Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebuji poradit muže majitel bytu hlasit 1 hodinu předem že hodla přijet a když mu řeknem že nejsme doma at to necha na druhy den tak řekne že ho to nezajima a že přesto přijede a odemkne aniž by sme byli doma nebot prodava byt a žadna domluva neni hlasi to hodinu dopředu a mi sme stoho hotovi ted tu bylo 10 lidi už si připadam jak zoo co dělat mužu odmitnou když řadne platime najemne
Reaguji, protože jsem si přečetl několik názorů lidí, kteří si myslí, že majitel může normálně pořádat v pronajatém bytě prohlídky zájemců o koupi. Neexistuje. Po předchozí výzvě musíte majiteli umožnit vstup za účelem kontroly, zda je byt řádně užíván v souladu s nájemní smlouvou, jedná se ale spíše o případy důvodného podezření nějakého porušení. Jinak jste si byt pronajali a je "váš", majitel za to má peníze. Pokud chce byt prodat a bez omezení pořádat prohlídky, musí vám dát výpověď nebo počkat na konec smlouvy, pak je byt zase jeho a může si tam vodit koho chce.
Takovému majiteli jedině výměna vložky do zámku a při případném překonání takové překážky trestní oznámení. Samozřejmě se vyplatí zamést si před svým prahem (prostudovat nájemní smlouvu a dodržovat ji) a snažit se dohodnout.
(Pro případné oponenty, kteří by hledali možné důvody, kdy má být majiteli zpřístupněn byt raději ještě uvádím, že byt má být zpřístupněn majiteli, nikoliv jeho 10 členému doprovodu. Není tedy možné vymyslet si podezření, že v bytě přebývá nehlášená osoba a jít to zkonrolovat se zájemcem o koupi bytu. Ale to jsme už zase někde jinde.)
Dobrý den, toto upravuje NOZ, ale přesný termín neuvádí. Majitel má na takové jednání právo a nájemce mu vstup do bytu musí umožnit. Ovšem, má to být oznámeno s dostatečným předstihem, po dohodě, zdržovat se tam jen po dobu nezbytnou a zbytečně nájemce neomezovat. Takže, právo má, ale mělo by být uplatněno citlivěji (a za Vaší přítomnosti). Vy zase nemáte lhát, že jste mimo domov nebo klást překážky. ale snažit se vyhovět. Zdravím!
wamp - tazatelka uvádí, že majitel byt prodává. Takže, on nehledá nového nájemce za neplatiče, ale prodává svůj majetek (bez ohledu na to, že současný nájemce platí nájem). Až najde kupce, tak bude řešit vystěhování nájemce (ukončení jeho smlouvy). Případně nový majitel koupí byt i s nájemcem a náj, smlouva bude pokračovat (a časem udělají třeba novou).
wamp - já jsem to chtěl jen vysvětlit (bez kárání). Jinak, z dotazu je patrné, že tazatelka je naštvaná.
Ovšem, je to dle NOZ - ten, ovšem, předjímá, že se lidé v tomto jsou schopni normálně dohodnout a nedělat si potíže. Z mého pohledu je hodina velmi málo (chtělo by to oznamovat alespoň jeden den předem). Zdá se, že majitel pozval všechny zájemce o byt na jeden termín, který musel vědět dlouho předem a měl ho nájemci oznámit včas. Ovšem, možná je pro tazatelku lepší jedna návštěva deseti lidí naráz, než deset návštěv jednotlivě. To, že má majitel klíče od pronajímaného bytu, nebudu komentovat, resp. považuji to za chybu.
Bez bližších informací nelze situaci adekvátně posoudit. Majitel má právo svůj majetek prodat a nájemce v takovém případě musí umožnit prohlídku.
Jiná otázka je, s jakým předstihem a jakou formou se majitel svého práva domáhá. Ale těch 10 lidí na mne působí dojmem, že se majitel snažil návštěvy co nejvíce omezit a uskutečnit pouze jednu návštěvu.
Dohodnout společný termín pro 10 (11 včetně majitele) osob nemusí být snadné. Majitel by Vás pravděpodobně informoval dříve → možná, že sám přesně nevěděl (některý zájemce to mohl ovlivnit na poslední chvíli).
Byt se neprodává tak často, já bych se snažila majiteli vyjít vstříc...
Vstup do bytu v nepřítomnosti nájemce přichází v úvahu jenom ve výše zmíněných případech, nikoliv kvůli prohlídce bytu zájemcem o koupi.
Nesouhlasím s tím, že pro zájemce o koupi se musí složitě hledat termín. Sám jsem si několik prohlídek prošel, prodejce prostě nabídne, že prohlídka je ten a ten den a zájemce se přizpůsobí nebo má smůli.
