Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepoužívání plynu v panelovém bytu

Od: manic odpovědí: 14 změna:
Dobry den,
Mám v plánu koupi byt v panelovém domě. Uvažuji koupi indukční varné desky a tim úplně eliminovat používání plynu a platby s tím spojené. Máte s tímto někdo zkušenosti? Je to rozumný krok?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

1x

Plyn je nejlepší pro vaření. To je důvod, proč se stále používá v profi kuchyních. Na druhou stranu dneska se už zas tolik nevyvařuje a jeho hlavní nevýhodou je to, že špiní/mastí vše okolo. Což je pro byt dost negativum.

Plyn zrušit můžete, ale většinou je problém v tom, že byty s plynem nedisponují 3fázovým připojením, které se u varných desek používá. Takže pak to vyžaduje i investici do předělání jističe a natažení nového vedení k desce. Investice je to za cca 10tis.

Existují i varné desky na 230V, ale tam je problém se slabším výkonem.

rv*
hodnocení

0x

Jsou i kombinace indukce-plyn. V případě výpadku elektřiny se připravíte (na rozdíl od sousedů) o možnost uvařit si kafe. Nevím, jaký bude tarif na elektřinu a kolik vaříte, ale plyn je levnější.

hodnocení

0x

Totéž jsem udělala při kompletní rekonstrukci bytu. Plynárny si plynoměr odpojí a zaslepí přívod v šachtě. Už nikdy nechci drhnout litinové mřížky po vaření na plynu. Možná? vyšší cena vaření na indukci mi tisíckrát vyváží čistotu varné desky a taky nádobí.

jabraka*

Saletko.Plynové hořáky musí být správně seřízeny,aby nenechávaly nějaké splodiny na sporáku a nádobí.Ale jedno je jisté.Plyn má poměrně vysokou teplotu plamene a to se musí projevit na degradaci potravin při vaření.Elektrická plotýnka,zejména indukční,má regulovatelnou teplotu a proto méně likviduje užitečné látky (vitaminy)v potravinách.Vaření je šetrnější,i když trochu pomalejší.

JABRAKA

lucie*
hodnocení

0x

Nechali jsme odpojit hned při koupi bytu.Plynárny si to zaplombují a po dvou letech se jen koukli revizáci na ventil,což bylo dobře,zjistili,že jim to nějak uniká.Dali nový ventil a máme klid.

Cenový rozdíl těžko posoudím,ale vaříme na elektrice,ale plotýnky nejedou pořád.Naučila jsem se vyžívat toho,že dlouho vydrží horké,takže(na rozdíl od chlapa:))vím kdy už vypnout... finančně nás to nezatížilo.

doplněno 01.10.16 07:51:

Souhlasím jak už tady zaznělo,že je důležitá elektroinstalace.My jí nechali původní,jsme nenároční a i když ráda peču,vařím,(myslím,že dobře a rychle)tak nikdy nejedou všechny plotýnky naráz a k tomu mixér,remoska...umím si to zorganizovat,nijak mě to neomezuje.

Záleží jakým stylem pracujete v kuchyni a podle svých potřeb si vybrat.

hodnocení

0x
Pokud az takhle tak urcite rekonstrukci el a dat pozadavek cez na 3faze do bytu. To pak vest k plotne. Kdo vari a pritom pece je to o dost lepsi. 1F pri peceni a vareni bude dost na hrane , nepujde zapnout vice ploten s troubou naraz. Ja plyn mam rad , za par haleru je velka vyhrevnost , jednoduche (nemusim resit zadne pripojeni ci rekonstrukci el , zda na 1F ci 3F) a zadne fleky mi to nedela. Muzu mit hrnec jaky chci atd...
Varim pro 4clenou rodinu za 70kc mesicne. Tak co vic resit
umusesufi1

Jenže člověk v paneláku je úplně v jiné situaci. Tam plyn používá pouze na vaření a měsíční platba za "plynoměr" je dost vysoká oproti spotřebovanému plynu.

Takže pak je vaření na plynu několikanásobně dražší, než např. na indukci.

panzerdragon*
hodnocení

0x
Ja zatim zrusil plyn, mam vybranou indukcni desku na 1f a budu kupovat, dle recenci bez omezeni a kdyz bude nejhur tak mam dve zalozni varianty, bud natahnu 3f nebo se teda vratim k plynu
Schvalne koukni na tuhle, umi jet i jen na 13amper
varne-desky.heureka.cz/...
Jojo pekny , jen za 9tku? To mas zaplaceny plyn na 20roku dopredu.
mytrix*

Tam omezení je už samotným výkonem. Běžné desky disponují téměř jednou tak větším výkonem (kolem 6-7kW). Vaše má 3,7. Ale samožřejmě je možné, že Vám to bude stačit. Každý vaří jinak.

manic
hodnocení

No jde o to, že ten byt co budeme mít je v původním stavu tj. Umakartové jádro, elektrika v hliníku. Takže se počítá s tím, že se elektrika bude dělat nově i umakartové jádro půjde pryč. Jen mě ještě zajímá jak je to s tím zřízení 3fazové přípojky? To v paneláku lze?
panzerdragon*

já se na to vyprd, domnívam se a dle recenzí tomu stále věřím, že mi bude stačit indukce určená na jištění 16A jističem

doplněno 01.10.16 22:03:

myslim, že jsem se vyprd na 3f proud, elektro je nové

manic
hodnocení

0x

Jestli jsem to dobře pochopil, takže každý panelový byt je připojen k elektrice přes 16A jistič? Je možné tento jistič zvýšit? Samotný byt je rozdělen do více okruhů?

mytrix*

Je možné jej zvýšit až na 25A. Za zvyšení se platí jednorázový poplatek 200Kč/1A. Tedy v případě, že máte aktuálně 16A a chcete 25A, doplácíte 9x200Kč.

Na vyšší hodnotu než 25A se dostat nedá, pak už jen 3-fázový.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]