Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbovky s výměníkem - divně cirkuluje voda

Od: mplic* odpovědí: 15 změna:

Mám asi 3 roky krbovky s výměníkem (Grand Max Plus II) a od začátku je v topení nějaká chyba.Když jsou kamna studená a normálne zatopím,vše funguje jak má.Když však nestihnu přiložit nebo nepřiložím schválně,protože je v domě už moc teplo a nechám kamna být a roztopím je znovu ze stavu,kdy ještě voda není ůplně studená (má třeba 30-40 stupňů), chová se to tak,že se voda ve výměníku ohřeje tak,že se na něm nedá udržet ruka,voda samotížně stoupá po zpátečce k čerpadlu místo aby šla po stoupačce (na pohmat zpátečka není horká je ale teplá,stoupaćka je studená,nátrubek kamen je horký ale o dost míň než výměník) a ta horká voda prostě sama o sobě necirkuluje přirozeně ven takže řídící jednotka sepne čerpadlo až mnohem později než má,protože se čidlo prostě nenahřeje.
Ono to vždycky nakonec sepne,ale prostě se občas bojím,že to nesepne a kamna se uvaří (když pak ta voda vyběhne,má mnohem víc než 60stupňů),protože se to chová jinak než když roztápím studená kamna - tam horká voda normálně stoupá trubkou nahoru a čidlo sepne jak má,při nastavených 60 stupních.

Nenapadá někoho,proč to dělá nebo co by na to mohlo mít vliv?

K popisu toho jak to mám zapojené - výstup z kamen - pojišťovák a za ním stoupačka (i zpátečka) vedou do podkroví do radiátorů a z podkroví jsou udělané sestupy dolů k radiátorům v přízemí.Čerpadlo je v podkroví na zpátečce,před ním automatický odvzdušňovák),expanzka je také nahoře vedle čerpadla.Třícestný ventil jak se doporučuje do zapojení nemám.

Předem děkuji za nápady nebo rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

novisls
hodnocení

0x

Chápu, že správné by bylo řešit, co je udělané blbě, ale co takhle teplotní čidlo přesunout na výměník?

kmbert
hodnocení

0x

Dobrý den,mám podobné kamna NIVALA s výměníkem,možná máte špatně umístěné čidlo ,které spíná čerpadlo,mohl by jste kamna nafotit zezadu -zapojení ,já mám čidlo v jímce výměníku,která je pro tento účel zabudovaná a kamna fungují bezproblému.

Vidím,že nejsem sám,kdo má stejný nápad a je rychlejší...

mplic*
hodnocení

Ano čidlo do připraveného otvoru by to asi řešilo,to mě nenapadlo.Přikládám 2 fotky - umístění čidla a nátrubek zaslepený matkou,kam by se to čidlo mělo namontovat.
Zajímavý je,že to řešili 2 topenáři a ani jeden mi to nenabídnul.Přijde mi,že těch co mají zkušenosti s krbovkama je málo.Jako dělá to kdekdo,ale zapojí to podle sebe,hlavně že to topí,bez ohledu na to,zda to tak má být.

Předpokládám ale,že bych musel vypustit topení aby se to dalo namontovat a taky nevím,zda je nahraditelné za to čidlo na kabelu od řídící jednotky,ale to bych si zjistil od dodavatele jak to pořešit.
Nicméně stejně bych rád přišel na to,co v tom je,že to chová takhle.Taky jsem v zapojení viděl nějakou zpětnou klapku na zpátečce,ta by na to možná měla vliv taky,ale nevím zda se montuje standartně.

