Nejste přihlášen/a.
Ahoj, přidám dotaz na kozu na řezání dříví. Jedná se o produkt "http://prislusenstvi-pro-pily.heureka.cz/atika-koza-na-rezani-dreva-100-x-70-x-7/poradna-otazka/461525/#question"
Jaký je rozdíl mezi kozou ATIKA a kozou např. od firmy Einhell nebo Hecht( prislusenstvi-pro-pily.he/...)
( prislusenstvi-pro-pily.he/...)
Viditelný je rozdíl ve spojnici. Jsou nějaké další rozdíly, vlastní někdo uvedenou kozu?
Děkuji za informace a přeji hezký den.
Jakub Zoubek
A co toto? http://zahrada.hyperinzerce.cz/motorove-pily/inzerat/7593881-stojan-na-rezani-dreva-zebrinak-nabidka-usti-nad-orlici/ Případně tento, používám ho, jsem s ním spokojen http://drzakynadrevo.cz/klapacka/ Pro zrychlení řezání plánuji i ten z prvního odkazu, žebřiňák...snad v příštím roce...
Tady v praxi
Dá se na tom řezat i obloukovou pilou, párkrát jsem ji využil, je třeba držet levou rukou (pokud jste pravák) odřezávaný kousek dřeva na rozdíl od běžné kozy, kdy držíte zbytek polena na koze ...využívám ale hlavně řetězovou pilu
O tom jsem už přemýšlel. Jak se to zachová s obloukovou pilou? Nebude se to houpat? Motorovou pilu používám jen doma. Na chatě dělám vše ručně. Děkuji za info.
Jasně že houpat se to bude, musel bys rukou přidržovat a dělat reakci proti pile. Motorovka má opěru a nehoupe se to. Zásadní nevýhoda - dáš tam jen jeden klacek/ kládu, musíš pořád upínat - odlkápět tu klapku.. Jednoúčelový bazmek který nevyužiješ na nic jiného.
Používám dřevěnou kozu z hranolu 6x6 cm (nebo kulatina pr.8cm), tři nohy do X, úhel noh 60°, střed toho X je 50 cm nad zemí, délka nohy jedna strana 130 cm, druhá strana 95 cm, dole zavětrování. Nohy jsou od sebe 30 a 45 cm, tak aby šly řezat 30 - 45 cm polínka.
Polena průměr 30 - 40 cm se tam vejdou tři na sebe, průměr 10 - 20 cm šest až osm, větví se vejde hromada. V klidu naskládám, pak řežu všechno naráz - několik dlouhých řezů. Větve aby nelítaly tak nahoru hodim tlustou nebo poleno, jde to i vázat gumicukem nebo lanem a kus gumicuku (nic železného = žádné řetězy atd. - štrejchnutí pilou o ten řetěz je jwen otázka času
Na řezání paliva je lepší když to má tvar H, ale X je využitelný i na řezání jedné klády ruční pilou, různou tesařinu atd.
Stlouct z klacků je za chvilku - vyzkoušet, příp. doladit a pak udělat načisto "na furt"
Klapačka mi přijde nepraktická, ten žebřiňák Y je lepší - prakticky jako ta zvýšená koza do X nebo H, ale je to železný. Do té kozy i když dávám pozor tak sem tam zaříznu, většinou špičkou lišty vzadu - přes dřevo tam není vidět. Být to železný tak mám po řetězu :D Když už kovovou tak hliník.. Ta koza - zvýšená je jen jedna strana, tak se z té nižší strany celkem dobře nakládá, nemusí se zvedat tak vysoko nebo protahovat z boku...
Dávat dva tisíce za něco co z klacků stluču za 10 minut a na čisto z hranolků za dvě hodiny mi přijde jako úlet... Ale proč ne. Z uvedených odkazů jednoznačně ten Y žebřiňák (bohatě stačí 3 nohy i na 5m dlouhé dřevo), ale že to je ze železa vidim jako zásadní nedostatek.
Děkuji za velice obsáhlou odpověď. Máte pravdu, vyrobím kozu z hranolů. Původně jsem měl kozu ze smrkových hranolů, zkusím to udělat z něčeho lepšího např. buk. S pozdravem Jakub
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.