Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rošt podlahy půda

Od: stavebniczech* odpovědí: 7 změna:

Na stavbě domu mám plánovanou půdičku s prkenou podlahou nad obytným podkrovím.

Uvažuju, že bych přidal 6cm izolace a udělal hustší rošt pod prkna ze střešních latí 6x4. Nebudou prkna tl. 2,4cm při rozestupu latí 50cm praskat?

A nebudou praskat ty latě při rozestupu podkladních trámků cca 65cm?

doplněno 30.09.16 10:11:

Opakuju, že se jedná o rozestavěný dům, a doplňuju že právě montuju sdk a připravuju se na konstrukci podlahy půdičky.

Projektant původně naplánoval zaklopení osb deskami, které by byly uloženy na trámcích š8 x v10cm vzdálenými cca 65cm. Osb desky po zkušenostech stavebníků nechci a chci je nahradit prknama, ale vzdálenost trámků 65cm bych kolmo položenými střešními latěmi radši zhustil na 50cm a až na to položil prkna. Navíc získám prostor pro dalších 6cm vaty. Snad je to takhle srozumitelné.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nebudu se vyjadřovat k izolaci, na to se autor neptal. Ale couláky prkna bez problémů těch 50 cm unesou. Klidně by stačilo i těch 65 cm. Aby prasklo, to by muselo být samej suk. A jeden větší než druhej.
stavebniczech*
hodnocení

Dík, takže i ty latě 6x4 podepřené po 65cm to v pohodě unesou?

Předpokládám že jo, když lezu po střeše, kde jsou latě uložené na kontralati po 1m. Navíc mám váhu 100+ a jsem sepřený na jedné nebo dvou latích, zatímco na půdičce to bude roznesené. Myslel jsem si, že to bude v pohodě, ale radši jsem dal dotaz, abych nevymyslel nějakou cypovinu. :)

Nevidím v tom žádný problém. Naprosto v pohodě.
stavebniczech*
hodnocení

... dík, mám spoustu nápadů (často nepoužitelných :)) tak ještě jeden - zbyla mi ze sklepa nějaká 10cm vata , tak mě napadlo ty latě na trámcích ještě podložit kouskem prkna, abych se dostal na nějakých 8,5cm.

Nehrozí tam nějaký problém? A je lepší latě přidělat vruty nebo stačí hřebíky? Nějaké 14-15?

jabraka*
hodnocení

0x

Schází údaj,zda půdička bude vytápěná.Pokud ano,je potřeba odizolovat tepelně i střechu.Těch pár cm izolace pod podlahou nemá smysl.Pokud půdička nebude vytápěná,pak izolace pod podlahou musí mít charakter venkovní izolace.Tedy nejprve desky s parozábranou a aspoň 15 cm izolace-vaty,nebo polystyrenu.Pak záklop z OSB desek,nebo sádrovláknitých desek.

JABRAKA

stavebniczech*
hodnocení

Jde mi spíš o funkčnost té konstrukce, než o funkčnost tepelné izolace.

Tepelnou iziolaci mám víceméně vyřešenou a nechtěl jsem zbytečně komplikovat popis. Půdička vytápěná nebude, samotné obytné podkroví bude izolované v šikminách 16+16cm vaty a ve vodorovné části stropu zatím jen 16+10. I proto chci přidat latě a dalších 6cm, abych se dostal na stejnou tloušťku v šikminách i stropu. Pod vatou směrem do interiéru samozřejmě parozábrana (reflexní) a teprve pod ní sdk rošt (abych si parozábranu neprovrtal stovkami TN šroubů).

Pod prkna na půdičce (na zvažované střešní latě) chci dát střešní folii - především proti usazování prachu ve vatě.

hodnocení

0x

Nechápu, ty latě budou položeny na podlaze nebo ve vzduchu? Proč by praskaly, bude to mokré řezivo? Pokud chcete na stávající podlahu položit 6cm polystyren, na něj latě a zaklopit, je to zbytečnost, nezateplí to nic a přidáte si hromadu problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]