Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v novostavbě bych chtěla mít vyzděný sprchový kout bez plastové vaničky a bez vyzděného prahu, pouze vydlážděný, bezbarierový s odtokových kanálkem. Od jednoho instalatéra jsem se však doslechla , že takto vydlážděné sprchy bez vaniček i přesto, že mají správně provedenou hydroizolaci způsobují , že okolní stěny jsou mokré a vlhkost přesakuje do ostatních místností.
Prosím o Vaše zkušenosti, názory a rady. Děkuji.
Na tuto otázku jsem odpovídal dnes emalem jedné čtenářce a abych nebyl lakomý tak se podělím. Možná se jedná o stejnou tazatelku:
cituju z mé odpovědi v mailu
osobně můžu váma požadovaný model sprchového odtoku pomocí žlabu jen doporučit a to na základě několika zkušeností, které máme z výstavby bytových jednotek. Je však nutné mít na zřeteli, že tento žlab potřebuje pro svoji funkčnost 150-200mm konstrukční výšku podlahy podle typu a výrobce..
Musím nesouhlasit s instalatérem, který mluví o pronikající vlhkosti... Na celé konstrukci je hydroizolace velice důležitá a klade se velký důraz na precisnost provedení. Každý výrobek sprchového kanálku je vybaven velmi srozumitelným návodem jak provést izolaci tak, aby nedošlo k průniku vody. Spousta lidí se tohoto řešení bojí, protože mají ještě stále v myslích jak dopadaly situace s podlahovými vpustěněmi, kdy jediným izolantem byl asfalt. Dnešní izolace sestávají především z tekutých komponent a ze své tekuté podstaty jsou tyto izolace pak schopny velice kvalitně zakrýt každou možnost průniku vody. Krom hydroizolace je pak ještě kvalita současných lepidel na obklady, které jsou také vodo nepropustné. Spárovací hmoty, jsou přímo systémově vyráběny pro vodonepropustnost. Pro ošetření spojů stěn a podlahy je pak nasnadě použití sanitárního silikonu... Proto správné provedení napojení žlabu na odpad je nejdůležitějším krokem pro správnou funkčnost, v jiném místě k únikům ani dojít nemůže.
Můj soukromý názor a vkus se kryje s vaším. Když jsme toto řešení prováděli poprvé, také jsem nebyl nijak nadšený tímto nápadem, ale pak jsem měl možnost si toto vyzkoušet i jako uživatel jako člověk s pohybovým problémem jsem mohl jen a pouze chválit... Správné vyspádování prostoru sprchy v součinosti s kvalitními sprchovími dveřmi, dělají ze sprchy bez vaničky velice pohodlné a o mnoho řádů snadněji udržovatelné místo pro osobní hygienu... Můžu tu toto s čistým svědomím napsat i proto, že nejsem prodejcem a nemám ani jiný prospěch z těchto slov...
Pokud se vám partnera podaří přesvědčit, získát velmi luxusní sprchu..
konec citace.
Pokud je provedena práce jak má být, není se čeho obávat. Pravda je, že to musí být provedeno opravdu profesionálně. Dělá se to ale běžně. Sežeňte si odborníka který toto již dělal a zjistěte si o něm reference. Vašemu známému se do toho asi nechce, protože je to piplačka a dnešní zedník potřebuje stavět hektary.
Ano,dělá se to běžně,jen se to musí kvalitně udělat.Nestačí jen hydroizolace,ale musí být precizně rovný beton a omítka,a dlažba a obklad musí být nalepen celou svou plochou,nikoliv jen na proužky lepidla po hřebenovém hoblíku.Prostě zednická klasika a ne ty dnešní dryáčnické metody.Sežeňte si staršího zedníka,který dělá v hodinovce a má čas na kvalitní práci.Nakonec zjistíte,že není dražší než hektarář,který si předem řekne kolik za to a pak vlastně čím kvalitněji by dělal,tím víc by sám sebe okrádal.
Děkuji všem za rychlé odpovědi.
Ještě by mne zajímalo, jestli by tento problém nenastal v případě, že boční stěna sprchového koutu bude vyzděná z luxferů (buď celá nebo jen částečně , tzn. že příčka by byla z ytongu a v ní by byl vložený pás nebo dva z luxferů). Děkuji.
Tato sprchovka je ,jak je vidět,velmi polemická.A jak vyplývá z ostatních příspěvků, výsledek hodně závislý na dokonalé izolaci.Je nutno vytvořit z pevné izolace vanu,do otvoru pro odpad zabudovat guli- odpadní syfon- a ten opět dokonale utěsnit.Pak na podlaze vytvořit spád ke guli.Z toho vyplývá,že celou práci skutečně nelze dělat amatérsky,musí ji dělat firma se zkušenostmi.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.