Krbovky s výměníkem - divně cirkuluje voda
Krbovky s výměníkem - divně cirkuluje voda #2
fachman

Zřejmě při vyhasínání kamen začne voda v okruhu samotížně cirkulovat opačně. Radiatory v podkroví jsou ještě teplé, a je tam více vody než ve výměníku kamen.Takže tahne vodu ze zpatečky a vrací ji do přívodu.Tím při opětovném zatopení pořad vytahuje vodu do zpatečky a přívod s čidlem je studenější. Teprve při vysoke teplotě se vyměníku kamen podaří přetlačit zpětny cirkulační chod a rozběhne seto.

mplic*
hodnocení

Takhle jak to popisujete to zni logicky.A kde tedy muze byt chyba? Je ten system nevhodne navrzeny? Nebo tam chybi ta zpetna klapka (pokud je tedy urcena na to,aby zabranovala zpetne cirkulaci)
Prislo mi,potom co to bylo cele hotove,ze ten topenar nemel potrebne znalosti (pritom delal topeni mraky).Tvrdil mi,ze kdyz vypadne elektrina,ze se to samotizne vychladi (coz se mi nezdalo od zacatku,vzhledem k prumeru trubek) a take tam byl jen mechanicky termostat (takze to na teplotu reagovalo jeste pozdeji nez ted).
Pak se to chovalo tak,ze se voda ve vymeniku prehrivala - na teplomeru bylo 50 a najednou skok a bylo tam 100 a protoze chvili trva nez se ten termostat ohreje,tak to seplo az za chvili.

Pak jsem pozval jineho,aby mi vyresil cim to je.Neshledal zadnou zavaznejsi zavadu,tvrdil ze se vse jevi ok.Akorat mi prehodil cerpadlo ze stoupacky na vracecku (aby tlacilo vodu,ne aby ji tahalo) a pridal automaticky odvzdusnovak.Ale hlavne vymenil termostat za ridici jednotku zalohovanou akumulatorem.
Takze od te doby se to chovalo normalne (az na tohle) ale kdyz nad tim premyslim,vlastne jen diky tomu ze to cidlo je tesne u kamen,tak reaguje lip-rychleji nez termostat a proto nedochazi k tomu prehrati az na 100 stupnu - sepne to proste driv nez se to zacne varit,ale pricina problemu je tam stale,jen se nastesti nema moznost projevovat vysokou teplotou.

topic

Příčina viz Fachman - samotížně se rozjede cirkulace opačným směrem, kvůli tomu se horká voda nedostane k čidlu a to nesepne. Až při vysoké teplotě se samotíž zase rozběhne správným směrem a horká voda jde na čidlo..

Částečně pomohlo přemístění čidla blíž k výstupu. Řídící jednotka byla zbytečná, stejně tak přemístění čerpadla na zpátečku.

Můžete přidat druhé čidlo na vstup (tj. pak buď sepne to na výstupu nebo na vstupu), nebo nechat jedno čidlo, ale strčit ho přímo do výměníku (to hrdlo)

Zpětnou klapku bych nedával - bránila by samotíži a tím by byl větší problém s přehříváním při výpadku čerpadla - takhle samotíž alespoň částečně funguje, s klapkou by nemusela fungovat vůbec.

Dop. dodělat předehřev zpátečky (aspoň primitivní bypass s ručním nastavením - čerpadlo přes bypass přisává horkou vodu do zpátečky) tak aby nešla chladná voda do výměníku (dehtování, nízkoteplotní koroze).

mplic*
hodnocení

Dobrá,nechám si dát čidlo do výměníku.
Nemyslím že ta ŘJ byla ůplně zbytećná,alespoň je to zálohované při výpadku proudu.Kdyby jela kamna naplno,nechce se mi věřit že by se to samotížne vychladilo bez čerpadla tak,aby se to neuvařilo (kdybych nebyl doma).
Teď když to pozoruju a nejedou kamna naplno a samotížně to jde po té zpátečce nahoru,tak to ma co dělat.Kdyby to jelo na plný výkon,nevím nevím.Ale nemá cenu spekulovat.
Ten bypass si taky myslím,že by byl vhodný,i přesto že mě všichni topenáři co u mě byli tvrdili,že je zbytečný.Ale spolu s čidlem bych ho mohl nechat dodělat.
Děkuji

topic

Záloha je jen výpadku proudu, pokud zdechne čerpadlo tak nepomůže.

