Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se kamna?

Od: jirkakolbabu odpovědí: 16 změna:

Ahoj, chtěl bych si koupit do pokoje kachlová kamínka na dřevo, možná spíše z estetických důvodů než častého topení v nich ale kdo ví (topíme na plyn). Soused do mě ale furt hučí jak piliňák, že to nemám dělat, že mi bude v pokoji cítit pach komína všude samé saze...no prostě že je to jako si koupit do bytu takový malý danajský dar. Co vy na to? Jak se na to díváte?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Jedinými kamínky vytápím domek 11 x 8 m. Přímotopy po dvou sezónách jsme ještě nezapnuli. Od tohoto období se topí nepřetržitě až do jara, stačí přiložit za 6 hodin, i po delší době lze prohrábnout pepeliště a roztopí se bez použití papíru dále, jednou za týden se vybere 3 - 4 lopatky dřevěného popela.Pokud se staráte o čistotu komína, máte kvalitní suché dřevo, tak nic nekouří, nesmrdí. Do plechových kachláčku, jak píšete, bych nešla.

krbova-kamna.heureka.cz/...

jirkakolbabu
hodnocení

Nám doma se líbí tohle..

mamtechnika.cz/...

uska*

Pokud v kamnech nechcete topit, tak je kupte pouze jako dekoraci.

Nevýhody - krátka polena - 25 cm

Velká spotřeba - 2,2 kg za hodinu, odhaduji spálením 10 kg dřeva než budou kachle hřát.Po nahřátí zase dlouho drží teplo.

Topeniště s roštem - žhavé kousky propadávají, pořád musíte přikládat a znovu zatápět, což u bezroštových kamen není..

hubas*

Akumulace tepla v kamnech o hmotnosti 100kg je zanedbatelná. Napadlo Vás, proč je pec tak těžká?

hubas*

Ideální topení "na efekt" je topit v kamnech dřevěnými briketami (hranatými-RUF) a to bez přikládání. Na roztopení postačí tři kostičky pepa bez třísek a kamna mi hoří plamenem asi 5-6hodin+několik dalších hodin sálají teplo (Thorma Bozen). Pouze je potřeba brikety v kamnech dobře poskládat a pepo neumisťovat přímo na rošt, ale na dvě vrstvy na plocho položených briket. Do kamen lze poskládat až 12kg těchto briket, což při ceně 50Kč/10kg znamená 60Kč na jedno naložení. Po vychladnutí lze popel krásně vysát průmyslovým vysavačem.

-nemáte nic zakouřeno, protože nepřikládáte

-v briketách si hmyz domů pravděpodobně nepřivezete

-minimum práce s obsluhou a palivem

asd1

Základ je komín = zjistit stav a až pak řešit kamna.

Bordel být nemusí, kvalitní kamna/ komín prakticky zakouří jedině trochu při roztápění za nevhodného počasí. Prašnost se vždy zvýší (už jen cirkulací vzduchu), ze dřeva občas vyleze brouk, ale příjemné teplo za to stojí.

Tyhle kamna - žádný zázrak, je to spíš na okrasu. Váží jen 100kg = akumulace moc nebude fungovat (málo hmoty) Za nejlepší na dřevo/ dřevobrikety považuju bezroštové topeniště - ve vaně se dlouho drží žhavé a výkon postupně klesá. S roštem uhlíky vyhoří ryche a zhasnou = nutno často přikládat. Délka polen max. 25 cm je dost otravná. Hodí se plotna na ohřívání.

rv*
hodnocení

0x

Soused má pravdu. Víří to prach, ze dřeva lezou brouci, při přikládání můžou zakouřit, stejně jako při zatápění. Máme krb a s ním je to ještě horší. Pokud máte dům provozovaný spíš jako byt v paneláku - všude čisto, denně luxovat a podobně, asi to pro vás nebude to pravé.

janm*

Záleží čím a jak se topí, topím kamny jako jediným zdrojem a naprostá spokojenost, je ale pravda že topím (mimo přitápění jaro podzim) stáložárnými palivy hn. uhlím, které v podstatě v kamnech "splyňuje" (musí na to být kamna) obsluha jednou denně pak se již nepřikládá bez kouře a smradu z komína, bez kouře v místnosti Ok.