Ano, vstup do bytu bez dovolení se připouští pouze v případě, že se tím odvrací škoda na majetku nebo zdraví (například havárie vody, požár atd.)
Nenapsala jsem, že "musí", ale že může. Záleží přece na majiteli, pro jaký způsob se rozhodne. Některý určí termín prohlídky bez ohledu na to, kolik zájemců se může zúčastnit. Jiný se snaží počat prohlídek omezit a zároveň prohlídku umožnit co nejvíce zájemcům...
Proč myslíte, že musí nájemce umožnit prohlídku při prodeji nemovitosti? Je to někde kodifikováno? Viděl jsem několik dražeb nemovitostí i s nájemníky, jejichž hodnotu snižovala právě nemožnost dostat se dovnitř na prohlídku. Nevymohl si to ani exekutor, nemohl narušit domovní právo. Čili právo prodeje jistě má, to souhlasím, ale i s nájemníky. Sám se jimi zatížil, sepsal nájemní smlouvu, teď bych rád věděl, na základě čeho se bude domáhat vstupu dovnitř.
Zdravím.
Pokud máte řádně vyhotovenou a platnou nájemní smlouvu,tak si ji prostudujte.Je divné,že on do Vašeho bytu vodí nové potencionální zájemce,když máte platnou smlouvu a řádně platíte.
Nezamlčela jste nám náhodou něco?...
Jinak do Vašeho bytu může vstoupit kdykoliv,když má pádný důvod.Tzn.,prasklá voda,vadná elektřina,atd.,atd.I bez Vaší přítomnosti.
Toto se mně ale nějak nezdá.
Bene,pardon.Nevšimla jsem si !
Kdo to má také stále luštit? Nechápu,co je v těch školách učí...
Proč je to špatně? Až tam praskne voda, budou rádi, že tam může pronajímatel vejít a vodu vypnout a ne vyrážet dveře.
A proč myslíte, že zrovna majitel se u mého bytu v případě havárie nějak zázračně zjeví, a to rychleji než já? Krom toho co žiju, jsme nikdy neměli havárii, která by byla tak závažná, že by se nedalo vyčkat do mého příjezdu. Kvůli nějaké totálně mizivé pravděpodobnosti obří havárie, na kterou přijede majitel dřív než já, si nenechám omezovat soukromí.
ergrdh,
souhlasím s Vámi, ohledně rychlosti a přístupu majitele na odstranění závady v bytě. Nedovedu si představit, jak majitel bytu vstupuje do cizího bytu a opravuje tam poruchu vody, či jiného..
ale každý známe jiný případ, zvláště při diskuzi, zdali má mít cizí člověk klíče od bytu, kde bydlím a mám tam cennosti, zajímavosti a svobodu bydlení..
Pokud majitel bydlí blízko a je třeba v důchodu, tak má jistě lepší šanci zasáhnout, pokud je samotný nájemník někde v práci. Já si naopak dovedu představit, jak majitel vstupuje do cizího bytu v případě havárie a vypíná vodu, má na to dokonce ze zákona právo. Jestli svěřit klíče cizímu člověku záleží skutečně jen na vzájemné důvěře, pokud se s majitelem třeba znáte již delší dobu, tak nevidím problém.
pletiplote, uvádíte příklad, uvedu taky, ale jiný.
Majitel bydlí daleko, je to nerudný člověk, jak se dozví, že u mne je závada na potrubí a že to teče ode mě. Jaký zákon mu umožňuje vstoupit do bytu, když na patě domu může klidně zavřít vodu. Policie nemůže bez zákonného důvodu do bytu a protivný pronajímatel ano?
Proč bych měl věřit majiteli, po zkušenostech z medií, jaký jsou někteří pronajímatelé, že on je ten nejlepší.
Každému říkám, vyměnte si zámek, vložku, páč nevím kdo vše má klíče od vašeho bytu...
Ale když věříte mejiteli, dejte mu klíče. (taky mám od některých nájemníku klíče, ale bráním se tomu).
Na takový postup rozhodně právo nemá. Pronajímatel má právo vstupovat do vašeho bytu pouze po oznámení s přiměřeným předstihem (je otázka kolik to je, ale pokud nejste doma, tak hodina jistě dostatečná není), a vy mu to musíte umožnit, ale neznamená to, že má právo do bytu vstupovat, pokud mu to neumožníte nebo nedovolíte. Pokud byste kontroly trvale odmítal, může se bránit soudně nebo vypovědět nájem, ale stále tam nesmí vstupovat.
Bez Vás v žádném případě dovnitř nesmí. Jednalo by se o porušeni domovní svobody.
viz trestní zákoník, § 178 Porušování domovní svobody
(1) Kdo neoprávněně vnikne do obydlí jiného nebo tam neoprávněně setrvá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, užije-li při činu uvedeném v odstavci 1 násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí nebo překoná-li překážku, jejímž účelem je zabránit vniknutí.
