Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Plyn nebo elektrika?

Od: salamos® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, Provádíme rekonstrukci jádra a kuchyně v bytě a stále se nemůžeme rozhodnout, zda instalovat plynovou varnou desku nebo elektrickou (indukci). U plynu je předpoklad nového vedení a zazdění do ytongu, což představuje nemalé náklady na materiál i práci plynaře či pracnost, nebo natažení kabelu k indukci.

Má někdo zkušenosti s oběma typy a především mě zajímají rozdíly, výhody, nevýhody nejen na instalaci, ale údržbu a spotřebu.

Prostě veškerá + a -.

Předem díky za radu.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

dusger*
hodnocení

1x

Taky bych volil indukci, je rychlejší, líp se dá regulovat a taky zůstává čistější. Ale je dražší, vyžaduje jiné nádobí, velmi vhodné, spíš nutné je mít 3f elektřinu a né každému se na ní dobře vaří. Pokud se ale rozhodnete pro plyn, přesto za sporák nachystejte kabel, není to tolik drahé ani pracné (teď při rekonstrukci). Třeba se dcera jednou pro el. desku rozhodne.

 

krtek*
hodnocení

1x

při rekonstrukci bytu jsem plyn na vaření zrušil a mám ho jen na ohřev TUV...natáhl jsem 3F na indukci...má odpověď nebude zrovna asi po chuti...ale přesto ji napíšu.. mnoho lidí se samozřejmě což je logické rozhoduje podle toho co jim vyhovovalo v minulosti a co se jim líbí...ale..je to sice otázka na xxx let dopředu...ale v případě, že byt někdy(v daleké budoucnosti) někdo bude chtít prodat...a přijde potencionální zájemce a uvidí šporák na plyn...sníží to hodnotu bytu, protože si řekne "ježiš, tady jsou ještě tak zastaralý, dneska se vaří už na elektrice"...a věřte, že takto lidé přemýšlí...přece jenom, kuchyň a koupelna po vás v bytě zůstane..zbytek jsou jen holé zdi...

jinak...mám před u kuchyně zazděnou a nachystanou plynovou odbočku s ventilem, kdyby náhodou se vrátil plyn do módy a někdo si ho chtěl dodělat, ať nemusím bourat zase půl bytu..

a teď do mě *modla*

Náhodou - ty návrhy na přípravu přípojky (a je jedno, zdal plyn či elektřinu) při rekonstrukci jsou výborný nápad. Pokud je do domu nachystaná přípojka, řeší se další rozvody po domě, je dobré myslet na alternativy... Ne nadarmo se dávali husí krky do zdiva - už není moderní, už se jen zazdí komplet kabely...

krtek*

moderní to samozřejmě není s tím souhlasím..ale dneska se hledá každá koruna úspory a i ten blbej husí krk něco stojí..i když je to třeba 3kč/mb...proto taky ty některé rekonstrukce vypadají tak jak vypadají..když jste nakousl tu eletriku...tak třeba v mém 2+1 60m2 bytě mám 47 zásuvek *smich* každej se mě na co tolik...a já říkam.."kdybych se někdy zbláznil a chtěl předělat dispozici nábytku..tak ať mám všude elektriku a netahám prodlužky

mony*

nechci nějak rýpat, ale mít 47 zásuvek ve 2+1, to už skoro vypadá, že nemusíte čekat až se někdy zblázníte, ale že už se to stalo.*frajer*

 

hodnocení

1x

Ve svém životě jsem vyzkoušela el. i plyn. sporák, sklokeramiku a skončila jsem u indukce. Plyn - rychlé vaření, špatná údržba varné plochy, hlavně usazování plyn. splodin po bytě, nejvíc v okolí sporáku, na lince, nebezpečí požáru (může chytit např utěrka),otravy, výbuchu - dle druhu plynu. Elektřina - pomalejší rozehřátí plotýnek, pak jsou dlouho horké. vyšší spotřeba, také do jisté míry nebezpečí požáru (odložení hořlavého materiálu na ještě horkou plotýnku), sklokeramika - úspornější, bez problémů, zvýšená opatrnost proti znečištění a poškrábání, indukce - ještě úspornější, stejná opatrnost při práci s deskou, v prodeji s růz. vychytávkami ( rozpouští máslo, čokoládu, funkce rychlého varu, hlídá teplotu, zabrání přetečení, pokud nenastavíte, tak po přetečení se plotýnka sama vypne apod. Stejně jaqko u sklokeramiky nehrozí požár, ani spálení, hrnce se mění pouze v případě, že máte nějaké slitiny s malým procentem železa. Já neměnila nic, papiňáky fungují a moje nádobí také. Funguje samozřejmě i obyč. smaltované nádobí, jen sklo nefachčí. Palačinky dělám běžně, jen je třeba koupit pořádnou pánev se železem, ty s hliníkem buď na indukci nefungují, nebo se časem zprohýbají a nádobí na ind. musí mít rovné dno. Je to moderní čisté a bezpečné vaření. Jen mně někdy u té mé desky může klepnout, kdyžtřeba po přetečení vypne a nejde hned spustit, musím čekat možná 1 - 2 min., ale to nemusí být u všech desek (čím víc vymožeností, tím je to někdy víc na nervy). Takže, podle mně plyn, nebo indukci a raději indukci.

hodnocení

Super odpověď. Díky

 

hodnocení

0x
avatar jmlc

Bydlel jsem s rodiči, kteří mají plyn, mám doma elektřinu. Vůbec se nerozhodujte podle ostatních - jedině podle sebe a svých zvyků. Náměty k zamyšlení:

Sestra si pořídila indukční desku, najednou zjistila, že musí pořídit jiné nádobí...

