Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola tlaku vzduchu expanzní nádoby kotle

Od: udo144® odpovědí: 11 změna:

jaký je postup kontroly tlaku vzduchu v expanzní nádobě na kotli? (na vstupu do expanzní nádoby není žádný uzavírací kohout a nelze tedy vypustit vodu jen z expanzní nádoby). V manuálu ke kotli je uveden pro expanzní nádobu "vstupní tlak" 0,5 bar - je to onen tlak vzduchu na který má být nádoba natlakovaná v prázdném stavu (tzn. bez vody)? Jedná se o kotel Junkers ZE-4 FE. Díky za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

topic
hodnocení

0x

V nejvyšším místě otevřít odvzdušnění a vodu z expanzky vytlačit tudy (dofouknete vzduch na tlak výšky systému tj. 10m = 1 bar) Pak bude expanzka bez vody a můžete nastavit tlak vzduchu, systém přitom zůstane plný vody.

Pro systém do výšky 12m bohatě stačí: 1. otevři odvzdušnění v nejvyšším místě, 2. dofoukni vzduch do expanzky na 1 bar (pozor nahoře poteče voda), 3. uzavři odvzdušnění, 4. vodou dopusť na tlak 1,3 bar.

Systém se nastavuje za studena, za tepla se musí dopustit víc vody = místo na 1,3 se dopustí ca 1,4 nebo 1,5 bar (záleží na velikosti systému, expanzky, teplotě vody atd., jde to spočítat přesně.

"vstupní tlak" je plnicí tlak z výroby, ten vás nezajímá...

PS: ruplá membrána = vzduch půjde z expanzky do systému (až bude plná vzduchu tak ten začne bublat ve výstupní trubce). Nepropadej panice, pokud je exp. připojená spodem tak to nevadí = a) zavři odvzdušnění, dopusť litr vody aby výstup byl zalitý vodou (tím se to uzavře), b) dofoukni vzduch na 1 bar, c) dopusť vodu na 1,3 bar. Na 99% to bude bez problému fungovat.

hodnocení

jestli tomu dobře rozumím otevře se odvzdušňovák na topení, natlakuje se expanzka a její membrána z ní vytlačí vodu např. odvzdušňovacím ventilem na radiátoru. Je to tak? Dofouknutí dle výšky systému je nutné k překonání hydrostatického tlaku v soustavě tzn. soustava je nad expanzkou resp. nad kotlem. Já mám kotel v interiéru na zdi a expanzka je zároveň nejvyšší bod soustavy. Stačí tedy otevřít odvzdušňovák expanzky a počkat až voda přestane vytékat (expanzka je bez vody) a pak pokračovat dle návodu tzn. natlakovat exp. na 1 bar atd...?

tombrava

tak jestli to foukáš pumpičkou na kolo, tak musíš otevřít ten odvzdušňovák na nejvyšším radiátoru, jestli kompresorem, tak ten překoná ten hydrotlak v poho a pytel v expanzce naplní i bez otevření radiátorů odvzušňovákem

hodnocení

velmi děkuji za radu a její rychlost. Udělal jsem vše dle ní a vypadá to OK. Expanzka byla bez vzduchu. Měl jsem podezření, protože nějak blbnul tlak. Ještě se zeptám: je normální že za nějakou dobu ujde i je vše OK? A jak často se to obvykle má kontrolovat?

L.

topic

Ověř těsnost ventilku. Časem ujde i přes neporušenou membránu.

Špatné nastavení (málo vzduchu) poznáš velkým rozdílem tlaku za tepla/ za studena. Pokud tlak nekolísá tak je extra kontrola zbytečná...

topic

přesně tak, jen pozor ventilek na expanzce není odvzdušňovák, tím sice vypustíte vzduch z expanzky ale žádná voda z ní nepoteče - voda je z druhé strany membrány..

hodnocení

jasně, zas takové nemehlo nejsem, jen jsem toto ještě nedělal tak se raději poradím než si přidělat nějakou práci, nebo nadělat nějaké škody! Jinak ještě jednou děkuji.:) L.

kotel
hodnocení

0x

Vždycky to bude nějak fungovat. Akorát že pravidla ke stanovení tlaku v expanzce jsou zcela jiná.

doplněno 06.10.16 16:54:

autoviz.cz/...

topic

Zcela jiná v čem?

Pokud to nastavíš podle toho tvýho návodu v odkazu, tj. expanzka je v nejvyšším místě = vzduch 0,2 a dopustit vodou na 0,5 až 0,7 bar, tak ti kotel vyhodí chybu a fungovat to nebude vůbec ;) Plyn. kotle mívají čidlo minimálního tlaku na 1 bar, proto se i u systému s malou výškou používá provozní minimum 1,2 bar (0,2 bar nad čidlem)

Dále i pro samotnou expanzku je doporučený minimální tlak plynu 1 bar.

kotel

S něčím souhlasím. Není to můj výmysl ale teorie. Minimální tlak se doporučuje 0,5 bar a např plynový Dakon nepracuje pokud je tlak v soustavě menší než 0,8 bar

topic

Reflex (nejčastější expanzka) doporučuje minimální tlak plynu 1 bar.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]