Dochlazení samotíží - může to vylézt třeba na 110° a dál už nestoupat (bod varu je pod tlakem vyšší), to by se muselo vyzkoušet ;) Mohlo by pomoct čerpadlo zapojit jako ejektor (pak neklade odpor samotíži) nebo rozvod ze silnějších trubek, správně vyspádovaný atd. aby samotíž stačila na dochlazení i při plném výkonu (na to se mělo myslet při projektu).

Bypass zbytečný není.

1) Nejlepší je mít dva okruhy - kotlový a radiátorový, v kotlovém teplotu zpátečky 65 / výstup 70- 80 a v radiátorovém výstup ca 40 - 60 podle potřeby.

2) Pak je jeden okruh a bypass 2a) buď automaticky řízený (automaticky reguluje teplotu zpátečky) - nejlíp termoventil bez potřeby vnějšího zdroje, 2b) nakonec je pevně nastavený bypass - přisává teplou vodu pořád, jen se ručně vyladí aby nepřihříval ani málo ani moc - na to stačí jeden kulový ventil a kus trubky, obvykle stačí 3/8 = investice pár stovek.. Velký průtok bypassem znamená zmenšení průtoku do radiátorů a vyšší teplotu výstupu.

Se studenou zpátečkou je výměník na straně spalin orosený a probíhá nízkoteplotní koroze (spaliny jsou poměrně agresivní), 3mm plech prorezne klidně za 5 let... Stejný výměník při teplotě zpátečky nad 60° vydrží klidně 15 let.

mplic*
hodnocení

Děkuji moc za podrobný popis.Kamna za 25litrů bych opravdu nerad vyhodil po 5ti letech.
Teď ještě najít někoho z Plzeňska,kdo to zrealizuje.

adi*
hodnocení

0x

Dobrý den. Když zatopíte, voda v systému je studená, neproudí. Začne se ohřívat, stoupat k čidlu a čidlo sepne, rozběhne se čerpadlo. Když kamna vyhasínají, teplota klesá, čidlo rozepne, čerpadlo se zastaví, cirkulace ustane. Myslím, že při vyhasínání se samotíží obrátí proud vody, proudí zpět. Potom přiložíte, voda se začne ohřívat, ale neproudí k čidlu, ale obráceně. Proto je teplá zpátečka. Možná z radiátorů v přízemí stoupá teplá voda zpět nahoru v protisměru, a obrací proudění. Zkuste, co systém udělá, pokud zavřete topení v přízemí.

mplic*
hodnocení

Muzu to zkusit,jestli zavreni radiatoru dole ma vliv,ale myslim ze dole je vetsinou uz voda chladna.Kdyz vecer kamna nalozim a zaskrtim,tak mi to pomalu v noci dohoriva a voda se ohriva pomalu a nez se vymenik od vypnuti cerpadla nahreje znovu,tak to tva dlouho a ta voda v trubkach vychladne a cerpadlo uz cirkulaci dolu dotlaci stejne jen chladnou vodu a tepla je jen v hornich radiatorech - topi to pak uz jen nahore.

hodnocení

0x

když to chytá opačnou cirkulaci co přehodit potrubí přímo na výměníku?

topic

To je nesmysl.

stručná odpověď ale nebyl bych si tak jistý,už jsem viděl prohozené výstupy i u plynového kotle

kimbert*
hodnocení

0x

Hodně jsem uvažoval nad Vaším problémem,protože to je docela unikát,nemůžu si prostě pomoct,ale myslím ,že je bud chyba v kamnech nebo v zapojení ,bez ohledu na umístění čidla,teplo jde vždy nahoru po stoupačce,prostě normálně není důvod aby šlo zpátečkou.Zkuste Váš problém popsat výrobci kamen na této stránce ,snad Vám poradí .

haassohn-rukov.cz/...

Jen si přepněte na technické oddělení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]