Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bodovky LED 230V nebo 12V?

Od: jendabenda odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

v koupelně máme strop z minerálních podhledů. V každém čtverci máme bodovku. Nyní provizorně jen žárovky 230V halogen GU10. Paralelně kabelem CYKY 3x1,5

Chceme dát bodovky. Co je bezpečnější, životnější a lepší? LED 230V nebo trafo a 12V. Patice mám oboje.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

novisls
hodnocení

1x

Ve všech třech ohledech je lepší 12 V. co se týče bezpečnosti, tak záleží na provedení, i 230 V může být dostatečně bezpečné.

doktpr365*
hodnocení

0x

pokud je máte nad vanou nebo sprcháčem tak 12V.

dusger*
hodnocení

0x

Do sprchy patří 12V žárovky s bezpečnostním trafem. Životnost a svítivost mají mají obě srovnatelné, u 230V žárovek odpadá nejčastější poruchový prvek a sice to trafo. Ale musí se správně zvolit svítidla se svorkou na zelenožlutý drát a správně zapojit.

jendabenda
hodnocení

žárovky ani patice ani objímky nemají přípoj na zelenožlutý

proudový chránič je

nad vanou je to dostatečně vysoko i ted s 230v

hodnocení

0x

no vidíte a já zase 230v :mám bodovky cca 10 let a po druhé výměně zdroje (trafa vydrželo cca 4roky) jsem dal ty 230 navíc odpadá starost o umístění zdroje-šachta,dvířka...a stojí cca 500kč.Spotřeba jestli máte 20w ledky na 220 nebo 12 je +- stejná a ta bezbečnost? Snád máte jističe,chrániče

jendabenda
hodnocení

měl jsem na ymsli 230V halogeny 50W, což je síla

takže 230V LED a bude to OK? Nebudou se hřát oproti 12V.

Nad podhledy je půda, přístup není problém

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]