doplněno 04.10.16 17:10:

U kamen na dřevo je výhodné aby měla mimo velkých prosklených dvířek i boční malá přikládací neboť to je většinou "jádro problému" že vám kamna nebo vložka při přikládání zakouří, poměr otevřeného otvoru dvířky vůči poměru odtahu do komína + deflektory a jiná řešení jež mají za cíl zvýšit účinnost je ve prospěch otevřených velkých dvířek, kouř jednoduše volí kratší cestu a protože je většinou snaha o co největší sklo "problém" je na světě, dříve když se topilo ve sporácích pecích nebo kamnech s malými přikládacími dvířky bylo nějaké zakuřování prakticky "neznámé" či spíše vyjímečné...Kamna jako taková jsou velmi širokým pojmem lze vybrat kamna praktická se kterými nebude problém jak zbavování popele tak i přikládání žel "prodává design" a na trhu je řada "nedodělků" čili tu "praktickou" stránku věci uživatelé při pořizování kamen většinou neřeší a bohu žel neřeší ji ani většina výrobců...

doplněno 04.10.16 17:34:

Jinak zrevidovat komín jak bylo správně řečeno,důležitý je především průměr, (i účinná výška) platí jednoduchá zásada že připojované topidlo musí mít odtahové /kouřové/ hrdlo maximálně stejného nebo raději menšího průměru než je průměr komína. Jinak nevidím problém v tom pořídit si "kamínka pro radost" protože jinak vytápíte plynem pozor na to že i docela malá 5 kw kamna mají slušný výkon a většinou udělají více než jen jednu místnost, chcete-li to jen na jeden pokoj je pak riziko přetápění, lépe je nechat při topení otevřené dveře. Z 5kw kamen je na trhu celkem výběr, problém je většinou "design/praktičnost" tzn. máte např. pěkná "okachlovaná kamna" , ale nemají např. dobře řešené odpopelňování což je velmi důležité v rámci zachování čistoty v domácnosti (u roštových systémů) naproti tomu máte kamínka praktická která ale zase "nemají ty kachle" čili tohle jsou většinou ta "dilemata" při výběru...

hodnocení

0x

Já si myslím, možná úplně špatně, že tuhle otázku byste měl položit kominíkovi. Je docela možné, že máte komín v takovém stavu, že to nepovolí. A když to uděláte bez povolení, bez kontroly a čištění komína, nemuselo by to dopadnout vůbec dobře. *cert*Komín musí vidět kominík!

jestli chcete pocit tepla a plamene u krbu,kupte si horkovzdušná peletová kamna,čisto,bez smradu,automatika,teplo dají a je to beztahání polen a havěti do domu,pelety jsou v pytlích 15kg,

doplněno 04.10.16 17:56:

a pokud kamna tak kvalitní bud kanadská kde se přikládá jednou za x hodin,mají dokonalejší spalování,poprel se vybírá jednou za 3 a více dnů,ale cena je jinde,a musí se zvážit kde mate dřevo kolik,a jak stare,a jak je budete využívat,peletáky lze ovládat na dálku natopí vypnou,to jen doplnění

stavebniczech*
hodnocení

0x

Soused Vám to možná rozmlouvá, abyste mu nekouřil pod nos. Jinak co člověk to názor. Někdo má radši instatní teplo a hnusí se mu představa, že by měl vynášet popel nebo sáhnout na dřevo, z terého dokonce může vylézt brouk.

