Nejste přihlášen/a.
jaký je postup kontroly tlaku vzduchu v expanzní nádobě na kotli? (na vstupu do expanzní nádoby není žádný uzavírací kohout a nelze tedy vypustit vodu jen z expanzní nádoby). V manuálu ke kotli je uveden pro expanzní nádobu "vstupní tlak" 0,5 bar - je to onen tlak vzduchu na který má být nádoba natlakovaná v prázdném stavu (tzn. bez vody)? Jedná se o kotel Junkers ZE-4 FE. Díky za radu.
V nejvyšším místě otevřít odvzdušnění a vodu z expanzky vytlačit tudy (dofouknete vzduch na tlak výšky systému tj. 10m = 1 bar) Pak bude expanzka bez vody a můžete nastavit tlak vzduchu, systém přitom zůstane plný vody.
Pro systém do výšky 12m bohatě stačí: 1. otevři odvzdušnění v nejvyšším místě, 2. dofoukni vzduch do expanzky na 1 bar (pozor nahoře poteče voda), 3. uzavři odvzdušnění, 4. vodou dopusť na tlak 1,3 bar.
Systém se nastavuje za studena, za tepla se musí dopustit víc vody = místo na 1,3 se dopustí ca 1,4 nebo 1,5 bar (záleží na velikosti systému, expanzky, teplotě vody atd., jde to spočítat přesně.
"vstupní tlak" je plnicí tlak z výroby, ten vás nezajímá...
PS: ruplá membrána = vzduch půjde z expanzky do systému (až bude plná vzduchu tak ten začne bublat ve výstupní trubce). Nepropadej panice, pokud je exp. připojená spodem tak to nevadí = a) zavři odvzdušnění, dopusť litr vody aby výstup byl zalitý vodou (tím se to uzavře), b) dofoukni vzduch na 1 bar, c) dopusť vodu na 1,3 bar. Na 99% to bude bez problému fungovat.
jestli tomu dobře rozumím otevře se odvzdušňovák na topení, natlakuje se expanzka a její membrána z ní vytlačí vodu např. odvzdušňovacím ventilem na radiátoru. Je to tak? Dofouknutí dle výšky systému je nutné k překonání hydrostatického tlaku v soustavě tzn. soustava je nad expanzkou resp. nad kotlem. Já mám kotel v interiéru na zdi a expanzka je zároveň nejvyšší bod soustavy. Stačí tedy otevřít odvzdušňovák expanzky a počkat až voda přestane vytékat (expanzka je bez vody) a pak pokračovat dle návodu tzn. natlakovat exp. na 1 bar atd...?
tak jestli to foukáš pumpičkou na kolo, tak musíš otevřít ten odvzdušňovák na nejvyšším radiátoru, jestli kompresorem, tak ten překoná ten hydrotlak v poho a pytel v expanzce naplní i bez otevření radiátorů odvzušňovákem
velmi děkuji za radu a její rychlost. Udělal jsem vše dle ní a vypadá to OK. Expanzka byla bez vzduchu. Měl jsem podezření, protože nějak blbnul tlak. Ještě se zeptám: je normální že za nějakou dobu ujde i je vše OK? A jak často se to obvykle má kontrolovat?
L.
Ověř těsnost ventilku. Časem ujde i přes neporušenou membránu.
Špatné nastavení (málo vzduchu) poznáš velkým rozdílem tlaku za tepla/ za studena. Pokud tlak nekolísá tak je extra kontrola zbytečná...
přesně tak, jen pozor ventilek na expanzce není odvzdušňovák, tím sice vypustíte vzduch z expanzky ale žádná voda z ní nepoteče - voda je z druhé strany membrány..
Vždycky to bude nějak fungovat. Akorát že pravidla ke stanovení tlaku v expanzce jsou zcela jiná.
Zcela jiná v čem?
Pokud to nastavíš podle toho tvýho návodu v odkazu, tj. expanzka je v nejvyšším místě = vzduch 0,2 a dopustit vodou na 0,5 až 0,7 bar, tak ti kotel vyhodí chybu a fungovat to nebude vůbec Plyn. kotle mívají čidlo minimálního tlaku na 1 bar, proto se i u systému s malou výškou používá provozní minimum 1,2 bar (0,2 bar nad čidlem)
Dále i pro samotnou expanzku je doporučený minimální tlak plynu 1 bar.
S něčím souhlasím. Není to můj výmysl ale teorie. Minimální tlak se doporučuje 0,5 bar a např plynový Dakon nepracuje pokud je tlak v soustavě menší než 0,8 bar
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.