Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak opravit rákosový strop? Ve stropech jsou tak 30 cm díry a kouká z nich rákos. Dají se nějak zadělat,aby to do budoucna nespadlo? Díky moc za radu
Ještě jsem zapomněla podotknout,že děravý strop je v mezipatře,takže bych potřebovala aby byl funkční a dalo by se i "po něm" chodit. Díra je na skrz tak 20 cm..díky za odpověd
Jedna taková diskuze už tu proběhla.A já takový strop dělal u thýně v koupelně a po všelijakých pokusech o opravu jsme nakonec zvolili stržení stropu,udělali jsme rošt z latí a dali stropní podhledy.
Sice to obnáší víc práce,nepořádku a peněz,ale je pokoj od eventuelních dalších oprav...
Samotná oprava stropu problém není-a pro památkářského zedníka je to běžná rutina.Je však nutné nejprve celý strop prozkoumat,zda ještě někde jinde není omítka utržená,aby se to opravilo hned při jednom.Je-li z omítky trčící rákos pevný,přibijeme ho na desky malými hřebíčky,jinak ho ucvikneme.Na plochu díry pak přibijeme pozinkované pletivo,případně natlučeme různě hřebíčky a spojíme je drátem.Pak se to našprizuje řídkou cementovou maltou,dobře se to dělá s omítkářským talířem-starý vercajk,který někteří dnešní zedníci ani neviděli.Po vyzrátí špricu se to normálně omítne.Omítka drží dobře,opravdu nemusíte mít obavy.
Napadl mne jen takovy dotaz, co kdyby se pozink.pletivo nebo dratek nahradil treba perlinkou, ktera by se pribila a pak by se na ni nasprizovala ta cementova malta, jadrova omitka nebo lepidlo a pak prez to stuk. Takhle by to neslo?
Běžná perlinka má malé dírky a při špricování odráží maltu zpátky. Existuje perlinka s 1cm oky, ale běžně ve stavebninách ani neví, že existuje. Rabicka je vlastně totéž, jen kovová, koupíte běžně ve stavebninách.
Ahoj, tak přesně to samé sem doma řešil taky. Po všech možnejch úvahách jako byly opravy, nahazování znovu, nebo natáhnot fajnovou, zkoušel sem i všelijaké tmely, všecko na prt.
Nakonec sem vzal obyčejné střešní latě, přišrouboval je do prken a trámů pod palachem (ty je tam máš určitě taky) trochu srovnal doroviny., vznikl mi rošt a na něj naklepal palubky.Trošku šmrnclý lakem vypadají nádherně.Takhle mám celý barák udělanej a je to supr.
Takže rada na závěr.Žádná oprava palachových stropů, ale naklepat palubky.
doplněno 21.10.09 14:29:Jestli máš zájem, mám nafoceno, jak se dílo z hruba tvořilo.Mžu ti to poslat mailem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.