Nejste přihlášen/a.
Na které straně musí být zapojena fáze v tříkolíkové zástrčce. Podle jaké normy. Děkuji.
To záleží na tom o co jde. Pokud se jedná o zaásuvku v bytě, pak musí být stejně jako ostatní zásuvky. Dnes to norma nespecifikuje zda vlevo nebo vpravo, ale specifikuje stejně všude za měřícím máístem= elektromerem.
Stále se tu opakuje lež, že fáze má být dle nějaké platné normy vlevo.
Tak to ale není. Fáze může být na jak vlevo, tak vpravo, jen by měla být v celém objektu stejně.
Už jsem dokonce zažil elektrikáře, který za flašku rumu zapojil fázi jak vlevo, tak vpravo. Bohužel to nebyla ta samá.
Po mém příjezdu jsem zapojil nový televizor a satelitní přijímač. Zapnul jsem prodlužovačku a z obou zařízení padla rána a zakouřilo se. To byla nejdražší flaška rumu široko daleko.
Ono se v podstatě pořád diskutuje dokola a o ničem. Norma to říká jasně, je jedno na které straně, ale celý okruh musí být na stejné. Důvod je jasný, protože u třížilového rozvodu dle dnešních norem je jedno, kde ta fáze je. Jiné to bylo v době dvoužilového rozvodu, tam to prostě jinak nešlo, než aby poloha fáze byla všeobecně sjednocena. Dnes poloha vlevo je zviklost a popravdě, kdybych jí dal doprava, tak by se mi tak nějak kroutily chlupy v nose, ale je to možné.
Fáza ma byť v ľavej dierke pri pohľade zpredu.
Skúste si niekedy rozobrať násilím prívodnú šnúru ku elektrospotrebičom.Čierný drôt bude na kolíku do ľavej dierky,možno to žiadná norma nepredpisuje,no spotrebiče s ochranou sú potom riešené tak,že je predpoklad fázy v ľavej dierke.
Ani jeden nenapsal, že aby byla zachována jednotná orientace tak musí být zemnící kolik nahoře. Co když dá někdo zemnící kolik dolů. Například u nočních lampiček dávám vypínač na fázi a fázi na spodní kontakt objímky.
Když to dá někdo obráceně, tak při výměně žárovky to může poznat.
Děkuji za odpovědi. Našel jsem i toto old.ezu.cz/... Jen tak na okraj Koupil jsem několik nočních lampiček které mají zástrčky ploché s vypínačem v káblu. Tak, že je mohu zapojit do zásuvky jakkoliv.
Při výměně žárovky je lépe vytáhnout ze zdi. Pokud se fáze dostane na závit objímky tak při neopatrné výměně může dojít k dotyku s kovovým závitem žárovky. Je poměrně přístupný.
Takový vypínač jsem sháněl, ale nepovedlo se. Všechny rozpínaly jen jeden drát. Sakra. A někdo na něj narazí, ani se nesnaží.
to furt, ale nic nemění na tom, že platí fáze vlevo...když to otočím, tak je to je o 180°, a je logické, že při otočení bude v pravo..
Dobrý den,nevím jak dnes,ale co vím,že fáze se vždy zapojovala na levo.Před 5-ti lety jsem byl přítomen revizi na
provozovně a první co se ptal a kontroloval revizní technik,zda je fáze v levo a zemnicí kolík nahoře.Zřejmně na
to nějaká norma existuje,také je ale možné ,že byla" demokraticky" zrušena, jako i jiné dobré normy, npř.potraviny atd.
S pozdravem fero
Ale ostatní to již tušili, ani to nemusel nikdo psát. Nebo kdy jste viděl naposledy kolík dole?
ale já se neptal zdali, ale kdy jste to viděl.
Minulé století sem nebudeme tahat, že?
To tedy viděl. Původní zásuvky měly šroubky nahoře. U dnešních moderních zásuvek jsou jinak.Při výměně zásuvky dráty bez dostatečné rezervy nestačí. Je možnost kabel vyměnit, dráty nastavit, nebo zásuvku otočit.
A ostatní taky tušili, že má být fáze vlevo. Tak proč to tolikrát opakovat.
Někomu to asi nezapaluje. Ano viděl. Při každé výměně zásuvky z minulého století musím novou dvouzásuvku typu Tango namontovat vzhůru nohama, protože přívodní dráty nestačí.
A to se ještě nikdo nezmínil, že ten zemnící kolík není ani nahoře, ani dole, ale pootečený o 45°
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.