Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nove omitky na stare

Od: bambi* odpovědí: 15 změna:

Dobry den, chci v byte na puvodni omitky natahnout nove. Rozhodl jsem se ze natahnou lepidlo pak dam perlinku a na to dam novou omitku. Otazka je jestli je potreba pred tim nez natahnu lepidlo oskrabat barvu z puvodni omitky, je tam jenom jedna vrstva, nebo muzu rovnou napanetrovat a natahnout lepidlo?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud tam máte omítku, tak je třeba omýt, nebo oškrábat, nebo použít hloubkovou penetraci.

Proč lepidlo, perlinku a novou omítku. Proč složitě a draze?

bambi*
hodnocení

Takze idealne je oskrabat a pak dat treba penetraci Sokrat?

Jinak ta puvodni omitka je dost popraskana a mam strach aby mi postupem casu nezacala opadavat a tak jsem myslel ze bych ji tim lepidlem a perlinkou zpevnil, nebo myslite ze to neni potreba?

hodnocení

0x

bambi, ale já nevím, čím máte vymalováno, preventivně oškrábat. Sokrat je vhodný. Lepidlo perlinka a štuk je zbytečné a drahé. Ale může být. Kvalitní štuk musí stačit.

bambi*
hodnocení

No prventivne jsem uz zacal oskrabavat ale je to docela opruz ale asi se tomu nevyhnu :(. Poradite nejaky kavlitni stuk, ktery bych mohl pouzit misto kombinace lepidlo+perlinka+stuk

Hasit 160, Salith MHF PII, ale je to od názoru štukatéra.

bambi*
hodnocení

diky za tip a radu, asi to udelam bez toho lepidla a perlinky, snad to bude drzet ;) Jinak ta puvodnu omitka ma 2 cm co jsem jeste fakt nikdy nevidel, je to normalni ze je tak tlusta?

bami, asi jste mlád, páč někdy je i 8 cm omítky.(hrůza)

bambi*
hodnocení

jj mate pravdu jsem mlady a asi jsem toho jetse hodne nevidel. Chci se jeste zeptat jde ten Hasit 160 nebo Salith MHF PII pouzit i na strop?

samozřejmě ANO

bambi*
hodnocení

jeste jednou diky

hodnocení

0x

No, jestli je ta omítka popraskaná, jak tady někde píšete, stálo by za to poklepáním a poslechem zjistit, jestli je jen popraskaná, ale na zdi drží a nebo jestli již na zdi nedrží (je podfouklá - dutý zvuk). Pak by bylo vhodné ji oklepat, přinejmenším ty podfouklé kusy, protože do budoucna jinak hrozí odpadávání - perlinka může pomoct, ale jestli zaručeně, to záleží na mnoha faktorech a docela bych se toho bál.

bambi*

No test s poklepanim jsem samozrejme udelal a vetsinou tam "duty zvuk" neni, tam kde byl tak jsem omitku samozrejme oklepal. Predpokladam, ze tyhle mista budu muset nejdriv zadelat treba jadrovou omitkou a pak bych na to natahl finalni omitku. Akorat nevim, jestli by mi finalni omitka na mistech spoju puvodni a nove jadrove omitky ( oklepana mista ) nezacala postupem casu praskat. Co myslite?

Pokud dáte perlinku, tak určitě praskat nebude. Z vlastní zkušenosti bych ale předpokládal, že to nebude praskat ani bez perlinky. Je třeba nechat tu novou omítku řádně vyttvrdnout, aby po aplikaci štuku už nenastaly objemové změny. Jde o to, aby štuk, popř jiná finální omítka dobře držela na tom starém jádře, čímž se dostáváme zpět k Vaší původní otázce - já bych barvu omyl nebo seškrábal, podle toho co půjde. Z vlastní zkušenosti vím, že jsou taky nátěry, které prostě dolu nedostanete, tedy ne přijatelně efektivním způsobem - pak doporučuju alespoň nějak zvětšit hrubost toho starého povrchu - poškrábáním apod. Dělal jsem to takhle na stoleté chalupě a už to pár let v pohodě drží. Pokud by byl starý povrch drolivý, pak je skutečně na místě penetrace (např. sokrat). Štuk běžně používám klasiku od Hasitu - 160, dělají taky nějaký pevnější (162), ale s tím nemám zkušenost.

bambi*

No puvodni barvu jsem zacal seskrabavat a po navlhceni to jde docela dobre dolu, akorat je to docela prace ale asi se tomu nevyhnu a seskrabu to komplet. Doufam, ze kdyz po oskrabani zustane sen tam nejaka ta cast puvodni malby tak to vedi nebude protoze seskrabat to milimentr po milementru se mi fakt nechce.

bambi*

Chci se jeste zeptat jestli nemate nejaky detailnejsi navod jak se takovy stuk na stenu natahuje, chtel bych to skusit udelat sam. Kdyz tak mi napiste na mamuller1@yahoo.com abychom to tady zbytecne nezaplnovali. Predem diky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]