Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se s Vámi poradit, v obývacím pokoji máme velký hluk, jelikož je opravdu hodně blízko hlavní cesta a tak přemýšlím s výměnou starých dřevěných oken za nová plastová okna.
Myslíte,že trojsklo odhluční více než kdybych volil okna s dvojsklem?Je to hodně poznat? Jaký je rozdíl mezi dvojsklem a trojsklem?
Díky Vám všem
Odpovím Vám otázkou. Jaká máte stávající okna? Klasická zdvojená nebo stará kastlová?
Nedávno jsem tady psal, že hlukový útlum dělá vzduchová mezera mezi skly. Jednoduše řečeno čím větší mezera, tím větší útlum. Nová plastová (i dřevěná) okna s klasickým zasklením mají hlukový útlum hlavně díky tomu, že těsní. Jinak řečeno s dodatečně utěsněnými kastlovými okny dosáhnete lepšího útlumu než s novými okny i když mají speciální protihluková skla.
Už si nevzpomínám přesně na graf, ale mezera kolem 150 (?) mm mezi skly (klasické kastláče) má útlum kolem 45dB. Izolační dvojsklo 4-16-4 s argonem má certifikovaný útlum 30 dB. Myslím, že to hovoří za vše.
Informace jsem před léty zjišťoval kvůli nespokojenému zákazníkovi bydlícímu u hlavního silničního tahu, kterému se nelíbil hluk po výměně starších kastlových oken za nová plastová, byť s špičkovou 3D montáží. Začala být slyšitelná jiná frekvence zvuku než doposud.
Pokud to shrnu - pokud máte klasická zdvojená okna, každopádně běžte do nových plastových, ale rovnou si do nich objednejte speciální protihlukovou skladbu skla a kvalitní montáž s použitím celoobvodových fólií.
Jinak oproti Milanovi mám jiný názor na zasklení. Trojsklo sice víc tepelně izoluje, ale rozdíl už není tak markantní.
Posuďte:
- Stará zdvojená okna mají prostup kolem odnoty U=2,5 až 3.
- Nová okna s dvojsklem 1,0 mají prostup kolem 1,2
- Nová okna se zasklením 0,7 mají prostup kolem 1,0
Je to sice 20%, ale největší rozdíl udělá výměna starého okna za nové.
V případě trojskel je kromě větší hmotnosti (i když ten rozdíl je opravdu jen něco přes 10 kg/m2) nevýhodou menší světelný prostup 71% proti 80%.
Záleží na kritériích, jaké kdo má. Pokud má někdo v baráku malá okna, tak se trojsklo moc nevyplatí - větší tma a díky malé velikosti zasklené plochy mizivý rozdíl v tepelné izolaci. Pokud má však někdo velká okna a světlo tak řešit nemusí, tam už to smysl má. Sice velké křídlo znamená větší váhový rozdíl, ale okenní panty (např. ROTO) jsou stavěné na 100 kg a zátěžové dokonce na 150 kg. A co se týče "sedání si" okna a jeho potřeba doseřízení - to je potřeba téměř u každého většího křídla, klasicky u paneláků - a tam už je jedno jestli máte dvojsklo nebo o 20 kg (na plochu) těžší trojsklo.
Pane Petře, píšete, že, cituji: "Jinak oproti Milanovi mám jiný názor na zasklení"
já jsem jen obhajoval že 10 kg není tolik, a tepelnou úsporu, ...
vy ve svém článku souhlasíte s váhou a i s tepelnou úsporou...
Ještě bych dodal že trojsklo může být : hodnota celého okna Uw 0,8 W/m2K-1
Jaký máte názor na zasklení?
Děkuji
Pane Petře, s ostatním textem souhlasím, a je vidět, že "něco o tom víte", přesněji jste odborník.
on je rozdíl dost významný.Dvojsklo má asi o 10,db větší propustnost hluku než trojsklo. ale při U-0,9 je rozdíl minimální.Trojsklo se dělá s U-0,6.Vy zaplatíte dost velký rozdíl za trojsklo,ale okenní křídla jen zatížíte dalším sklem.Pak vám budou jezdit okna seřizovat dvakrát a víc do roka.Pokud chcete dosáhnout ještě další snížení hluku u dvojskla,výrobce oken by vám mohl nabídnout protihlukovou úpravu skel,kdy se i propustnost dostane na U-menší než 0,9.Takže doporučuji dvojsklo s U-1,1 a menší.Případně ještě protihlukovou úpravu.Bohatě postačí U-1,1.
Trojsklo bych uvažoval pro pasivní dům, tj.s maximální úsporou tepla a energií, pro normální dům nebo byt se mi to jeví nepotřebné. Jak je uvedeno, velký rozdíl je v prostupu tepla, kdy koef. prostupu je u 3skla 0.6 a 2skla 1.1což je o skoro 1/2více. Trojsklo má o jednu vzduchovou (resp. vakuovou) mezeru více než dvoj. (a 3 oddělené vrstvy skla).
arakaine, dovolím si nesouhlasit, páč mám trojskla 44m a nemám problém s váhou. Je to jen o 10 kg těžší na metr.
Výhoda trojskel je u mě, že je mám obě krajní pokovená, není to vidět, ale cítit, že sluníčko nepálí přes sklo. V dnešní době kupovat dvoskla je jako koupit nové auto bez klimošky.
