Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nehoblovaná prkna na podlahu půdy?

Od: stavebniczech* odpovědí: 40 změna:

Před pár dny jsem tu řešil rošt podlahy nad obytným podkrovím. Teď se chci s ctěnými rádci :) poradit o prknech na záklop.
Napadá vás nějaký problém, když tam dám nehoblovaná prkna ošetřená jen deronem nebo nějakým bochemitem? Půdička bude jen na uložení věcí, v nejvyšším místě má jen 160cm. Dal bych tam radši hoblovaná prkna a natřel to nějakou barvou, ale nechce se mi dávat 2x tolik za hoblovaná prkna a 70m2 se mi hoblovat nechce. :)

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mám půdičku přesně jako Vy. Mám to z nehoblovaných na šířku netříděných prken, ke kleštinám přišroubované vruty.
(vruty se osvědčily, když jsem musel část rozebírat kvůli kuně)
Jdu tam jednou dvakrát za rok a k uložení věcí to naprosto vyhovuje. Jen hold nebudete lézt po čtyřech v kraťasech, ale vezmete se montérky. :)

doplněno 03.10.16 15:57:

Na bochemit a další chemii jsem se vyprdnul, po 8 letech to vypadá stejně, jako když jsem to položil, jen se prkna rozeschnula a vytvořily se prvotřídní větrací mezery. (šrouboval jsem na sraz mokré dřevo)

stavebniczech*
hodnocení

Asi to tak dopadne, ale snad bez té kuny.. Ta si případně alespoň zadře třísku. :)

Jak jste se zbavil kuny, kudy Vám tam lezla a jakou nadělala škodu?

doplněno 04.10.16 10:22:

... a teď co je horší, kuna nebo tři děti. Možná byste je mohli půjčovat jako plašič kun. :)

U mě to měla jednoduchý, neměl jsem udělanou fasádu a tedy ani podbití střechy. Takže po zdi a kdekoli si nadzvedla konec difuzky. Měla nadělaný tunely, ty jsem opravil, pak jsme se nastěhovali z rodinou (tři děti dělají strašnej randál :) )tak jsem ji už skoro neslyšel. Ale raději jsem koupil Liquid Bag AROMA, a to po nějaké době zabralo, soused ji našel na zahradě.

sanyo*
hodnocení

1x

V tom případě bych např. dal prkna - třeba jen po určité vzdálenosti - cca 20 cm a nahoru OSB desku s pérem a drážkou - cca nejslabší tuším 9 - 12 mm a máte pohodovku, můžete tam i ležet..., záleží na vašem přístupu k věci..

Co je to za nesmysl? Prkna tam chce dávat protože jsme mu určitě osb rozmluvili že se na nich bude dělat plíseň...
To tam rovnou může dát silnou osb a neřešit prkna...
Jinak nehoblovane prkno ničemu nevadí, jen kdyz pak vyschne, tak je to straně ostré.
Hoblovane/nehoblovane prkno stojí o 1000,- na m3 více, takže ja bych dal hoblovane
stavebniczech*
hodnocení

Přesně z toho důvodu nechci osb.

Kdybych sehnal hoblovaná prkna dražší o 1000Kč/m3, tak je samozřejmě vezmu, jenže nejlevnější šířkově tříděná nehoblovaná prkna jsem sehnal za 4500Kč/m3 (+dph) a hoblovaná vycházela na dvojnásobek a víc.

Nemáte tip na nějakého levného kvalitního dodavatele na praze západ (okolí Zličína)?

Ja když jsem naposledy bral hoblovane fosny (čerstvé dřevo a jen na hrubo protazene) tak byl opravdu příplatek 1000,- a bral jsem je v rezivu v černym vole.
Jinak v rudny je taky určitě budou mít ( jak na pile, tak domohustoles)
stavebniczech*
hodnocení

No mě se na jedostranné hoblování 1,7m3 prken nikdo moc netvářil.