Umožnit majiteli prohlídku s novým nájemníkem, nebo kupujícím, je normální, mezilidská slušnost. Majitel by měl toto oznámit alespoň den předem, což je taky slušnost. Ale, jak tu někdo psal, někdy se to dost dobře naplánovat nedá, podle představ i samotného majitele. V případě, kdy stojí nájemník o rychlé obsazení jiným nájemníkem, např, rád by zkrátil výpov. lhůtu a odstěhoval se bez placení dalších nájmů, je tato prohlídka přímo v jeho zájmu. Osobně, mám klíče od všech pronajatých bytů a ve smlouvě souhlas s mým vstupem, v případě hrozícího poškození bytu, ale jinak bych si tam sama nedovolila vstoupit. Jsou vyjímky, lidi, se kterými mám prověřený vztah a sami mi to navrhli (např. v jednom bytě mám dvířka na půdu, v jiném přívod vody do bazénu, někdo chce větrat a bude - li pršet, mám zavřít okna apod.) Je to věc důvěry, která se však může i vymstít, což se za ta léta zatím nestalo. PČR mi řekli, že kdyby si někdo vymyslel, že se mu ztratily peníze, které nikdy neměl, že bych těžko prokazovala opak. Pokud chci obsazený byt ukázat zájemci, musím se nájemníka zeptat, oznámit mu termín, ale často se stává, že řeknou, ať tam nakoukneme i bez nich. Spíš jde asi o to, abychom někoho nepřistihli při pěkném bordelu. Dostanou tak čas na uklizení a pokud jsou doma, tak je netaháte třeba z postele. Myslím, že ukázat byt novému zájemci, i když tam někdo bydlí, má majitel právo. Na co by jinak byla výpovědní lhůta pro majitele? Za tu dobu si má najít nového nájemníka a jak jinak, než že mu byt ukáže?
Výpovědní lhůta pro majitele slouží pro přizpůsobení se novým podmínkám. Může si sehnat zájemce a domluvit si s nimi prohlídku třeba hned na první den po konci nájemní smlouvy. Může jim ukázat fotky i videa bytu, které má z doby, kdy byt nebyl pronajat a klidně už podepsat smlouvu... to je jedno, je to jeho boj. Jako pronájem jakékoliv jiné věci, mám-li z půjčovny auto na měsíc doma, taky mi ho nemůže někdo chodit okukovat do garáže, protože chce sehnat klienty na další měsíc. Je to o dohodě, někdo pronajímatele pochopí a vyjde mu vstříc, ale z pohledu práva? Například: končí mi smlouva za 2 měsíce (obě strany to vědí od začátku, nechtějí prodlužovat nájem), platím si drahý nájem a v bytě mám drahé vybavení, jsem na služební cestě v zahraničí a majitel by rád tyto dva měsíce využil na prohlídky pro nové zájemce. Říkám, že ne, že se plánuji v posledním týdnu přijedu vystěhovat, teď nemám čas tam jezdit. Myslíte si, že může vytáhnout nějaký paragraf a udělat si z mého soukromí výkladní skříň pro všechny zájemce? To bych do zákona nedával, pokud to je někde psáno, chci si to přečíst. Do nákladů na podnikání v oblasti pronájmů patří i náklady na střídání nájemníků. A jsou horší náklady, pořád je lepší mít byt i měsíc prázdný, než zničený od nájemníka, ze kterého se ani odškodnění nedostane.
Ohledně povinbostu umožnit prohlídku novým nájemníkům, řeší to nový občanský zákoník:
§ 2233
(1) V době tří měsíců před skončením nájmu, je-li stranám den skončení nájmu znám, umožní nájemce věci, která má být znovu pronajata, zájemci o nájem přístup k věci v nezbytném rozsahu za účelem prohlídky v přítomnosti nájemce a pronajímatele; pronajímatel oznámí nájemci návštěvu v přiměřené době předem.
Dobrý den, ano toto občanský zákoník vykládá hezky, ale když se jedná o prodej bytu? Nájemník si přál zůstat a aby mu byla dál prodloužena smlouva, řádně platí a třeby byť ústně mu bylo slíbeno, že se jedná o dlouhodobý pronájem, když si majitel toto při konci smlouvy rozmyslí a řekne, už nechci byt dál pronajímat, ale prodat, proč by měl slušný a platící nájemník trpět realitní turisty a takový nápor na jeho soukromý život. Neměl by toto majitel řešit, až se nájmník odstěhuje? Ano pochopím, když jde o další zájmece o nájem bytu, já si vyhlídla jiný a potřebuji se rychle vystěhovat, tak jsou prohlídky i v mém zájmu, ale jak zní nějaký zákon když se jedná o prodej?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.