítkoviny bych zabalila do igelitových pytlů, přehla a převázala izolepou tak, aby k nim nemohl ani vzduch, ani vlhko. Cesta nejmenšího odporu.
Koncentrované barvy vydrží dlouho, naředěné poměrně brzo zplesniví. Sypké stavební materiály - jak které. Vápené omítky celkem vydrží, lepidla a beton moc ne. Ono to třeba na tom materiálu ani není vidět, ale jeho vlastnosti se mohou dost změnit. Každopádně zamezit přístupu vlhka (i ze vzduchu). Kdysi jsem před zimou natíral pytle cementu vyjetým olejem a do jara cement vydržel bez problémů. Skladování jakékoliv stavební hmoty delší než rok bych asi neriskoval.
Topta - skladovat barvy "dlouhá léta" nemá moc smysl. Odstín barvy na stěně se časem mění a i když uložená barva vydrží a Vy jí použijete na opravu několik let starého nátěru, bude to zcela zřetelně vidět.
Při skladování dokonce nových interierových barev jsem zjistil,že po 1,5 roce se na některých balením vznikla bakteriální napadení a zcela zlikvidovala balení.Proto doporučuji kupovat nátěry jen na spotřebu.U bílých není problém přikoupit barvu na opravu.U barevných kupuji spíše barvy méně,je možno v míchárně si nechat namíchat požadovaný odstín podle číselného kodu barvy kdykoliv .Zbytek vylít.
JABRAKA
Dobrý den,
děkuji za rady...Barvy jsem nechal v těch plastových litrových lahví a uložil je do krabice a pro jistotu utěsnil krabici po stěnách polystyrenem a celou krabici jsem uložil do sklepa a snad tam vydrží barvy v pořádku dlouhá léta.
Zbytky omítkovin jsem uložil do plastových pytlů a umístil na půdu. Dřív než příští rok je nehodlám použít a kdo ví, jestli je vůbec využiju.
Co se týče omítkovin, vápna,cementu,... skladuji to v plastových sudech(150l?) se šroubovacím, případně na pružinu zavíracím víkem a nikdy jsem s tím neměl problém. Materiál je stále sypký, bez náznaku jakékoliv degradace i několik let. V případě menšího množství by šly využít kbelíky po barvách. Pytle důkladně zabalené v igelitu se mi neosvědčili, ve vlhké stodole to prostě nevydrží, vlhkost se k tomu dostane,ale se sudy bez problému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.