Nejste přihlášen/a.
Dobrý deň,
začal som s rušením elektroinštalácia v byte z dôvodu rekonštrukcie(chcel som to robiť postupne, izbu po izbe) ale narazil som na problém. Tímto by som sa chcel opýtať či je bežné a normálne, že je vedená elektroinštalácia zásuviek - v podlahe v starom panelákovom byte? A sú použité iba 2 žily(Zem chýba?).
A teda predpokladám nemožnosť nijako postupne "rušiť" jednotlivé zásuvky(prípadne odpájať postupne izby od elektriky) a jedine čo sa dá urobiť je to celé zrušiť naraz?(keby to šlo rád by som jednu izbu prerobil - zrušil v nej elektriku, prichystal novú - neskôr pripojil, ale druhú by som si ešte rád ponechal vzhľadom nato, že sa ešte bežne využiva, ale asi nemožné?)
A potom by som sa rád opýtal, vzhľadom nato že v 90% mi vznikli také žľaby(cca 2,5x5cm) v podlahe, odstránením driev z okrajov na ktoré boli prichytené lišty, je možné ich použiť na ťahanie novej elektroinštalácie? Prípadne to nie je v rozpore s normami a nemala by byť ťahaná len po stenách?
Ďakujem za poskytnuté rady : )
Elektrika by se měla předělávat minimálně v celcích po okruzích - tedy to co máte za jističem. Některé staré instalace jsou skutečně dělány tak, že mohou být zásuvky v celém bytě na jeden jistič (jádro bývá zvlášť).
Při nové elektroinstalaci si musíte namyslet trasu a vést kabeláž od rozvodnice dále. Pokud se rozhodnete k rekonstrukci, je nutné rozvodnici i kabeláž zcela vyměnit. Stará instalace již neodpovídá dnešním normám.
Každopádně vzhledem k dotazu, jestli tam neschází zem, bych doporučil toto přenechat někomu, kdo se vyzná a ví co dělá.
Dival som sa nato konkretne, a prave preto ze to je na 1 okruhu cely byt 2+1(okrem jadra) co sa tyka zasuviek, tak som to chcel robit postupne po izbach. Lebo takto mi neostane skoro ziadna ziva zasuvka(teda az na 1 :D v jadre).
To je samozrejme, ze bude nova poistna skrina, poistky, kabelaz, zasuvky, vypinace atd... nic stare tu naozaj neostane. Ani srob.
A co sa tyka 2 ziloveho zapojenia tak to je vporiadku - kedze sa to tak v minulosti robilo, overil som si to uz X-krat. Len vzhladom nato ze vzdy som bol pritomny uz len pri 3 zilovej pokladke elektroinstalacie, tak mi to prislo velmi zvlastne.
Pokud fungují staré instalace,je nesmysl je likvidovat.Hliníkové vedení je stejně dobré jako měď.Pokud není poškozená.Většinou stačí vyměnit zásuvky a v budoucnu jen občas zkontrolovat dotažení šroubků-
JABRAKA
Tyto rozvody již dávno nevyhovují dnešním normám. Já bych byl určitě pro výměnu.
Je to něco, jako jezdit ve Škodě 100 a tvrdit, proč kupovat nové auto, když i touto škodovkou se dá jezdit.
Já nikde netvrdím, že se musí předělat. Proto jsem dal přirovnání ke Škodě 100.
Tou také můžeš jezdit, ale např. v případě nehody jsou následky katastrofální. To samé platí nová vs. stará elektroinstalace.
Při staré tě klidně zabije fén v koupelně, při nové je to již skoro vyloučené. Chápeš?
jste si jistý,že to jsou vaše zásuvky? už jsem se s tím párkrát setkal,mohou to být světla bytu pod váma. tak opatrně,ať mu nezhasnete. navíc budou pod proudem,i když si shodíte jističe..
Správně píšeš, že je potřeba předělat celá instalace včetně rozvaděče a můžeš k tomu využít všechny vhodné a rozumně zvolené trasy, třeba i žlaby v podlaze. Ale nic nebrání používání staré i nové současně, třeba i dočasnému připojení pár koncových starých zásuvek na nové okruhy. Přece je to "stavba" a na ní se dá provizorně chvíli provozovat téměř cokoli.
Urcite sa budu robit komplet nove rozvody elektroinstalacie... ale postupne.. izba po izbe(tak aby to bolo aj obyvatelne... co je vcelku problem) Ono je pravda ze hlinik vydrzi desiatky rokov... ale zasa mi uz vobec nevyhovuje rozmiestnenie... ani svetla ani zasuvky... a nakoniec budem mat aj krasne zlaby na kable do zasuviek okolo miestnosti... maximalne par desiatok cm vyrobit uhlovkou... a mozem to tam kludne napchat a dokonca mozno este aj v plastovych trubkach sa to tam zmesti a nakoniec zaliat.
Keby bolo rozmiestnenie vyhovujuce tak mozno by nieco mohlo ostat aj v tom hliniku... ale za prve ked uz sa to robi tak poriadne a potom tych par zasuviek navyse to uz je nic aj tak sa bude robit jadro a vsetko...a ako som pisal povodne rozmiestnenie tiez uz nie je uplne vyhovujuce.
Takze hura do prace :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.