Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím názory pro a proti na tlakovou nádobu na vodu s vakem nebo bez něj pro vrtanou studnu, cca 2m3/den. Určitě nerezovou, cca 100-150 litrů, výrobce JOVAL. V čem tví úskalí, servis, životnost, údržba ...? Děkuji
Dobrý den,principt s vakem ,nebo bez vaku je naprosto stejný.Gumový vak se používá z tohoho důvodu,že nedochází
ke korozi(oxidaci) expansní nádoby(vodjemu) voda je jenom v tomto vaku.Nádoba tudíž může být vyrobena z běžné konstrukční ocele.Pokuď by jste chtěl použít nerezovou nádobu bude životnost stejná a bude závislá na výdrži
čerpadla,ale v každém případě bude nerz podstatně dražší i když nemá gum.vak.
Stává se, že dojde k prasknutí vaku,ale cca po 10-12 ti letech,nechá se koupit nový a výměnu si provedete svépomocí,
při troše zručnosti.Cenu vaku teď nevím měnil jsem 30-ti litrový před 15- lety a stál cca 180 kč.(Je podobý duši do
pneu na auto s tím rozdílem,že je válcový a přidělá se na přírubu nádoby.)
Údržba je naprosto stejná,po určitém čase ,podle provozních podmínek,min. po roce je nutné dofoukat vzduch,
který ,vlastně slouží k výtlaku vody,když čerpadlo neběží,Vzduch uniká mikropory a proto je potřeba po určité
době jej doplni na předepsaný tlak ,aby dárlink pracoval jak má a čerpadlo neustále zapínalo a vypínalo.
Princip dárlinku je v tom,že pokuď nejde čerpadlo je voda vytlačována právě tlakem vzduch ,který je nad hladinou
vody v nádrži,při odpouštění vody tlak klesá až při nastavené hodnotě na tlak.spínači ,ten sepne čerpadlo a opět se
tlak vzduchu zvyšuje(jak přibývá vody do nádrže),až vypne při nastaveném horním tlaku.To probíhá automaticky a
je to nastaveno z výroby.
Přeji správné rozhodnutí. fero.
Upřednostnil bych nerezovou nádobu bez vaku i za cenu, že vyžaduje občasnou kontrolu množství vzduchu v nádobě (vstřebává se do vody). Vaky nejsou vždy kvalitní, někdy se také odírá o vnitřní svár v nádobě, cena vaku není nízká a výměna znamená odstavení celého systému. Bez vaku maká pořád! (Mám 150l bez vaku-na jedno sepnutí 60l vody-to jenom pro představu.)
No jestli nerezovou tak bez vaku.namontujete klapku s ventilkem aquapumpe.cz/... a máte po starostech-dofukování vzduchu ,měnění vaku po cca 4 letech...
No také záleží jaké máte čerpadlo,předpokládám když máte vrtanou studnu tak ponorné,to bych volil tu přisávací klapku a nemusíte se o nic starat-při každém sepnutí se dotlakuje vzduch.Něco k počtení je třeba tady: e-cerpadla.cz/... . Doporučuji bez vaku z vlastní zkušenosti,po 10 letech 2x měněn vak1x nádoba a panceřová hadice,ještě něco odejde jdu do bezvakové
ponorné Calpeda, výtlak tabulkový 50 l/min, ale mám změřeno tak cca 25 l/min
hloubka cca 27 metrů, objem vody nad čerpadlem asi 300 litrů (23 m vody nad čepadlem), celková výtlačná výška od čerpadla ke kohoutku asi 35 m
Dobrý večer,při hledání na googlu jsem narazil na vaši radu.Při modernizaci naší soustavy a výměně kovového vedení od čerpadla za plastové stejného průměru se nám do nádoby tlačí moc málo vzduchu.Přisavač je umístn do stejné výšky, asi 5 m nad hladinu vody.Jedná se o vrt 25metrů hlubový. Došlo i k výměně čerpadla. Může být závada v tom, že čerpadlo má svoji zpětnou klapku a proto vzduch není. Exustuje nějaký výpočet? Lze nějka regulovat vzduch v nádobě?Nádoba je 300l kovová bez vaku.Manometr dole ukazuje 3bary po vypnutí čerpadla, kolik je objem a tlak vzduchu nevím.Ventilek je nahoře, ale jak moc tím dofoukávat?Děkuji
Ano jestli jste dal do studny čerpadlo z klapkou tak přisávací ventilek strácí smysl-prostě ta klapka nepustí ven vodu mezi přisávačem a čerpadlem,tím pádem není v trubce vzduch tak ho ani nemůžete dostat do té nádoby. Můžete zkusit dofoukat do nádoby ručně,fouká se o něco míň než je zapínací tlak ,většinou je zapínací na 2barech tak nafoukejte cca 1,8 ALE pozor nádoba musí být prázdná - bez vody.Ještě jestli ji máte úplně bez vzduchu tak si půjčte komresor protože 300l foukat ručně
Voda je nestlačitelná proto ji musí tlačit ten plyn-vzduch tím pádem je tlak je stejný jak dole tak nahoře
jMoc děkuji.Jsem to ale hlupák.Zkusím to jak píšete. Prosím nádoba má v horní čtvrtině záslepku, mohu tam dát další manometr pro ukazatel tlaku vzduchu? Má to smysl?Aby to někdy nezaplnila voda a neměřilo tlak vody.Nebo sou tlaky stejné?Předpokldáám že tlak dole na vstupu je tlak vody a vzduchu nahoře musí být větší protože se stlačuje.
děkuji
v čem tedy je úskalí nádoby bez vaku, krom potřeby nasavače? nebo bez nasavače?
typ tento obchod.pumpa.cz/...
V době, kdy jsem studoval, položil jsem jednomu vyučujímu, se širokým rozhledem, podobnou otázku a doporučil mi ponorné čerpadlo ověřené kvality (Grundfos, ap.). Popisoval mi pozitiva.. cena 10-20 tisíc, ale bezstarostný provoz na 10-15 let.
Doma máme dvě tlakové nádoby. Italský vakový ZILMET, čerpadlo CALPEDA. Funguje už téměř 20 let, před pár lety jsme měnili sací koš. V nádobě je netěsnost (víc jak 1,5 baru) si neudrží. Ale pro účely stačí.
Pak máme bezvakovou nádobu + čerpadlo Sigma. V provozu kolem 30 let. Nádoba původem koupelnový kamna (naprosto nevhodné samo-domo řešení). Na zimu vypustím vodu, otevřu kohouty. Na jaře kohouty uzavřu, zapnu čerpadlo. Vzduch nedopouštím, v nádobě vznikne přirozeně tlak okolo 2 barů.
Pokud bych potřeboval vyšší tlak, podíval bych se po domácí vodárně. Nebo tlakové nerezové nádobě + čerpadlu. Kromě úniku vzduchu, nepravděpodobné poruše tlakového spínače, je jediným rizikem životnost čerpadla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.