Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vyrábím sirupy z bylinek a mám takový problém - letos téměř každá dávka chytla plíseň na povrchu sirupu. Proto bych se chtěl zeptat, zda máte vyzkoušen nějaký konzervant, po kterém sirupy neplesniví?
Sirup vyrábím tak, že dám bylinky do studené vody (aby se neničily teplem), nechám vylouhovat přes noc, scedím a přisypu cukr. Vzhledem k řečené proceduře nepřipadá v úvahu zavařování. Kyselina citronová nepomáhá (a nebo nemám vychytané akorátní množství).
Máte tedy nějaký tip?
Může se použít sorban draselný (velké balení přijde levně). Dávkování je 0,6 až 0,8 g/litr. Podmínkou je, že roztok musí být okyselen, např kyselinou askorbovou - je zdravější než citronová. Sorban je odvozený z plodů jeřabiny, které ho obsahují a podle ní je také pojmenován. Cukr má nulový konzervační účinek.
Vyrábět jakýkoliv sirup za studena,znamená nebezpečí bakteriálního napadení.bez chemie se nedá zastavit.Pak je lépe bylinky usušit a vyrábět vždy jen jednu láhev a hned spotřebovat.Množit se mohou nejen plísně,ale i nebezpečné bakterie.Co je lepší?bakteriální jedy,které mohou být také rakovinotvorné,nebo neškodné chemické přípravky?
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.