Ten příplatek na fošny asi bude menší než na prkna, protože do kubíku je 11ks 4m trámů 15x15, ale 70ks 4m prken 15x2,5.

stavebníku, nejsem tak velký odborník na poreznost dřeva, ale kdysi jsem četl článek, že hoblované prkno se "utáhne" a není již tolik paropropustné. Zvláště když k tomu přidáte nátěr dřeva, domnívám se, že jdete špatným směrem. Když necháte mezery mezi prkny, bude to OK,

stavebniczech*
hodnocení

Milane, asi máte pravdu, na uzavření barvou jsem pozapomněl a vliv hoblování mne vůbec nenapadl. Zkoušel jsem hned googlit paropropustnost hoblovaného dřeva, ale našlo mi to jen nějakou penetraci, která otevírá póry hoblovaného dřeva a vosky nebo oleje, které nesnižují paropropusnost.

Takže třísky v kolenou na 95% zvítězí (teda pokud mi výhody ohoblovaných natřených prken ještě patřičně nevysvětlí manželka) :)

vilik*
hodnocení

0x
Škoda peněz. Nechal bych to tak, jestli je to na půdě.

ronyx*
hodnocení

0x

Osobně bych to řešil tak, že bych koupil nehoblovaná prkna a ohobloval bych (nechal si u truhláře ohoblovat) pouze budoucí vrchní stranu a to ze 2 důvodů
1) po hladké podlaze se vám bude lépe chodit + nehrozí nebezpečí zadření třísky
2) hladká podlaha se vám bude o hodně lépe uklízet
Pokud máte možnost, zkuste se zeptat po známých či půjčovnách, jestli by se nedala vypůjčit taková ta malá stolní prota/... - za cca 2 hodiny byste měl hotovo. Jinak se zkusit domluvit s nějakým truhlářem, jestli by vám to neohobloval - opět - za chvíli hotovo, jen je nevýhoda, že byste mu to tam musel dovézt ( a ideálně mu pomoct při práci, nestálo by vás to tolik peněz, protože by mu to šlo rychleji).

hodnocení

0x
Osobně bych prkna hobloval jen jednostranně. Šířku bych neřešil, proč taky. Na půdě může klidně být každý prkno jinak široký.
Nějaká povrchová úprava není potřeba. Bohatě stačí holé dřevo. Taktéž něco proti houbám a plísním je zbytečný. Když to bude v suchu a to tedy na půdě bude, žádný plísně nehrozí. A pokud tam bude vlhko, je potřeba odstranit zdroj vlhka a ne to natírat.

Ochrana proti červotoči také nemusí být?

stavebniczech*
hodnocení

Tak jste mě utvrdili v mém názoru, že hoblovaná prkna by byla lepší, ale při nedostatku času a vysoké ceně hoblovaných prken lze použít i neohoblovaná prkna. :)

O půjčení hoblovky jsem přemýšlel a našel jsem půjčovny v Budějovicích, spoustu na Moravě, ale v Praze a okolí zatim nic.

Nemáte nějaký tip na půjčovnu Praha, Praha západ, Beroun, ...?

jabraka*

Vyrábějí se prkna podlahová jednostranně hoblovaná.

JB

stavebniczech*
hodnocení

... díky vim, ale pily v okolí se na hoblování moc netvářily a u obchodníků jsem na to nenarazil nebo to měli předražené ..

stavebniczech*
hodnocení

Tak jsem nakonec použil nehoblovaná prkna pro jistotu jen přetřená deronem a ani zatím nepřišroubovaná prkna se neprohýbají.

Když jsem je položil, tak od některých vata zvrchu navlhla, tak jsem je zatim na půdičce vyrovnal na hromadu proloženou laťkami a nechávám je ještě uschnout. Můžu prkna přes zimu jen rozložit na rošt a nešroubovat, abych se průběžně dival, co dělá vlhkost? Nebudou se prkna kroutit?

V rámci lenosti se mi pod prkna už ani nechce dávat střešní folie. Máte to někdo bez folie? Objevil se nějaký problem?

Vata určitě nenavlhla od prken, ale tím jak z interieru proudí vlhkost...

Zkuste na vatu položit kus igelitu a uvidíte že zvlhne taky.

Máte mezi vatou a prkny nějakou mezeru, nebo se to přímo dotýká?

doplněno 03.11.16 11:47:

Udělejte pokus stím igelitem a hned budete vědět...