Od dětství jsem zvyklý topit na chalupě v kamnech a i do domu si chci pořídit alespoň krbovou vložku. Při přikládání to možná občas zakouří, při vynášení popela zase trochu naděláte ... ale ten kouř vám jen na chvilku provoní místnost a popel kolem kamen během pár vteřin smetete. Na chalupě byla plechová kamna i sporák a když dosluhovaly, tak jsem pořídil obé v kachlích. V jedné místnosti o velikosti 20m2 máme tohle vysocanka.cz/... a když chci na noc jen zavlažit, tak musím zatopit, 2-3x přiložit a ještě než začnou kachle hřát, tak přestat topit. Teplo z nich pak sálá do rána. A v chladnějších podzimních dnech stačí přestat topit o půlnoci a do rána vydrží kamna vlažná, přesto že je ta chalupa kamenná bez jakéhokoliv zateplení stěn nebo půdy. A když to manželka přežene s přikládáním, tak se jen otevřou dveře do dalších místností. Kdybych přijel na chalupu a zmáčknul knoflík u kotle, tak by mi prostě něco chybělo.

Vámi vybraná kamna váží polovinu, a proto bude akumulace menší, ale zase budete mít menší tepelné ztráty, takže pro občasné přitopení a pohodové posezení u sklenky vína a sledování ohně místo stupidních seriálů to bude určitě stačit. :)

janm*

stavebniczech

Hezký den :)

Jste jeden z mála kteří uvádí že tato kamna "kemas" užívají, mně se také dost zamlouvají ("hezká rustikální a zdají se i dost praktická") ačkoli na mé prostory by byly asi "silné" ...Máte ten typ s litinovými nebo prosklenými dvířky? Topil jste v nich např. i uhelnými briketami anebo pouze dřevem? Nešly by sem vložit nějaké fotky např. pohled z horních dvířek do šachty a dolů k roštu,a pohled přez spodní dvířka na rošt a popelník? A třebas celkovou fotku kamen spolu s částí interiéru jak "vypadají kamna v reálné místnosti"?,pokud to tedy není příliš "indiskrétní". Případně ještě nějaké zkušenosti a poznatky při užívání těchto kamen. Děkuji za pochopení...:)

doplněno 05.10.16 12:20:

P.S.

Poslední dobou jsem si všiml, že kamna (sálavá) mohou mít i "léčebný účinek" když jsem nemocný (rýma chřipka apod.) sednu si blízko kamen do křesla a nechám se tím intenzivním teplem pořádně "prohřát", velmi rychle se mi uvolní dutiny, přestává mně bolet hlava, přestává mně bolet v krku, stačí mi nechat se prohřát tím intenzivním teplem co je blízko kamen dvacet třicet minut a nebudete tomu věřit je mi líp. Přišel jsem na to "náhodou" když jsem se skláněl při obsluze kamen nad horkou plotnou pak si i intuitivně sedl pár krát do křesla co mám vedle kamen a které moc neužívám, čili zřejmě asi půjde o podobný princip jaký se využívá u různých "saun", teď už si ke kamnům sedám cíleně a "úleva" se opravdu většinou dostaví..., dříve jsem využíval zvýšeného tepla k tomu abych se tzv. "vypotil" ale to teplo samo o sobě které je dál od kamen "není ono" je opravdu lepší chvíli posedět přímo u těch kamen a nechat to teplo "prosálat" jakoby dovnitř :)

stavebniczech*

Rám máme z niklu a kachle hnědý rámeček, dvířka také niklovaná. Když jsem je před 15lety kupoval jako dárek rodičům, tak se prosklené ještě nedělaly, ale asi bych je ani nechtěl. Topíme v nich jen dřevem, aby bylo přes léto co dělat :) ale také si říkám, že je to k nim šetrnější. A jestli se nepletu, tak i v návodu psali jen o dřevě nebo hnědém uhlí.

Fotku asi nemám a ani ji v dohledné době nepořídím, protože teď vyšívám na stavbě domu a do jara na chalupu pravděpodobně nepojedu. Kdybych nějakou našel tak ji sem hodím.

