Krouhané zelí Liberec

Od: Datum: 20.09.16 11:55 odpovědí: 8 změna: 30.09.16 22:27

Prosím o radu ohledně nakládaného zelí. Chci si v 10 litrovém zeláku naložit zelí. Zelák jsem si už objednal a teď chci sehnat krouhané zelí. Dá se někde v Libeci či okolí sehnat? Aby si ho doma jen už naložil.

Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 20.09.16 12:17
avatar

Já si zelí koupím v Kauflandu a sám si ho nakrájím.Není to žádná věda.Stačí ostrý větší nůž a prkénko.Hlávka se zbaví znečištěných listů a rozkrojí na čtvrtky.Pak se zbaví košťálu a lze krájet-.Rozhodně mám nakrájené zelí mnohem lepší,než koupené.Nehledě na cenu.V poslední době jsou na trhu různé kráječe,které umožňujáí nakrouhat zelí i jinou zeleninu mnokem přesněji a bezpečněji.Náplň 10 l nádoby stačím nakrouhat za dvě hodiny.Pak se namíchá s přísadami a vsype do kvasné nádoby.Nakonec,z Liberecka na Litoměřicko není tak daleko,viděl jsem tam celou řadu nabídek krouhaného zelí. Na ,příklad v okolí lázní Mšené.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.09.16 13:12

Ok, díky, tak zelí jsem si koupil a dnes si ho nakrohám. Máte osvědčený recept? A poměry?

Datum: 30.09.16 13:12

Ok, díky, tak zelí jsem si koupil a dnes si ho nakrouhám. Máte osvědčený recept? A poměry?

Od: fero®
Datum: 20.09.16 15:11

Dobrý den,určitě máte dobrý nápad,akorát mi není jasné proč se dobrovolně zbavujete jedné ze tří blahodárných

činností spojené s nakládáním zelí( krouhání,šlapání a konzumace).Udělejte to tak jak Vám radí kolega jabraka.

Nikdy bych nekupoval nakrouhané zelí,mohlo by být nakrajeno i s koštály atd.Není nad to si nakrájet zelí sám

s tím,aby manželka šlapala(samozřejmně s Vámi to nakrájené zelí),i když 10 kg je malá nádoba,ale alespoň jednou

nohou.Věřte tomu,že Vám v zimě bude chutnat dvojnásobně,než když si někde koupíte nakrájené.

Přeji dobrou chuť.

S pozdravem fero

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.09.16 14:18
avatar

PRÁVĚ JSEM KOUPIL 10 KG ZELÍ V kAUFLANDU ZA 30 kČ.Hned jsem ho v kuchyni rozkrájel a nakrouhal.Polovinu hlávek jsem na ručním krouhadle nakrouhal a to následovně.Hlávky jsem rozkrojil na čtvrtky.Zbavím ,je ušpiněných listů a pak mohu krouhat.Krájím tak,aby nakonec zůstal tvrdý košťál.Předem ho neodstraňuji,protože drží listy pohromadě.Vždy na každou hlávku přidám jednu nakrájenou cibuli a lžičku kmínu.Zasypu přibližně 5 lžičkama soli.Vše zamíchám a vsypu do nádoby,kde se bude zelí kvasit.Používám 10 kg kbelík od primalexu,do něj vložím dostatečně velký pytel PE na odpady.Po naplnění obsah ušťouchám dřevěným špalíkem a uzavřu pytel tak,aby v něm zůstalo co nejméně vzduchu.Zatížím plochým kamenem,nebo dlaždicí.(čistým)Uzavřenou nádobu uložím do komory při pokojové teplotě na měsíc.Pak ji mohu odnést do sklepa.Po 8 - 10 týdnech lze zelí konzumovat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.09.16 14:23
avatar

Zelí nakrouhám na robotu, bez košťálu, pak dám asi 20 cm zelí do zeláku posypu trochu solí, kmíne m cibulí a tluču dřevěnou palicí, dokud zelí nepustí šťávu. A tak stále dokola, pokud je zelí hodně, tak do zblbnutí. Na 10kg strouhaného zelí dám 20dg soli,2 lžíce kmínu (dávám 4) a 20 dg krájené cibule. Celé zakrýt víkem, zalít vodou žlábek v nádobě. Nechat v teple dokud nepřejde bouřlivé kvašení, pak dát do chladna, nebo zavařit - což je nejlepší, neboť dále postupuje mírné kvašení a zelí stále více kysne. Když je hodně kyselé, musí se proplachovat vodou a ztrácí cenné živiny. Tlouk na zelí muž vyrobil z hranolu, ke kterému na konec, z obou protilehlých stran přitloukl dva asi 15 cm dlouhé hranolky. Bezvadné! Žádné namáhavé šlapání (ani představa nohou v zelí), tlučeme ho bez námahy a pohodlně vsedě na židli. Přiu práci vesele zpíváme: " Dám do toho 4 rány a už je to hotovo".

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.09.16 21:37

Přiznám, že to to malinko pracnější, ale nás prostě baví vlastní výroba, takže zelí (cca 20 kg) jsme si dříve krájeli ostrým nožem, nyní používáme kruhadlo (je sice dražší, ale vydrží dlouhá léta, jen bacha na prsty). Hlávku stejně jako ostatní zbavím vrchních listů, ty použiji na dno keramického zelňáku a zbytek nechám na vršek. Poměr mám tak nějak v oku. Nakrouhám i cibuli, přidám sůl a kmín, trochu sušeného kopru, někdo přidává i jablka či křen. Vše pěstí natlačím do zelňáku (nebo manželka našlape) až vystoupí šťáva, navrch položím listy zelí, zatížím prkénkem a kamenem zabaleném v igelitu. Má-li zelí málo šťávy (většinou se tak nestává), přidám trochu převařené osolené vody, uzavřu víkem a do drážky neustále dolívám vodu, abych zabránil přístupu vzduchu. Za pár dní už posloucháme bublání z kvasného procesu a zelí je vždy super, podle vlastní chuti a hlavně od A do Z náš vlastní výrobek. V okolí také prodávají již krouhané a kamarádi si jej chválí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.09.16 22:27
avatar

Mají ho zelináři už nakrouhané, na farmářských trzích v OC Forum. Zítra od 7 do cca 12 hodin. A stav se u nás pro koláčky,

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.