Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přímé zkušenosti s vašimi kotly na TP

Od: pank odpovědí: 8 změna:

můžu poprosit o vaše přímé zkušenosti s kotli na tuhá paliva a tím nám pomoci s rozhdodnutím, který pořídit? zajímalo by mě, jak často nebo kolikrát denně chodíte přikládat, zatápíte každý den?

jsou velké rozdíly mezi klasickými kotly a zplynovacími v tomto směru? (jde mi kotel nižšího výkonu, budeme vytápět jen 4 místnosti - 5 radiátorů, polovičně zateplený RD)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rora*
hodnocení

0x

My jsme měnili kotel teďka. Byl tu starý Dakon z roku 1989, měnili jsme za nový Dakon. Bydlíme tu první rok, takže se teprve učíme jím topit, ale když se zadaří, tak na jedno naložení vydrží cca 8 - 10 hodin. Jindy u toho muž tráví dlouhou dobu, protože to zhasíná, nebo mu to po otevření víka blafne a nemůže přiložit. Výkon máme 24 kW, vytápíme přízemí a patro, kde bychom raději měli chládek, ale jsou tu jen ruční hlavice, těžko se to reguluje. Celkem 8 radiátorů, nezateplený, starý kamenný dům. Jinak jsme roztopili po výměně a teď jen udržujeme. Tedy snažíme se.

pank
hodnocení

a zkoušeli jste i starý dakon? taky zhasínal, blafal? to by mě zajímalo, zda byl problémový i ten starý

já se v tom nevyznám, hádám že topíte tedy uhlím? kotel může hořet i několik dní v kuse?

hodnocení

0x

Přijde na to, na jaká tuhá paliva myslíte. Třeba u automatického kotle na pelety stačí zatápět jen jednou ročně, případně vůbec (pokud se kotel umí zapálit sám) :)

pank
hodnocení

a to je pravda, špatně upřesněná otázka. myslel jsem dřevo nebo uhlí (dřevo ale asi jako palivo např. přes noc vyhasne že? pokud budeme mít nějaký obyč. kotel do 30tis - žádná extra velká násypka)

hodnocení

0x

Otázku byste měl doplnit o potřebný výkon kotle v kW. Vzhledem k tomu, že budete vytápět jen 4 místnosti v rodinném domku, tak by vám měl stačit výkon kolem 15 kW. Doporučoval bych nějaký kotel na dřevo, ve kterém jde také spalovat uhlí. Pokud bude s ručním přikládáním, tak se musíte smířit s tím, že budete v určitých časových intervalech přikládat*ua*

pank
hodnocení

já dnešní kotle vůbec naznám, zatím topíme plynem v kombinaci s krbem. což o to, ruční přikládání nevadí, pokud to nebude každou hodinu jako v krbu.

když vezmeme dřevo - rozměr běžné štípané - do krbu vkládáme předem - 2 kusy. kotle jsou s vrchním plněním? háže se to do šachty, nezasekává se to potom?

thorus

Tak v první řadě se používají dva základní druhy kotlů. (mluvím o obyčejných kotlích s ručním přikládáním a bez ventilátoru) Kotel odhořívací, ten se používá na uhlí. Má tedy tu "šachtu" jak říkáte, ale uhlí tam postupně krásně odhořívá, takže se nic nezasekává a není třeba tak často přikládat. Většinou jsou ocelové. Na dřevo je takový kotel nevhodný. Pak existují kotle prohořívací, které se používají na topení dřevem. Tam přiložíte do velkých dvířek zepředu a všechno co tam je, tak začne najednou hořet. Shoří tam jakkoliv velké poleno, všechno co tam nacpete a jakkoliv to tam nacpete. Jelikož to hoří všechno najednou, tak se nic nikde nemůže zasekávat. Kotle jsou většinou litinové a nejsou vhodné na hnědé uhlí. Může se v nich však spalovat černé uhlí nebo koks.

Kotel který by byl vhodný na všechny druhy paliv asi neexistuje. Musíte si vybrat. Hnědé uhí, nebo dřevo+černé uhlí a koks. Při topení dřevem budete určitě přikládat mnohem častěji než s uhlím.

Ten prohořívací kotel má jednu výhodu a sice, že se dá při zátopu nasypat na rošt uhlí (Ořech I nebo ještě lépe Kostka) až po okraj dvířek a na tomto uhlí rozdělat oheň. Uhlí pak prohořívá shora, dokonale se spaluje a rychlost spalování a tedy i výkon kotle se reguluje pouze přívodem spalovacího vzduchu popřípadě i komínovou klapkou. Taková vrstva uhlí prohoří až za několik hodin a pak se na zbylou žhavou vrstvu normálně dále přikládá uhlí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]