Nejste přihlášen/a.
Na které straně musí být zapojena fáze v tříkolíkové zástrčce. Podle jaké normy. Děkuji.
3x
To záleží na tom o co jde. Pokud se jedná o zaásuvku v bytě, pak musí být stejně jako ostatní zásuvky. Dnes to norma nespecifikuje zda vlevo nebo vpravo, ale specifikuje stejně všude za měřícím máístem= elektromerem.
2x
Stále se tu opakuje lež, že fáze má být dle nějaké platné normy vlevo.
Tak to ale není. Fáze může být na jak vlevo, tak vpravo, jen by měla být v celém objektu stejně.
Už jsem dokonce zažil elektrikáře, který za flašku rumu zapojil fázi jak vlevo, tak vpravo. Bohužel to nebyla ta samá.
Po mém příjezdu jsem zapojil nový televizor a satelitní přijímač. Zapnul jsem prodlužovačku a z obou zařízení padla rána a zakouřilo se.
To byla nejdražší flaška rumu široko daleko. ![]()
Ono se v podstatě pořád diskutuje dokola a o ničem. Norma to říká jasně, je jedno na které straně, ale celý okruh musí být na stejné. Důvod je jasný, protože u třížilového rozvodu dle dnešních norem je jedno, kde ta fáze je. Jiné to bylo v době dvoužilového rozvodu, tam to prostě jinak nešlo, než aby poloha fáze byla všeobecně sjednocena. Dnes poloha vlevo je zviklost a popravdě, kdybych jí dal doprava, tak by se mi tak nějak kroutily chlupy v nose, ale je to možné.
1x
Moje vysvětlení: "já vím jak jsem to zapojil, ale kolega bude koukat jako vůl!" (Viz dřívější doba šikmého umístění kabelů kvůli úspoře finací a po mně potopa)
Nějaká vžitá pravidla by se asi měla zachovávat!
0x
Fáza ma byť v ľavej dierke pri pohľade zpredu.
doplněno 17.09.16 20:52:
Skúste si niekedy rozobrať násilím prívodnú šnúru ku elektrospotrebičom.Čierný drôt bude na kolíku do ľavej dierky,možno to žiadná norma nepredpisuje,no spotrebiče s ochranou sú potom riešené tak,že je predpoklad fázy v ľavej dierke.
0x
Ani jeden nenapsal, že aby byla zachována jednotná orientace tak musí být zemnící kolik nahoře. Co když dá někdo zemnící kolik dolů. Například u nočních lampiček dávám vypínač na fázi a fázi na spodní kontakt objímky.
Když to dá někdo obráceně, tak při výměně žárovky to může poznat.
Děkuji za odpovědi. Našel jsem i toto old.ezu.cz/... Jen tak na okraj Koupil jsem několik nočních lampiček které mají zástrčky ploché s vypínačem v káblu. Tak, že je mohu zapojit do zásuvky jakkoliv.
Při výměně žárovky je lépe vytáhnout ze zdi. Pokud se fáze dostane na závit objímky tak při neopatrné výměně může dojít k dotyku s kovovým závitem žárovky. Je poměrně přístupný.
.
...pokud se dostane fáze na závit objímky...
Ta fáze na závitu objímky je proti zemi stále. Uvažujme:
1.možnost
Fáze-spodní kontakt žárovky-vlákno-závit žárovky-tělo člověka-zem
2.možnost
Fáze-závit žárovky-tělo člověka-zem.
Teda dvě možnosti zapojení objímky, podle otočení dvojkolíkové ploché zástrčky.
.
Jaký bude rozdíl ve velikosti proudu protékajícím tělem člověka při neopatrném dotyku závitu žárovky?
Těch pár stovek Ohmů - odpor vlákna žárovky - proud tělem člověka moc neovlivní.
.
Je pravda, že žárovku většinou měníme, když je vlákno přerušené... možnost 1. platí ale i při vkládání nové, dobré žárovky.
To platí nejen u lampičky, ale třeba i u stropního svítidla.
Takže vytahovat "ze zdi", vypínat vypínač, jistič.
Takový vypínač jsem sháněl, ale nepovedlo se. Všechny rozpínaly jen jeden drát. Sakra. A někdo na něj narazí, ani se nesnaží.
to furt, ale nic nemění na tom, že platí fáze vlevo...když to otočím, tak je to je o 180°, a je logické, že při otočení bude v pravo..
0x
Dobrý den,nevím jak dnes,ale co vím,že fáze se vždy zapojovala na levo.Před 5-ti lety jsem byl přítomen revizi na
provozovně a první co se ptal a kontroloval revizní technik,zda je fáze v levo a zemnicí kolík nahoře.Zřejmně na
to nějaká norma existuje,také je ale možné ,že byla" demokraticky" zrušena, jako i jiné dobré normy, npř.potraviny atd.
S pozdravem fero
Ale ostatní to již tušili, ani to nemusel nikdo psát. Nebo kdy jste viděl naposledy kolík dole?
doplněno 20.09.16 20:05:
ale já se neptal zdali, ale kdy jste to viděl.
Minulé století sem nebudeme tahat, že?
To tedy viděl. Původní zásuvky měly šroubky nahoře. U dnešních moderních zásuvek jsou jinak.Při výměně zásuvky dráty bez dostatečné rezervy nestačí. Je možnost kabel vyměnit, dráty nastavit, nebo zásuvku otočit.
A ostatní taky tušili, že má být fáze vlevo. Tak proč to tolikrát opakovat.
doplněno 20.09.16 20:14:
Někomu to asi nezapaluje. Ano viděl. Při každé výměně zásuvky z minulého století musím novou dvouzásuvku typu Tango namontovat vzhůru nohama, protože přívodní dráty nestačí.
A to se ještě nikdo nezmínil, že ten zemnící kolík není ani nahoře, ani dole, ale pootečený o 45°
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.