Dobrý den. Vezmu to velmi stručně, protože není se moc o čem rozepisovat. Zde je odkaz na dům, který se mi líbí: apex-arch.cz/... Tento dům má jednoznačně větší ochlazovanou plochu, než klasický tvar kvádru, nebo krychle. Ale zase zde mají všechny obytné místnosti okna směřovaná na jih, což by mohlo TZ větší plochou pokrýt. Mě zajímá jediné. Je to pravda? Mohl by tento dům být stejně energeticky náročný, jako dům tvaru kvádru, nebo krychle? Děkuji a pokud znáte nějakého dobrého architekta, který se živí navrhováním pasivních a nízkoenergetických domů, o kterém víte, že dobře poradí, prosím Vás o kontakt, případně stačí i pouze připsat do diskuze jeho názor a radu, jak takový dům upravit, pokud je to možné... PS: Jedná se mi o styl domu (viz. odkaz), tzn. parkování pod obytnou částí a celkové vnější uspořádání. Nechci přesně takový dům a ani od této firmy. Dům je uveden pouze jako příklad. Děkuji za pochopení.
Chcete krátkou odpověď? Ano je v principu možné, že dva různé popisované domy budou mít stejnou tepelnou ztrátu. Chcete středně dlouhou odpověď? Potom si k té první ještě doplňte..Že v případě stejné orientace popisovaných domů a stejných konstrukcí zdí, podlah, stropů a oken to potom možné není a musí mezi nimi být menší či větší rozdíl. Potom by ještě mohla být odpověď dlouhá až velmi dlouhá, ale to užby bylo slohové cvičení, na které nyní nemám čas.
Udělat do domu uprostřed díru (garáž), od které pak musím zbytek domu odizolovat asi není nejlepší nápad. Ale jsou lidé, pro které extra náklady nejsou problém.
mtan
Děkuji za odpovědi. Máte pravdu. Mnohem lepší by bylo udělat standardní dvoupatrový dům a k němu (pokud budu chtít zachovat tento styl) udělat přístřešek, který může spojovat právě dům a "kůlničku na sezonní věci"... Čímž jednou střechou přikryji stání na automobil a tu kůlničku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.