Nejste přihlášen/a.
hezký večer,
za půl roku budeme rekonstruovat 80let starý domek (podřezat, podlahy,stropy, střecha)
stojíme asi před největším problémem, čím topit. tím bychom měli asi začít, při plánování nějaké rekonstrukce.
jaké vidíte možnosti, plus můžete uvést cca náklady k jednotlivým řešením?
vím, že je to hrozně obšírná otázka ale alespoň nějaké základy
stropy+podlahy budou nové, zateplení zatím ne, okna původní špaletová. 4 místnosti, 100m2, 45cm plná cihla, lokalita u hradce králové, zaveden plyn
na rekonstrukci máme 700tis (ale pokud by se vyplatilo např. tepelné čerpadlo za 200, a byla by tam jistá návratnost, peníze bychom si na to půjčili)
zatím mě napadá 1/ kotel na tuhá paliva 2/krbová vložka s výměníkem + plynový kotel udržující teplotu na 18? 3/tepelné čerpadlo
díky
také dávám dohromady starý dům,není tam plyn,takže mé řešení je - na topení elektrokotel v kombinaci s krbem s výměníkem,ohřev vody dva bojlery,jeden stále zapojený pro kuchyň a koupelnu,druhý menší občas pro druhou koupelnu. většinou bych chtěl topit krbem,ale v případě lenosti nastoupí kotel. do zdí si ale pro jistotu natáhnu i elektriku pro přímotopy a také do stropů přípravu pro sálavé panely...jen pro jistotu,co kdyby. práce si udělám sám,tak se to až tak neprodraží. samozřejmě odpovídající tarif od čezu.
hm,protože jsem pohodlný člověk a energeticky náročný...doma mi svítí vše,co má žárovku,počítače jedou nonstop atd.,takže nízký tarif se hodí...chci mít možnost mít teplo,i když budu líný naložit kotel,což elektrika splňuje. když se mi bude chtít,zatopím krbem. ano,je to relativně drahé,ale když si uvědomím,kolik denně utratím za cigarety,pivo,metaxu,benzín...je fakt,že v situaci tazatele bych asi ten kotel měl plynový.
Zdravím. Moji rodiče se na důchod přestěhovali na chalupu (430 metrů nad mořem), kde prakticky trvale bydlí třetím rokem. Chalupa je kamenná, asi 150let stará, ~90m^2. Udělali jsme podlahy, střechu (+ podkroví) a odizolování zdí. Topení jsme vyřešili krbovkami s výměníkem a rozvodem topení do dalších (3) místností. Rodiče topí dřevem, které si nechají dovézt v cca 3-4metrech (vlastní řezání a štípání), nebo nějakými lisovanými briketami (prý dlouho vydrží, je z toho málo bordelu a vyjde to levněji), ale teplo se zdá jiné než ze dřeva. Topná sezóna je prý vyjde na cca 22k.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.