Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plyn.kotel s bojleremxprůtk.ohřívačxelektrika

Od: pank odpovědí: 9 změna:

ahoj, jsme tříčlenná rodina, malý rodinný domek-4.malé místnosti. Domek (r.1929) budeme kompletně rekonstruovat. Jak ohřívat vodu do sprchy a dřezu? (čím vytápět ale zatím vůbec netuším) pokud jsme úsprní, co se vyplatí cenově na litr ohřáté vody+pořizovací náklady? elektrický bojler x plynový kotel s bojlerem x plynový průtokový ohřívač?

díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejlepší je plynový kotel a kombinovanový bojler k tomu - v zimě ohřívá vodu ten kotel a v létě elektřina.

hodnocení

0x

Ono taky záleží na uspořádání domu. My jsme v podobné situaci - máme menší domek z r. 1927, při rekonstrukci jsme stáli před stejným problémem. Nakonec jsme to vyřešili tak, že v kuchyni pod dřezem máme 5l elektrický bojler - protože ke dřezu by bylo třeba delší vedení TUV a tudíž by se mnoho vody odpouštělo. Na mytí nádobí naprosto dostačující. Kotel máme Dakon DUA 24, s průtokovým ohřevem TUV - ten je umístěn v koupelně, takže je TUV k dispozici rychle a bez odpouštění. Přesto bych dnes koupil kotel se zásobníkem TUV, je to pohotovější řešení,

hodnocení

0x

Osobně mám plynový kotel a teplovodní krbovou vložku. Na teplov vodu mám dvojvýměníkový bojler. Takže v létě to ohřívá plyn, v zimě krb. Jelikož se jedná o větší dům, mám na teplou vodu cirkulaci.

pank
hodnocení

když byste měl jednoduše vysvětlit dvouvýměníkový bojler? :) (vysvětlení spíš tak pro ženskou :) )

Má vevnitř dva výměníky/šneky. Každý je připojený na jiný zdroj tepla. Plynový kotel, uhelný kotel, krb s teplovodní vložkou, solár. Kždej to má udělaný jinak, podle svých možností.

odi
hodnocení

0x

Jestli máš přípojku plynu, tak vytápění plynem vyjde levněji. Ke kotli bych vzal externí zásobník ohřívaný kotlem (v létě i v zimě ohřívaný kotlem). Pokud je kuchyň dále, tak ten 5 litrový elektrický zásobníkový ohřívač je dobrá varianta.

nikdo*

Až na ten elektrický ohřívač souhlasím a doporučuju také řešení @odi.

vanad1*

5 L elktrický ohřívač není dobrá volba. Sežere docela dost. Ideální je kombinovaný bojler pro ohřev TUV v jednom okruhu plynovým kotlem ( v zimě i vlétě), elektrická spirála jen jako záloha. Nákladově to vychází nejlevněji jen plynem. V parametrech k ohřebu je i kombinovaného bojleru DražiceOKC 120 uváděna doba ohřevu 125L vody výměníkem s plochou 1m a teplotě 60 °C 17 min., při ploše 0,68m výměníku to je 28 min. při teplotě vody z kotle pro ohřev 80°C.

Pokud by se použila krbová vložka k ohřevu vody, bylo by to i rychleji. Elektřina stejnou práci zvládne za několik hodin ( 3,8 hod.).

Centrální rozvod vody v plastu PN20, pro krátké úseky 20mm světlost, pro delší 25mm světlost. Ne v mědi z důvodů chemických (kyslík v pitné vodě, směr proudění železo-měď a ne opačně ).

xyz*

Já jsem do kuchyně pořídil taky ten poddřezový malý bojlírek. Ale větší - 10 litrů. Nejde ani tak o cenu trubek teplé vody z bojleru, ale že bojler je cca 25 metrů daleko, takže než by dotekla teplá voda, tak to zaprvé trvá a za druhé zbytečně pak bude teplá voda v trubkách stydnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]