Dobrej den,chtěl bych se zeptat jaký kotel koupit na pevná paliva?Dakon nebo viadrus?Koukal jsem třeba na kotle viadrus herkules u 24 nebo u 28 a u 32.Má někdo zkušenosti s těmito kotli.Díky všem.
Myslím, že nemáte od odborníka vypočítané ztráty domu a potřebný výkon kotle. Usuzuji tak podle Vaší tolerance 24-32kW. Dost moc...Neudáváte ani typ domu, materiál zdí, kvalitu stropů a oken, případné izolace, zateplení, lokalitu domu (v horách, studených větrných oblastech a pod.) . Na plný výkon a celý čas se v našich končinách topí jen určitou část topného období. Větší část jsou kotle s vyšším výkonem nevyužité, topí se většinou na sporo, na nízké teploty vody a spalin, kotel a spalinové cesty se dehtují, zanášejí popílkem a sazemi, spalování paliva je nedostatečné a topení je celkově nehospodárné! Kotle jsou dobré, někdo chválí i jiné. Někdo ne, třeba právě pro problémy se zbytečně vysokým výkonem... . Záleží také na palivu, které budete převážně používat. Některé kotle sežerou vše, od dřeva po kvalitní uhlí. U některých je možné přikládat palivo z vrchu, u některých zepředu. Oboje má své výhody i mouchy.) Já roky používám Dakon. Na uhlí dobrý, na dřevo nic moc. Ale na ty směšné zimy okolo nás stačí. V případě potřeby naběhne plynový kotel. Viadrus nemám zkušenosti.
kotel
Taky mám plyn a starý uhelný Dakon. Vyhodím a koupím Galmet nebo Stalmark. Polské kotle 7 respektive 8 kW takže se do příkonu 10 kW vejdu a bude vystaráno. Těch cca 15k i s instalací se vyplatí. Jen nevím který z těch dvou vzít.
kratochvil
Topím v dakonu 24 KW litina černé uhlí.Výměna z duvodu emisní třídy.Dům nazateplen,okna špaletová dřevěná.Výkon kotle určil topenář barák v poho vytopil.Koupě nového kotle zhruba stejného výkonu,topení zase uhlí.(plyn k nám nebyl zaveden)Jsou názory,že viadrus je lepší,tak nevím.Navíc dakon momentálně nemá v nabídce skoro nic,jeden kotel,tak jsem chtěl nějaké info.Recenze na heurece kotlů viadrus +-.
No já mám s viadrusem dobré zkušenosti asi 15 let a pouze čistím i když je pravda že se více zanáší a dehtuje-musí se naučit topit.Před ním plecháč dakon a ten se čistil hůř a navíc po cca 13 letech dosluhovat -tekl .Já budu řešit emise touhle sadou abych zavřel úředníkům hubu-topit budu vesměs stejně votona.cz/...
Dost záleží, zda máte komín s dobrým tahem. Kotel DAKON totiž má spaliny vedeny dolů a poté zase nahoru do kouřového hrdla, což představuje velký odpor zejména již při malém zanešení. Nejlepší jsou kotle, kde spaliny jdou nahoru, pak případně vodorovně a pak ven z kotle.
Já jsem začínal před 30 roky topit v dakonu a topím dodnes.Za tuto celou dobu jsem kotel vyladil a vychytal všechny mouchy,které měl k obrazu svému a doufám že mě přežije,rozhodně bych neměnil a to proto,že jinému se nevyrovná.Můj soused dakon vyměnil za viadrus s toho důvodu že chtěl topit jen dlouhým dřevem v bláhové naději že to bude lepší topení.Že udělal chybu poznal po jedné topné sezoně,když zjistil jak moc se kotel zanáší sazemi a jak se špatně vymetá a celkově čistí oproti dakonu.To,že rošt je pevný a ne otočný jako je tomu u dakonu,jen stěžuje celkovou obsluhu kotle,která není vůbec pohodlná,takže je nutné se v něm naučit topit opravdu kvalitním uhlím nejlépe bryketami,které roštem propadnou po shoření a také minimálně zanáší spalinové cesty.
Mám Viadrus U32 a za mě tedy doporučuji NEKUPOVAT. Zima, dýmu a prachu plný dům ( komín vysoký 14m, instalovala ho topenářská firma - podmínky pro tento kotel vyhodnotila jako vyhovující), natápí vodu max. na 60, dým se z něj valí ze všech stran, při přikládání se člověk udusí. Abychom nezmrzli, tak jsme narychlo koupili elektrokotel.
zelenydabel*
Paní Ireno, chyba je spíše někde u Vás. Viadrus U32 je kvalitní a dobrý kotel. Na viadrusy nedám dopustit už jen proto, že mají vodou chlazené rošty a člověk tak nemusí řešit jejich praskání jaké je u jiných kotlů, vlivem jejich zahřátí. U viadrusu tedy jen přikládáte a čistíte a máte klid.Zkuste napsat postup jak přikládáte do kotle, jaké používáte palivo atd. Mě se třeba nestává abych se dusil u přikládání atd...
jenda123123*
zelenydabel® mám benekov Lt 20 je to klasický viadrus + automatický kotel v zimě topím automatem (jednoduch-,koupíte uhlí, sklidíte a máte pokoj) dřevo je pracnější a jaro léto podzim topím v klasickém viadrusu je to podle mne dobrý kotel, výhřevný ALE vždy když otevřu dvířka a oheň už tak nehoří tak mě to vykouří do obličeje a jelikož vím že dakony mají klapku že když dosáhnete teploty, tak se utlumí oheň uzavřením vzduchuchci se zeptat já si myslím že vodou chlazený rošt je dobrá věc, ale je to podle mě ta první věc co odejde a budu muset vyhodit celý kotel (to že se pokazí třeba čerpadlo nepočítám) jde mi o ten kotel protože váží 400 kg a levný taky zrovna nebyltopení je ekologické, čisté to zanášení možná trochu více, ale musíte v tom umět topit nejlepší je roztopit tenším a pak naložiím 2 bukáče a 2 hodiny tam nemusím lézt...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.