Nechoďte na mě s cenou, že je to dražší, páč dobrým vyjednáváním docílíte cenu trojskel za cenu dvojskel. Zkuste si Vaše okna nechat nacenit třeba u Slovaktualu a na trojskla.
ahoj.Docela souhlasím,že trojsklo je lepší pro únik tepla.Dokonce i proti hluku lépe izoluje.Například Euro Jordán má akci TTROJSKLO ZA CENU DVOJSKLA.Ale od té firmy bych nechtěl ani hmoždinku.Slovaktual je něco podobné.Zrovna temto firmám produkty nešly ani kolem kvality.Natož aby byly kvalitní.O kvalitě se dá hovořit u fy. např. OKNA ŠEVČÍK,AZ OKNA,DECRO BZENEC,DAFE PLAST JIHLAVA,NEBO MULTI FEN JAROMĚŘICE N. ROKYTNOU.Poslední dve jm.fy. jsou něco jako Mercedes mezi auty.No a já jsem Petr Sedlář
Víte Milane o tom že každé sklo je pokoveno z obou stran?Kdyby nebylo,bylo by drsné,tudíž poškrábané.Dokonce i pivní láhev je pokovena.
Já jsem ve svém domě nechal letos na jaře vyměnit stará kastlová okna za plastová s dvojskly.Bydlím blízko silnice,mám lehké spaní.Dříve mě občas něco budilo,teď spím jako mimino.Když řemeslníci dovezli ty okna,tak jsem jim je pomohl vynést k nám do patra a věřte mi,že ty okna jsou pořádně těžký.Chtěl bych vědět,co časem udělají okna s trojskly s panty na oknech?
Ještě Milane dodám,že u trojskel je standartní prostup U-0,6.Ono to ale zákazníkovi stejně nic neřekne.A trojsklo není už tak dokonalé,aby nahradilo dvojsklo.Dvojsklo při U-1,1 je v každém případě dostačující.Já mám ale KONEX při U-0,4 a zvukový útlum 70,%.To je úplně jiná sorta.A zřejmně i těžší než trojsklo.No a když jsem z obiru oken,nepotřebuju servis.
Petře jak velký je rozdíl mezi dvojsklem 1,1 a trojsklem (pokovenýn na dvou sklech) 0,5?
definujte, prosím, "U-1,1 je v každém případě dostačující." pro koho a do jakého stavení? Děkuji
Dobrý den,
rozhodl jsem se pro okna Slovaktual, ale dealeři v mém okolí posílají podobné cenové nabídky. Kdo konkrétně Vám okna montoval?
Také jeden tvrdí, že pokovení venkovních skel zevnitř je standart a druhý vyžaduje platbu za nadstandart cca. 1000Kč/m2. Mají mezi skly nějaký plyn, nebo je to zase nadstandart?
Prosím o doporučení na solidního dealera.
Děkuji Miroslav Otruba, Bučovice
Mirku,slovenská okna jsou docela kvalitní.Pro dvojsklo udávají U =1,3 pro trojsklo 0.7.To by měl být standart.Pokud mají uvnitř folii Heat mirror,tak to bude sklo z dovozu,asi standart od výrobce nebude.Stejně tak protitepelná folie zvenčí okna.
JABRAKA
musíme věřit Milanovi i konstruktérům oken,že nejsou tak hloupí,aby okno neuneslo samo sebe.Dříve se stávalo,že byly použity panty a kování stejné jako pro dvojsklo,ale to je minulost.Ale mluvíme o průzvučnosti,je to zéležitost i plynu mezi skly,vliv má také spektrum hluku,frekvenční obsah.Jinak jsou tlumeny vysoké kmitočty a jinak hluk z nízkých kmitočtů.
JABRAKA
No snad jsem někoho (třeba Vás Milane) svou odpovědí nenahněval. Možná jsem se špatně vyjádřil.
Pouze mám oproti Vám jiný názor na rozdíl mezi dvojsklem a trojsklem. Prostě vnímám jako mnohem větší rozdíl původní versus nové okno (s ditermem) než nové okno s dvoj. versus trojsklem. Proto se nemůžu přiklonit k porovnání s auty s klimou nebo bez. Pokud ano tak bych to řekl tak, že stará okna jsou jako auto bez klimy , dvojskla jako s manuální a trojskla jako s automatickou klimou.
Myslím si, že další cesta ve vývoji oken se nebude ani tak ubírat cestou lepšího skla, ale spíš cestou inovace profilů. Ty totiž začínají za tepelnými vlastnostmi izolačních skel čím dál výrazněji pokulhávat. No a čím máte menší okno tím horšího izolačního výsledku dosáhnete ať použijete sebelepší sklo (trojsklo s 2x pokovem, Heat Mirror, ...).
Pro snadnější orientaci ve vlastnostech skel se můžete mrknout třeba na stránky jednoho výrobce: www.oblibene.biz//... a pro zjištění toho jak s prostupem "zahýbe"velikost okna je dobrá kalkulačka tady: www.sulko.cz/CZ/k/....
Jen dodám, že u žádné z těchto firem nepracuji.
Petře, nerozhněval, to ne. Ale cítím že toho znáte více a chci vás vyždímat z informací. Děkuji za tabulku se skly, neznám, nastuduji.
Vylepšil jste klimatizaci aut, díky, je to lepší přirovnání.
oprava: s touto firmou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.