Plesnivění bylinných sirupů

Od: Datum: 14.10.16 17:03 odpovědí: 8 změna: 15.10.16 10:57

Dobrý den,

vyrábím sirupy z bylinek a mám takový problém - letos téměř každá dávka chytla plíseň na povrchu sirupu. Proto bych se chtěl zeptat, zda máte vyzkoušen nějaký konzervant, po kterém sirupy neplesniví?

Sirup vyrábím tak, že dám bylinky do studené vody (aby se neničily teplem), nechám vylouhovat přes noc, scedím a přisypu cukr. Vzhledem k řečené proceduře nepřipadá v úvahu zavařování. Kyselina citronová nepomáhá (a nebo nemám vychytané akorátní množství).

Máte tedy nějaký tip?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: uska®
Datum: 14.10.16 17:37

Hotové sirupy alespoň zavaříte ve sklenicích, aby chytlo víčko? Než použít sajrajt konzervant, tak bych do každé sklenice navrch dala čtvrtku slivovice a sklenice zavařila jako okurky. Vyzkoušejte.

---------------

Máte vypařené sklenice? Není málo cukru?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.10.16 17:45

Vaše počínání se Vám jeví jako rozumné?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novisls
Datum: 14.10.16 17:54

Když opomenu "chemii", tak do jisté míry zabere přídavek alkoholu nebo kyseliny askorbové (vitamin C) Osobně bych asi zkusil výtažek z grepových semen (pozor na dávkování!).

Hlavně ne slivovici - toho odporného smradu se pak nejde zbavit!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jura
Datum: 15.10.16 10:50

sllivovice voní ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: veronica
Datum: 14.10.16 18:08

Může se použít sorban draselný (velké balení přijde levně). Dávkování je 0,6 až 0,8 g/litr. Podmínkou je, že roztok musí být okyselen, např kyselinou askorbovou - je zdravější než citronová. Sorban je odvozený z plodů jeřabiny, které ho obsahují a podle ní je také pojmenován. Cukr má nulový konzervační účinek.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.10.16 18:41

A do čeho sirup plníte? Máte sklo a víčko vyvařené? Nebo dát do tmavého skla a do lednice? Nebo to nalít až po okraj, aby tam nezůstal vzduch, to může být klidně nějaká maličkost...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.10.16 19:14

Zdravím, máte vodu, do které bylinky vyluhujete převařenou? Já dělám sirupy zahřívané na 75 stupnů, vodu převařím, nechám zchládnout, namočím ovoce nebo bylinky na 24 hodin. Cukr, kyselina citronova. Sklenice sterilizované v troubě, víčka vyvařená. Nemám problém.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.10.16 10:57
avatar

Vyrábět jakýkoliv sirup za studena,znamená nebezpečí bakteriálního napadení.bez chemie se nedá zastavit.Pak je lépe bylinky usušit a vyrábět vždy jen jednu láhev a hned spotřebovat.Množit se mohou nejen plísně,ale i nebezpečné bakterie.Co je lepší?bakteriální jedy,které mohou být také rakovinotvorné,nebo neškodné chemické přípravky?

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.