Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpracovatelnost betonu

Od: lenya* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, ráda bych se optala na Vaše zkušenosti s dobou zpracovatelnosti betonu.

Stavební firma mi včera zhotovila betonovou podlahu ve chlévě a bohužel nejsem s její kvalitou spokojena.

už při ukládání betonu mě zarazilo, jak je tuhý a velmi těžko zpracovatelný, postup byl takový, že jeden člověk jezdil s multikárou 20km pro namíchaný beton( mělo by se jednat o kvalitní velmi tvrdý beton, pamatuji si jen hodnotu 32)

ten vyklopil před domem, odkud ho další dva nakládali na kolečka a vozili do chléva, kde jej jen jeden člověk uhlazoval, což šlo z počátku dobře, ale když se doba zpracování protáhla na více jak tři hodiny, už to šlo viditelně těžko a povrh zůstal i po uhlazení velmi hrubý, proto dovezli ještě jednu multikáru betonu bez štěrku, kterým se pokusili povrh urovnat, ale i po zashnutí zůstal na povrchu nepevněný ,,písek"

Dalším nedostatkem je, že byl považovám sklon podlahy 4% kvůli odtékání moči do odtokového žlabu a po dnešním přeměření je sklon pouze 1-2% :(

napadá Vás prosím nějaký způsob, jak ještě situaci zachránit?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
dovolím si 2 rady
1) požadujte po tom, kdo to dělal, aby to udělal tak, jak vy jste si zadala - to, že podcenili zpracovatelnost (že jim to tvrdlo dříve, než bylo potřeba) není váš problém.
2) pokud si nebudou vědět rady (jestli to jsou zkušení zedníci, tak by si rady vědět měli a to bez navyšování ceny pro vás), pak si vyjednejte slevu a po jejich odchodu si namíchejte řídký pačok z vody a cementu a tím beton napusťte (jako když natíráte barvou) - několik vrstev, postupně od nejřidší po hustší. Poslední je ideálně zasypat pomocí sítka cementem a zatáhnout kovovým hladítkem - získáte hladký (dle možností betonu a zručnosti zhotovitele) a hlavně velmi pevný povrch betonu - nebude to sice úplně originál, ale bude to hodně podobné tzv. gletování. Předpokladem je samozřejmě že v btonu nejsou díry a prohlubně - měl by být rovný. Volný písek před napouštěním omeťte ne moc hrubým koštětem, abyste si do toho betonu neudělala vrypy. Tato metoda je velmi levná a osvědčená, existují samozřejmě i modernější možnosti, ale jsou o hodně nákladnější - zde vás to bude stát max pytel cementu, nějakou tu vodu a použití staré zednické štětky, samozřejmě kromě času na práci.
Odkud jste? Jo a a nebyly by nějaké fotky?
P.S. Zapomněl jsem - pokud udělali špatný sklon a výš už s betonem jít nemůžete, tak s tím už moc nenaděláte - takže požadovat opět slevu ...Samozřejmě můžete také požadovat všechno vybourat a udělat znovu a podle vašeho zadání na jejich náklady - to už je na vás ;)

dominni
hodnocení

2x

Foto by pomohlo.

doba zpracovatelnosti běžného betonu vozený mixem je 90 minut ( pokud není vyžádáno jinak )

u potěru a zavlhlého betonu to je max. 2-3hodiny podle teploty prostředí.

chtělo by to bližší informace co to bylo za beton.

Zachránit? Jak psal nahoře albatros tak pokud nechcete řešit problémy po zimě tak bych neřešil tady na poradně ale se stavební firmou - nedodržení sklonu, špatné zahlazení apod. - pokud budou mít nějaký problém zminte se že si necháte udělat posudek od akreditované laboratoře apod.

A hlavně, pokud jste ještě neplatila, tak neplatit dokud se nedomluvíte. :)

albatros498022*
hodnocení

1x

Okamžitě nedchat vykopat a udělat znovu a pořádně.

lenya*
hodnocení

moc děkuji za reakci! ono je to hlavně dost o tom, že já nejsem stavař a že něco není v pořádku mi říká pouze můj selský rozum.. hrozně nerada bych někomu křivdila, ale z informací které se mi podařilo různě vygooglit je běžná doba zpracovatelnosti betonu do 90min, což bylo překročeno každopádně.. zítra ještě zavolám pro bližší info do té betonárky.. beton byl už zřejmě namíchaný do tužší konzistence, aby bylo možné ho převézt na oné multikáře, ale na ploše 10x3m kde se betonovalo z leva do prava, je krásně vidět, jak je výsledek horší a horší a z načtených informací mi připadá i doba, kterou celá akce trvala neúměrně dlouhá.. beton je ve vrstvě 7-10cm a realizace plochy 20m2 trvala celkem 8 hodin, za průběžného dovážení betonu (3x otočení multikáry)

zítra ráno se tu firma opět objeví a já bych ráda měla nějaké argumenty, ale zároveň se nechcu hádat :)