Já tvrdím že mokré prkno za to nemůže.

stavebniczech*
hodnocení

Dotýká se to přímo a skutečně je to vlhké od prken. Pod sušším prken bylo vata suchá, pod mokrým vlhká. Kupoval jsem je po říjnových deštích a některá byla docela nacucaná.

doplněno 03.11.16 12:05:

Igelit zkusím, ale když mám dvě prkna vedle sebe a pod jedním to vlhké je a pod druhým není ...

Navíc zrovna v téhle části už je v podkroví natažená reflexní parozábrana, přelepená páskou a přitmelená ke zdi jutafolem mastic. A jedinou vlhkost v baráku zatím vyvíjím já, když tahám prkna na půdu. :)

Až dáte zkusmo ten igelit a bude pod ním vlhko, (a taky že bude) co s tím pokusem uděláte?

stavebniczech*
hodnocení

Igelit zase sundám a napíšu sem info pro requied, že měl pravdu. :)

A uvidim, jestli je to stejně mokré pod prkny i igelitem.

pohanka*
hodnocení

0x

Na půdě 57 let starého domku nehoblovaná prkna bez kazu. Jde tam pouze kominík /v botech/ a my na kontrolu střechy.

Před pár lety pod ně nastříkaná do dutiny izo - pěna. Vše bez problémů doteď.

Časem zjistíte, že tam žádné věci nejlepší neuklízet. Kdo pro to má stále lézt. A ztratíte i přehled, co tam vlastně máte, koupíte možná věci nové. Pokud tam něco dáte, tak za pár desetiletí to budou vnuci vyhazovat na kontejner.

My si věcí vážíme, a říkáme si, co kdyby. Ale nová generace ne.

To není problém současné a nové generace. Po smrti mého dědy se mí rodiče "konečně" (dle jejich slov) vrhli na uklízení a většinu věcí z baráku vyházeli. Beztak na ně roky nikdo nesáhl. Teď se rodiče dostávají do stejného věku a začínají se hromadit věci nové. Ty zase čekají na mě. Není to tedy vůbec v tom, že by si dřívější generace věcí vážila více než generace nová. Ono to přijde s věkem.

P.S. Omlouvám se za offtopic.

jabraka*
hodnocení

0x

Nejlepší je prkna rovnou přišroubovat na trámy a přes léto určitě vyschnou.Pokud je položíte volně,zkroutí se a už se nedají srovnat.Pod izolací by ovšem měla být parozábnrana.
JABRAKA

pokud dá prkna přímo na trámy, znamená to, že má jen izolaci mezi trámy a má spousu tepelných mostů. A to je špatné řešení.

stavebniczech*
hodnocení

Popis konstrukce jsem tu dával v jiném vláknu - kleštiny tl.16cm ve vzdálenosti 90-110cm, kolmo na ně trámky tl.10cm po cca 70cm (podle projektanta na osb), kolmo na ně 6cm latě po 50cm a kolmo na ně nehoblovaná prkna 2,4cm. Takže celkem 32cm 3x překřížené vaty. V části podkroví už je instalovaná reflexní parozábrana od Juty, rošt sdk přidělán až na parozábranu (parozábrana nebude provrtaná stovkami TN) přes přímé závěsy (podlepené páskou). Vata pod některými prkny je vlhká právě tam, kde je parozábrana. Jinam jsem zatím poslední 6cm vrstvu vaty nedával a čekám až prkna trochu oschnou.

Myslíte, že mám prkna přes zimu jen rozložit na rošt a nešroubovat, abych se průběžně dival, co dělá vlhkost nebo se budou prkna kroutit a vlhkost jim nic neudělá?

Zatím se mi pod prkna nechce dávat střešní folii nejen kvůli lenosti, ale i kvůli nátěru deronem. Protože když prkna máčí vatu, tak asi budou máčet i folii a většina impregnací folii degraduje.

Neznal jsem skladbu, nespojuji si jí s jiným vláknem, páč se mi často tazatelé pletou, zvláště když mi zavolejí, že jsem jim na některé poradně něco radil..

Osobně bych dal i tu poslední vrstvu vaty 6cm, to bach zaklopil lehce přišroubovanými prkny. Pokud bude problém, lehce vyšroubujete a vrátíte zpět. nechal bych mezeru mezi prkny asi 1 cm.

Hezký víkend

doplněno 07.11.16 06:36:

Difuzní folie je vhodná, nikoliv nutná

stavebniczech*
hodnocení

Díky a tu podstřešní folii pod prkna dávat nebo ne?

