Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké vrtáky do železa?

Od: asde odpovědí: 10 změna:

Ahoj, jaké byste mi doporučili vrtáky do železa? Mám doma po tátovi nějakou sadu a ještě jsem si přikoupil jednotlivé vrtáky z OBI od firmy Lux (2,5 3 3,5 a 4 mm). Problém je, že s novým vrtákem vyvrtám vždy krásně prvních pár děr, ale ty další už jdou velmi špatně a trvá to věčnost a to si myslím, že není dobře. Když si představím, že bych takhle měl vrtat díry do jeklů na celý plot... Máte nějaký tip na dobré vrtáky, které něco vydrží? Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mire*
hodnocení

1x

Kvalita vrtáků je důležitá, ale není nutno to přehánět. Běžný vrták ze železařství vydrží několik desítek děr do jeklu. Problém vidím spíše v tom, že neodkážete zvolit správné otáčky. Mnoho lidí pustí vrtačku na maximum a díví se, že vrták nevydrží. Vrtačka na max. otáčky je tak na leštění. Například pro vrták pr. 5 mm by otáčky měli být maximálně 1000 za min, to je méně než polovina max. otáček vrtačky.

hodnocení

0x

Použijte alespoň tyto nebo podobné pro nelegované i legované materiály vrtaky-vrbovsky.cz/... Tento typ používáme pro běžné práce s kovy, hlavně plechy tloušťky od 3mm ...plocháče tl.5mm a "různé jekly"...

ddd
hodnocení

0x

vrtaky do železa zásadně nekupovat v obyčejných obchodech ale ve specializivaných prodejnách na kovoobráběncí nářadí.V obyčejných obchodech prodávají jen aušusy ze špatného materiálu.Hlavně v supermarketech .Také se musí při vrtání chladit vrták,jinak změkne a nic už nevyvrtá.Stačí olejem.škodí velké otáčky,čím menší,tím lépe.Koupil jsem vrták jednou v supermarketu,pak jsem ho doma normálně ohnul jako hřebík do oblouku a vůbec se nezlomil,jaké tam prodávají šmejdy.

lotr72
hodnocení

0x

a pokud chces vrtat ocel do ktere ti neprojde ani supr vrtak. tak od vrbovskeho na strankach prodavaji ARTU vrtaky. jsou to myslim vrtaky nemecke firmy a maji na spicce naletovane... jak to rici... desticky a vrta se snima nejlepe tak 2500-2800 otacek za minutu... jsou do teploty 1100°C myslim a ten material jakoby propalis... ja si je nemuzu vynachvalit. normalnim vrtakem neprovrtas treba pilnik nebo treba katrovej list.

tomas11*

K tomu dotazu - myslím že je dobré umět vrtáky brousit . A opravdu některé toho dnes moc nevydrží , nám starším se to fakt dřív nestávalo aby byly vyrobeny ze sýra *smich* , jako některé ty dnešní , a bohužel to není jen u vrtáků.

hodnocení

0x

Kobaltové. falti.cz/...

111®
hodnocení

0x

no jezdím po montáži a často vidím jak se borci na dílně snaží něco navrtat vrtákem SSG a ono to nejde, a normálně ho vyhřejí do modra. Takže jsem ve finále zjistil, že nový vrták nemusí být vůbec správně nabroušený. Stačí ho správně jen líznout a už je to jiná liga. Takže se nauč vrtáky brousit a budeš v pohodě. Posledně asi před týdnem po mě zž chtěli abych jim to ukázal jak se to dělá.

xyz*
hodnocení

0x

Já obyčejné vrtáky do železa vůbec nekupuji. Mám sadu HSS vrtáků a to beru jako kvalitativní a tvrdostní minimum.

fff
hodnocení

0x

jestli je vrták jakžtakž dobře nabroušený pozná asi laik tak,že se s ním snaží vrtat do dřeva-normálně vrtákem v ruce ručně s ním otáčet a snažit se vrtat dřevo.Když bere šponu dřeva,je snad vrták provozuschopný.Ale když ani do dřeva nevrtá,je špatně nabroušený.Vrták prostě nesmí být zhruba horký tak,aby když se poleje vodou,aby vařila a dělala se pára.To už je první varování,že je dost horký a za chvíli začne měknout a bude v čudu.Chce chladit a malé otáčky.Ocelový vrták snese každé otáčky,jen ne vysoké

romanb74
hodnocení

0x

Do železa vrtákem HSS, nic nezkazíte. Samozřejmostí je dodržení otáček dle průměru a pravidel pro chlazení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]