Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemrznoucí směs v topném systému

Od: trossau* odpovědí: 6 změna:

Mám rekreační objekt, který je vytápěný plynovým kotlem. Před dvěma lety mi prakl přívod do radiátoru v zimě tím, že voda zamrzla a roztrhla měděné potrubí.

Protože objekt používám i v zimě, (ne trvale) chtěl bych do vody, která prochází radiátory, přidat nemrznoucí směs jako je v chladiči osobního automobilu.

Domnívám se, že teplota v domku v největších mrazech pod mínus 10 stupňů Celsia neklesne.

Myslíte si, že je to řešením mého problému? A pokud ano, jak zjistit kolik "Fridexu" do vody přidat, aby to mělo požadovaný efekt a zda je to přípustné?

Nebo si myslíte, že temperování na teplotu v místnostech +5 stupňů stálým topením je lepším řešením?

Děkuji předem za Vaše názory.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ridick
hodnocení

3x

Já bych raději dal něco z tohohle srovnanicen.cz/...

OK. něco takového jsem měl na mysli...

ufiw5
hodnocení

2x

Já bych temperoval. Na těch pár dní, kdy teploty venku klesají pod -20°C a hrozí uvnitř zamrznutí to bude nejlevnější řešení.

hodnocení

2x

taky je otázka plynového kotle ne každý kotel snese všechny druhy směsí a navíc jede dost dlouho v kondenzačním režimu takže z jedné strany fridex z druhé kyselina a jaká je pak třeba u měděného výměníku životnost...

hodnocení

0x

Když jsem napouštěl teplovodní podlahové topení, dávali mi vybrat obyč. vodu, nebo právě nemrznoucí směs. Takže se to zřejmě dělá. Akorát napouštění vidím jako méně pohodlné oproti obyčejné vodě, která se napouští z řádu jen otočením kohoutku. Nevím jestli je vhodné použít zrovna fridex, možná se prodává pro tyto účely jiný přípravek, ale to se dá lehko zjistit třeba na internetu. Napouštěl bych hotovou směs tak, aby byla dokonale promíchaná a bylo jasné na jakou teplotu je namícháná (nepřidával bych do systému jen nemrznoucí aditivum, protože zřejmě neznáte objem vody v systému. Možná by to šlo ale po promíchání (např. puštěním oběhového čerpadla) změřit hustoměrem stejně jako při předsezóní kontrole u auta...

hodnocení

0x

Mám na chalupě teplovodní topný systém napuštěný směsí Fridexu - 1 díl Fridexu na 2 díly vody. To by mělo odolat teplotě -20o C. Už to jede 20 let a bez problémů, jen jsem doléval směs, protože mi tekl starý kotel, který jsem vloni vyměnil a už nic nedolévám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]