ronyx*

Dovolím si ještě jednu reakci, přestože nejsem stavař (ti tady už dali nějaké odborné info), ale strojař (zcela původně tzv. černé řemeslo), takže to beru podle praxe a ze svých zkušeností...
Z vámi udávaných rozměů plochy moudrý moc nejsem (jednou píšete 10x3m, podruhé 20m2 - co tedy platí? ;), ale pokud budu vycházet z toho, že na 1m2 v tlouštce 10cm je třeba 0,1m3 betonu, vychází mi na celou plochu buď 2m3 nebo 3m3 betonu. 1m3 je váhově cca 2.200kg, což je na celou plochu nějakých cca 4.400 nebo 6.600kg. Navážet tohle množství (tj. na 3x multikárou) na vzdálenost 20km je pro zákazníka (pro vás) ekonomický nesmysl - netuším, kolik počítají na km u té multikáry, ale když sem si dělal propočet já pro jednu svoji akci, tak jsem zjistil, že už na vzdálenost 15km se mi vyplatí najmout náklaďák (v mém případě to byla Praga V3S, protože se jednalo o 2m3 betonu) než to vozit po částech, protože v nákladech čas řidiče malého vozu (v mém případě osobní auto s vlekem) + najeté km byl skoro o 100% vyšší než když bych si najmul tu P V3S i řidičem a nechal to dovézt najednou. Ve vašem případě bych to nechal přivézt nejspíš nějakou Liazkou či něčím podobným s tonáží těch cca 7tun a toho člověka, co jezdil s multikárou bych nasadil na to navážení betonu na místo kolečkem. Tzn. že by 3 lidi naváželi beton (případně 1 nakládal kolečka a 2 vozili) a 1 by rovnal. Samozřejmě než by přivezli beton, muselo by být připraveno pro strhávání (vyváženo a rozměřeno na požadovaný sklon, aby se pak jen položili vodící trubky pro strhávání a už by se jen betonovalo) přípravu bych počítal na rozměrech vámi udaných max 1 hodinu ve 2 lidech. nepíšete, na jakou vzdálenost beton kolečky vozili, ale většinou je to tak, že se čeká na rovnače (strhávače), pokud si sám i rozhrnuje navezený beton, protože než si rozhrne navezené, pak po cca 5 - 6 kolečkách (při vrstvě 10cm) si to musí srovnat a strhnout a pokud se gletuje (gletování je povrchová úprava betonu - hladký s tvrdou slupkou na povrchu), tak i zagletovat ( zasypat pomocí sítka cementem a uhladit kovovým hladítkem) - to přece jen chvíli trvá. Nicméně při dobré organizaci práce (nikdo nestojí a nečeká s rukama v kapse, ale pomáhá, kde to zrovna je potřeba - třeba přihazuje beton rovnači atd.) je plocha 20m2 při vrstvě 10cm betonu práce na cca 2 - 3 hodiny (to by ten beton ztvrdnout neměl, pokud nebude celou dobu na přímém slunci, kdyby byl, dá se chránit přikrytím, aby tak rychle nevysychal) + tedy to rozměření (1hod), takže cca 4hod celkem. Samozřejmě nepředpokládám, že by se beton z místa složení do chléva vozil na kolečkách nějakých 50+ metrů, ale třeba jen 15 - 25m.
Jinak - podle vašeho popisu práce kvalitou nic moc - nechte si předložit kalkulaci, kolik a za co počítají. A když už budete volat na tu betonárku, zeptejte se na to, za kolik by vás u potřebného množství betonu vyšla doprava od nich (každá betonárka nabízí i svoji či smluvně zajištěnou dopravu) a porovnejte to s tím, co vám budou počítat zhotovitelé podlahy.

lenya*
hodnocení

tak jsem volala do betonárky a zpracovatelnost onoho betonu je opravdu max. 90min a to prý je už dost na hraně.. multikárou se to vozilo proto, že ten den malé auto(liazka) jezdilo nikde jinde a tatra se k nám díky úzkému průjezdu nedostane :/ podle zaměstnance betonárky je to na vybourání a předělání, ale doporučil mi ještě oslovit nějakého odborníka, tuší prosím někdo, kdo je k tomutopovolaný znalec? ps: omlouvám se za ty nesedící počty, mělo tam být 30m2 ;)

dominnin

z kama jste by bylo super vědět :D a jenom tak do budoucna pokud bude(te) mít někdo v plánu betonovat s betonem z betonárek celý den tak si zažádejte o zpomalovače tuhnutí ( ale zase nesmí tam být nějaký lojza který tam cákne od oka několik litrů zpomalovače a nezabere vám to ani na druhý den ) - možná si něco připlatíte ale vyplatí se to. Ale nechápu tu multikáru když máte betonárnu 20km od sebe betonárnu proč nezaplatit 3x otočku mixem kde by to skládal v blízkosti a dále se to už navozilo v kolečkách popř. jinak do chléva protože :

nebo co počítam multikáru klasiku kde uveze max. 3/4 m3 a s vražednou rychlostí 45km/h ( s 2 tunama na korbě ty bunby moc nebrzdí ) to muselo být veselo.

A pořád čekáme na foto :D

krtek*

žádné zpomalovače neexistují ;) stejně tak jako neexistuje zimní přísada.. je to je marketingový tah betonárek vytahat par korun za kubík navíc..(zdroj...bývalý obchodní zástupce betonárky)

jinak také se přikláním k variantě sleva nebo vybourat a znovu...a NEPLATIT!

jabraka*
hodnocení

0x

Beton na podlahy je záměrně dodáván ve formě polosuché.Pokládá se na připravenou štěrkovou vrstvu a musí se uválcovat.Pak se asi po hodině postříká vodou,což se opakuje ,když povrch uschne.Beton tvrdne pomocí vody.Takže po týden,kdy tvrdne,se musí denně krpopit.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]