Hezký víkend i Vám.

stavebniczech*
07.11.16 09:42
hodnocení

Díky všem

Podle mne je ta folie dobrá - zabrání zapadávání prachu do izolace, případně i průniku menšího množství vody, kdyby na půdu někdy zateklo, nebo třeba vykapalo něco z prádla. A její pokládka ve srovnání s ostatním je sranda.

hodnocení

0x

Dělal jsem to cca před 3-mi lety, nehoblovaná prkna s pár milimetry mezerou (pozor - seschnou se min. o 10%), bez nátěru, nástřik bochemitem. Prkna se používá jako skladovací prostor a na sušení prádla - tedy docela se tam chodí. A i po vyschnutí není s nehoblovanými prkny absolutně žádný problém.

jaroslava1002*
hodnocení

0x

Samozřejmě, že i nehoblovanými prkny jde podlaha osadit. Já bych ale volil ohoblování alespoň vrchní - pravé strany prkna.. Pokud jste laik, tak pravá strana je ta, která je blíže středu kmene.Odborník to pozná napohled, laik se může podívat na letokruhy v čele prkna.Je důležité aby byla nahoře! Nejde jen o to, že povrch bude hladší ale bude stejná i síla prken a měly by se i orovnat hrany a případně udělat drážky a vložit péro. To by neměl být zase tak veliký náklad.

No, sice školní teorie praví, že pravá strana je lepší, ale letitá zkušenost nám říká, že je kolikrát podstatně lepší dát prkno obráceně.

Na podlahu půdy je zcela zbytečný dávat péra, oboustranně ohoblovat a podle vlhkosti dávat buď na sraz a nebo u susších s malou mezerou.

Pero bych určitě nedával - mezery mezi prkny pomohou odvodu případné vlhkosti, pokud tedy někde pod vatou není dokonalá parozábrana.

..a i kdyby byla parotěsná folie precizní, stejně se ve vatě udělá kondenzát z rosného bodu a neměla by kudy odcházet vlhkost.

stavebniczech*
hodnocení

Tak když teda řikáte, tak tam tu folii kvůli prachu asi ještě dám. :)

Ale proti průsaku vody to asi moc nepomůže, protože stejně nemá kam odtéct. Resp i kdybych ji slepil, tak si voda najde cestu k vatě. A i když jsem postupně zkoušel různé pásky na folie, tak se každá po pár letech odlepila. Mě se zatím líbila jen Jutafol SP AL na reflexní parozábranu, ale na difuzních foliích se všechno po letech odlepilo. Nebo máte tip na nějakou úžasnou ověřenou pásku?

Levou a pravou stranu prkna nepoznám, asi dám tu která bude hezčí. :) Hoblovat už nebudu a pero drážku nechci kvůli vlhkosti.

Osobně nemám ověřenou pásku - já to nelepil, jen jsem dal překryv. Právě že ta voda nemá kam odtéct, resp. jinam než do vaty, ať už to bude slepené nebo ne. Pokud bude vyloženě téct střechou, tak to zateče do vaty. Ale pokud bude vody málo - z toho prádla nebo třeba trochu zafoukané vody při mega dešti, něco to zachrání - voda zůstane v kapse z folie a časem vyschne. Možná :). Řešil jsem to ale tak, aby překrytí folie bylo vždy na trámku, tedy aby prověsy folie (a tedy potenciální kapsy) mezi trámky byly vcelku.

Hoblování není nutný, je to spíš estetická záležitost, z toho důvodu bohatě stačí hoblovat jednostranně.

Na půdě je naprosto jedno, jakou stranou nahoru budou prkna, jestli pravou a nebo levou. Dej je nahoru tou lepší, hezčí.

Co se týká jakéhokoliv nátěru, na suchou půdu je cokoliv naprosto zbytečný, navíc nehoblovaný prkna se strašně blbě natírají a spotřeba nátěru je neuvěřitelná, ba přímo ještě větší.

vendelin*
hodnocení

0x

Pěkný den.Jediny problém je v pokládce.Pokládejte je podle let.Při schnutí mají tendenci se kroutit.Žádnou barvu,jen je chem. ošetřit. práci zdar.;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]