Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití epoxidu nebo jiné výplně

Od: oveczka* odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer,

potřeboval bych poradit ohledně použití epoxidu pro vyplnění dutiny. Konkrétně mi jde o to, že upravuju pažbu na zbrani (Škorpion) a chtěl bych použít plastovou místo původní dřevěné. Dřevěná je plná a je v ní jen díra. Koupil jsem plastovou a trochu ji upravil. Jenže ta plastová je dutá a pro uchycení ji musím vyplnit. Abych nemusel tolik opracovávat, chtěl bych tu udělat tak, že vytvořím z papíru váleček, ten vložím do dutiny a pak celou pažbu vyleju. Tím by mi měla vzniknout stejná válcová dutina, jako je v původní dřevěné pažbě.Papír bych tam pak nechal, to by nemělo ničemu vadit. Ale jde mi o to, jestli po zalití například nedojde k rozmočení papíru a tím pak ke zhroucení celé papírové "konstrukce". Zjednodušeně nevím, jak se snáší papír s epoxidem...Předem díky z rady.

S pozdravem Radek

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

No. Papír nebo plast se s epoxitem snáší dobře. Dutinu můžete vyplnit, odlitek obrousit a připasovat.

Ale teď bych se spíš zeptal já vás, čeho vaší úpravou chcete dosáhnout. Na to jak je malý, je Škorpion dost těžký kvér a potřebuje masivní pažbu. Se mi zdá, že šetříte na nesprávném místě.

oveczka*
hodnocení

No mně nejde ani tak o šetření, ale o to, že ta originální rukojeť mi nesedí do ruky. A jiné se prostě nedělají. Bylo mi řečeno, že ten epoxid je dost pevný a stabilní, aby to na zbrani fungovalo. Zároveň mám přidanou přední rukojeť a pevnou pažbu místo sklopky. Takže by to snad nemělo způsobovat žádné problémy.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, předpokládám, že ta papírová konstrukce nebude z kancelářského papíru, ale z pevného, který udrží tvar i při tlaku oné nalévané výplně. Pro výplně dutin se už léta používá Dentacryl, se kterým se rychle a dobře pracuje. Podívejte se viz odkaz, kde je také uvedeno, že se může použít i do forem z papíru. Zdravím!

ebarvylaky.cz/...

doplněno 17.09.16 10:51:

No, možná by stačila jen ta trubka a její povrch dobře namazat mastným krémem - ten by měl odpuzovat materiál výplně, ten se nepřilepí a trubka by po zatvrdnutí měla jít vytáhnout. Ovšem, udělejte to podle sebe.

doplněno 17.09.16 11:20:

Ten Dentacryl je pevný a přilepí se i k plastu - pamatuji si dobu minulou, kdy se takto dalo opravit a hlavně zpevnit prasklé záchodové prkénko (a udrželo to váhu člověka).

oveczka*
hodnocení

Dělal bych to asi ze čtvrtky. Ale pak mě napadlo, že bych to případně udělal tak, že bych ten papírový váleček navlékl na kus trubky a tu bych po vytvrdnutí v pohodě vytáhl.

Trubku bych navoskoval, aby se náhodou nepřilepila k tý papírový. Pro zvýšení pevnosti bych do epoxidu přidal skelný vlákno, nebo alespon na malý kousky nastříhanou skelnou tkaninu. Samotný epoxid je křehký.

oveczka*
hodnocení

O samotné trubce jsem uvažoval taky, ale tuky prý mají negativní vliv na tuhnutí. Ten papír mě napadl v podstatě jen jako taková "pojistka", aby mi tam nezůstala trubka zatuhlá.:)

hodnocení

0x

když čtu odpovědi-napadlo mne tu dutinu v plastové pažbě místo dentacrylem (bylo by to dost těžké) celou vypěnit PUR pěnou (montážní pěna) po vytvrzení pěny vyvrtat otvor ten pak jen vylít epixidem ale možná je to blbost.

vanad1*
hodnocení

0x

Nedoporučuji pro takovou práci použít Dentacryl. Má nevhodnou vlastnost - smršťování objemu po zaschnutí. Nejvhodnější je epoxidová pryskyřice doplněná jemnými kovovými šponkami nebo kovovým práškem. Prostor, který budete vylévat, by měl mít zdrsněný povrch.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma epoxidová pryskyřice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]