Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně pokládky kanadského šindele. Dělám přístřešek na dřevo. Konstrukce dřevěná, na střechu se chystám dát OSB desky tl. 15 mm. Na to jsem chtěl pouze položit šindel a pro jistotu přitlouct hřebíky. Okraje bych chtěl nechat pouze "převyslé" přes hranu cca 100 mm. Ale kolegové mě upozornili, že se pod šindel musí dát hydroizolační pásy, boky oplechovat a háky pro okap je nutné dát nad/pod OSB desky. Ty háky jsem myslel dát na bok šikmých trámků ( neznám odborný název).
Ptám se zda je to vše nutné, když je to jen přístřešek na dřevo, umístněn v závětří.
Díky předem za odpovědi
Určitě dej asfaltový papír pod šindele. Jestli na tom nebude ležet a mrznout sníh, tak ten hydroizolační pás podél spodní hrany nepotřebuješ.
Nějaký pruh (cca 10cm) i tenčího okapového plechu bych na spodní hranu dal. Asfaltpapír i šindele pak přes ten okraj - stačí 3cm (i na stranách).
Hlavně jestli máš dostatečný sklon střechy (viz návod na balení nebo web výrobce šindelů). Jinak ti poteče voda pod šindele a zhnije ti OSB (asfaltpapír je další ochranná vrstva mezi šindelema a OSB).
Na šindele použij šindelářské (střešní) hřebíky.
Správný postup instalace je uveden na každém balíku.
Uvidíme, co poradí ostatní.
Jestli na tom nebude ležet a mrznout sníh
... nebo nebude střecha pokrytá bordelem (listí, jehličí) bránící odtoku vody.
Okap za přední strany trámků bude fajn. Udělej dobře spád, ať v něm nesedí voda.
Mám šindel na stříšce se sklonem 18cm na 1m . Nic jsem pod to nedával a na prkna nic neprosakuje . Sníh tam mám pravidelně. Akorát u klempíře jsem si objednal boční oplechování a sám ho tam před pobitím přídělal. Jako okápek jsem použil profil na sádroše .
Thérpapír stojí na celou kůlnu pár korun, na tom nešetři. První řadu šindele u okapu otoč rovou hranou do okapu, bude ti pak stačit menší přesah, než kdybys měl dole vlnky. S menším přesahem bude mít pak vítr menší sílu na to aby ti to podfoukl a trhal
Neuvádíte spád přístřešku, od toho se odvíjí podklad. Ač se jedná jen o přístřešek, tak se vyplatí ho udělat kvalitně. Dejte oplechování a rozhodně pod šindele nepatří papírové lepenky, ještě tak v nouzi pískovanou, ale také to není ideální. OSB desky jsou sice impregnované, ale ne tolik, aby nebyly nasákavé a snadno se zničí. Použijte k tomu určenou fólii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.