Kamna mají nahoře pláty, na kterých by šlo i vařit, od plátů až do poloviny spodních dvířek je topeniště do kterého se vejdou docela dlouhá polena. Dole je rošt, s kterým se dá pohrabáčem otáčet, ale to skoro nepoužívám, protože tam většinou netopíme nonstop a vymeteme popel před zatopením. Na straně (u nás na pravé, ale to se asi liší podle vývodu) je menší komora kterou se pod pláty točí zplodiny zase dolů a její zadní částí zase stoupají k vývodu. Při zatápění se tato komora dá vyřadit zatápěcí klapkou. Tu naopak používám pravidelně, protože když přijedu, tak je komín studený stejně jako kamenná chalupa a když do komína pere sluníčko, tak chvíli trvá, než si kouř prorazí cestu. Stará kamna kouřila, ale tady většinou problém nebývá. Jak už jsem psal, když v létě přitápíme na noc, tak je potřeba rozdělat, tak 2-3 přiložit a přestat přikládat než kamna začnou hřát. Pak se zavřou a vydrží zavlažovat až do rána. Když se topí celou noc, tak se musí nechávat alespoň malý přívod vzduchu, jinak si ho přisají v lepším případě přes klapku pro přívod vzduchu na spodních dvířkách, v horším kamna bouchnou a poskočí pláty. :) Ale to se nám stalo jen jednou, než jsme pochopili, že je nemůžeme tak škrtit. Ta klapka na spodních dvířkách se dá buď vyklopit nahoru nebo posunout do strany. No a zhruba ve spodní polovině spodních dvířek je popelník, do kterého odpadáva popel. Tolik popis 15let starého modelu.

Při našem víkendovém provozu je stačí jednou za rok vyčistit. Jednoduše se sundají horní pláty a jsou přístupné všechny komory. Na zadní straně dolě je "zátka", která se otevře a kterou se vymetou saze.

S kamny jsem spokojený, vřele bych je doporučil, i po letech se mi líbí a zaujmou i většinu návštěv. Kromě nich máme asi o 2 roky déle i kuchyňský kachlový sporák K3. U toho bych dneska jen pořídil verzi se zatápěcí klapkou, protože když bych ve vystydlé chalupě neprorazil komín zatopením v kamnech Kemas a zatopil ve sporáku, tak by chvíli kouřil.

Přeju dobré rozhodování a případně příjemné posezení u kamen. :)

janm*

stavebniczech-

Mnohokrát děkuji za odpověď:), mně se také líbí verze spíše s plnými dvířky než ta plechová prosklená, jsou to "tradiční kamna" tak to i k nim více sedí, poniklované se mi taktéž líbí více, ještě jednou děkuji :)

stavebniczech*
06.10.16 10:51

jendad
hodnocení

0x

Jak už zde bylo řečeno , teplo z kamen je naprosto jiné než ustřední topení . A nemusí nic zakuřovat , stačí používat selský rozum . To znamená spíše menší přikládací dvířka než velké sklo co opravdu technicky je problém aby nezakuřovalo.

Bud jak zde psali kamna s bočními přikládacími dvířky , ale to už jsou kamna na vytápění většího domu (cca nad 100m2) nebo mám velice dobrou zkušenost jak zde psala paní uska s jotulkami f 602n . Ty mají bezroštové topeniště a odhořívají odpředu do zadu a dlouho pak zustavá žhavé a není problém po delší době přiložit . Neočekávejte závratné vykony . Tento typ kamen je spíše pomaloběžný - loudavý ohen.Jsou to kamna sálavá a je dobré je dát do rohu a nahřívat tak obezdívku a ta pak nádherně sálá .

Podobná kamna jsou ještě

kamnakrbylevne.cz/...

I když mají napsaný spíše větší vykon než jotuly , žádné zázraky se nedějí a ty dvě polínka co dáte do topeniště dají vždy stejný vykon .Oboje kamna jsou asi na těch 60m2. Vyhoda je oproti jotulkám lepší regulace (kolečko) . Jotulky mají malý čudlík s malým chodem což se jim zrovna moc nepovedlo. Nemáte tam žádný rošt co mužete zničit a měnit , ani šamoty. Taková kamna jsou vcelku držák.

doplněno 05.10.16 10:58:

A ještě jedna věc . Je opravdu velký rozdíl pokud si děláte dřevo , řezat malé polénka cca 25 až 30cm nebo řezat polena až 45cm . To si ale musí každý promyslet priority

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]