Manželka odmítala plyn, protože ho doma neměli - prostě na tom neumí vařit. Nechce indukci, protože na ní vlastně nejdou pořádně udělat palačinky...

Moje prababička jednou nějak zapomněla na mléko.. naštěstí sousedka chodila do domku bez zvonění - jinak by náš dům už dávno nestál...


doplněno 01.10.16 09:16:

@salamos - nádobí na sklokeramiku můžete použít jakékoliv - tam se ohřívá určitý okruh bez ohledu na položené nádobí a jeho typ. Indukce je o tom, že reaguje na dotek nádobí s určitým složením - kov. Pak se ohřívá jen pod danou plochou a neohřívá ten proužek okolo, když máte menší hrnec.

@naufrago - sestra s indukcí se za 8 let se nedokázala naučit ji používat pro výrobu palačinek. Tím, že pánev zvednete, se během chvilky indukce vypne a schládne, takže další položení zpět se opět pánev ohřívá pomaleji. Musíte mít opravdu dobrou pánev, aby se palačinka dala udělat a pořádně rozpálit... Já to zkoušel, bylo to opět o zvyku - nedokázal jsem udělat takovou tenkou a chutnou, jakou bych udělal na skloker. nebo plynu.


doplněno 01.10.16 10:04:

Je to ještě o představě slova "palačinka"- někdo je považuje za omeletu - tlustá vrstva, případně zapečená třeba s tvarohem atd - já vidím pod slovem palačinka tu naši, od maminky - tenkou, která se jen jemně natře marmeládou. Opravdu tenkou - toto tlusté cosi... pixabay.com/...

No však si počtěte svet-potravin.cz/...

tazateli se omlouvám za OT

hodnocení

Jde o rekonstrukci bytu pro dceru. My používáme a vždy používali jen plyn, takže nemám zkušenosti s elektrikou. Děkuji za připomínku, že k indukci je nutné jiné nádobí. Jak je to se sklokeramikou? Také vyžaduje odlišné nádobí než běžné nerezové hrnce?

jmlc, chtěla jsem odpovídat podobně jako Vy ohledně manželky, ale pak jsem si říkala, že budu akorát pindat blbosti. Ale ano, je to tak, lidé, kteří se naučí na plyn, si často nezvyknou na elektřinu, a naopak. Já mám posledních pár let sklokeramiku a když jsem nedávno vařila u rodičů na litinových plotýnkách (to samé, jen pomalejší), tak jsem myslela, že se zblázním.

Ale zajímá mě, jaktože nejdou na indukci palačinky?


doplněno 01.10.16 09:45:

jmlc, díky za vysvětlení. Máma dělá palačinky takové tlusté, hutné, se špenátem, houbami... na to jí indukce nevadí :-D ale občas se rozčiluje nad složitostí celého přístroje, mají nějaký hi-tech s xx funkcemi a pořád se jim něco rozbíjí...

 

ahahaj5
hodnocení

0x

Určitě indukce.

Plynem topím a ohřívám vodu, ale v kuchyni jsem ho zrušil.

1. Především z důvodu bezpečnosti.

2. Náročná údržba a čištění sporáku + hrnců.

3. Pomalejší náběh než u indukce.

 

lucie*
hodnocení

0x

Asi nepomohu v rozhodnutí,ale přidám svou zkušenost.U rodičů byl plyn a ve svém malém bytě byl jen dvouplotýnkový vařič(ETA)teď máme nový byt a při rekostrukci jsme zrušili plyn a chtěla jsem zase elektriku.Ovšem už jsme nesehnali dvouplotýnkovou varnou desku,tak mám opět vařič.Nechtěla jsem klasické 4-"plotýnky",nikdy nevařím tak,že by fičely všechny čtyři,tak proč je mít?Líbí se mi,že hodně dlouho drží plotýnka teplo,horká je hned a pak vypnu a dodělávám.Třeba hrnec čaje mi vydrží půl dne teplý a vařič běžel jen chvíli a stejně tak i ostatní jídlo.Záleží na zvyku a jakým stylem kdo vaří.

 

panzerdragon*
hodnocení

0x
Resim uplne stejny rozhodnuti, pujdu do indukce, zbavim se trubek na plyn, plynomeru takze ve stoupacce bude vic mista, pak udrzby desky bude neporovnatelna vuci plynu, indukce je daleko bezpecnejsi, hrnce budou snad ok i rpo indukci (zkousel sem magnetem)
Jako nejvetsi omezeni povazuju, ze u indukce aby ses nemusel vubec omezovat potrebujes trifazovej proud? Mame?

 

hodnocení

0x
avatar wlezley

Přechod z plynu na sklokeramiku je bezproblémový, u indukce je třeba speciální nádobí a taky se s ní naučit. To nádobí se může docela prodražit, magnetický kus plechu zavařený do dna nerezového hrnce je šunt, v myčce nabírá vodu, dlouho a ztrátově se prohřívá a za 3 roky je po něm. To už raději klasický smaltovaný plecháč. U sklokeramiky tohle odpadá a úspory ve spotřebě? ... diskutabilní.

 

xyz*
hodnocení

0x

My jsme na chatě řešili stejný problém. Byl tam plynový sporák. Lahev byla zvenku v takové nevzhledné budce přilepené ke zdi. Nakonec jsme se rozhodli pro sklokeramiku - dvojplotýnku. Důvody: chatka je dřevěná - menší riziko požáru, zrušení nutnosti řešit plynovou lahev a výměny, složitější údržba plynové desky.

Sklokeramika funguje, ale oproti plynu se nám na ní hůře vaří. Je to možná vada jednoho kusu, ale deska se rozehřeje a pak jakoby "zvadne". Tento cyklus probíhá po celou dobu. Udržet tak vodu v hrnci v mírném varu je kumšt.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]