Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na chalupě máme asi dva roky nový komín Schiedel i s napoleonem. O posledním víkendu jsem si všiml, že po dvoudenním dešti, nám začala prosakovat voda kominem pod střechou. Viz. přiložené foto. dokonce jsem i našel místo na zateplení, kam voda zatekla a dostala se mezi spáry sádrokartou. Může mi někdo poradit, co to může být? Zda opravdu prosakuje voda kominem a jak to připadně řešit? Nebo zda to může být oplechováním komina?
Díky za případné reakce, Michal
Dobrý den, zdá se mi to i dost pravděpodobný, že by se mohlo jednat o zatékání kolem oplechování. Je třeba předně zkontrolovat, jakým způsobem je oplechování ukončeno na komínovém tělese, zda je zakončeno krycí lištou, zatmeleno, aby voda tekoucí po tělese komína nemohla spárami podtékat za oplechování.
Diky za odpověď. Jen úplně nerozumim tomu, že je mokro jen u spár komínu a ne na "celé ploše" kominu?
Díky, Michal
Já si chci teď pořídit kachlová kamna, tak doufám, že to bude vše v pořádku. Tohle mě ani nenapadlo, na chalupě by to chtělo asi revizi.
Michale, máte vyústění sopouch 90°, nebo 45°, (šikmo?)
Je třeba více fotek,
Michale, nepotěším Vás, ale po mnoha zkušenostech vím, že i odborná firma postaví komín obráceně, takže není po vodě, a kondenzát, popřípadě déšť zateče do trubky, a někde, kde je trubka špatně slepená vyteče přes izolaci do tvárnice a do místnosti.
vsadím řízkovou pochoutku, že tomu tak je.
Můžete vyfotit poslední trubku na komínu.
Nebudu otáčet monitor,
oplechování musí být dvojité...
pevně na komínu a dilatuje s komínem,
pevně na latích a dilatuje se střechou. Pokud tak není je to vada, ale pak se projeví zatékání po ploše, nikoliv ve spárách tvárnic.
Stále se domnívám, že komím je postaven zhůru nohama, jako mnohokrát při podobné závadě.
Díky za reakci Milane,
Vyústění je 90°. Posílal jsem fotky i člověku, který nám komín dělal (stavební firma), zároveň se střechou. Říkal, že to vypadá, že je to zevnitř, ale že zkontroluje oplechování. Tak mě to trochu mate. A to právě i z důvodu, že je to hlavně ve spárách. Nedovedu si představit, jak by se to tam dostalo, pokud by bylo špatně oplechování? Viděl jsem i prosáknutí ve spáře sádrokartonu, ale pár hodin po dešti, to už mizelo.
Chtěl bych být připravený, kdyby to náhodou nechtěl moc řešit. Ale k tomu snad nedojde. Fotky snad přiložím, ale na ten komín se mi teda moc lézt nechce. Jaké fotky by byly potřeba?
Díky, Michal
Tak jsem pořídil pár fotek. Ale na střechu jsem teda zatím nelezl. Všiml jsem si, že z jedné strany, máme mezeru mezi oplechováním a (snad) silikonem. Tak si říkám, jestli to nebude tento problém. Když je na fotce vidět oplechování, zajímá mě názor, zda je toto oplechování ok, nebo se dělá i jinak? Někde jsem zahlédl i jakési dvojité oplechování?
Teď už je u komína opět sucho a beze stop. Takže si říkám, že už to takto může být delší čas Mám si nějak lámat hlavu se zateplením? Nebo opravit komín a nechat to časem vyschnout?
Díky, Michal
Jestli je mezi oplechováním a silikonem mezírka, tak to problém je, protože voda která je bočním větrem nahnaná na těleso komína, po něm stéká do té mezírky, rozhodně přetmelit. Oplechování vpořádku není, buď se plech zapravuje do spár mezi cihlami a nebo se na oplechování vkládá krycí ( dilatační ) lišta, která se namontuje na hmoždinky a silikon přez oplechování. Zobrazený způsob, nikdy dlouhodobě nevydrží těsnit z důvodu různých dilatačních vlastností komínového tělesa a oplechování.
Milane, a jakým způsobem je potřeba vyfotit tu poslední trubku? Ze zhora v půdorysu?
Diky, Michal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.