Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Primalex - ředění

Od: tajemnak* odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

potřebuju vaší řadu. Zítra se chystáme malovat, koupili jsme primalex standard 15kg (10,2litru) a k tomu 2x 1L odstín mátové (na pokoj) a 1x 1L odstín chilly (kuchyň).

Viděl bych to tak, že primalex rozdělíme na 2/3 pokoj a 1/3 kuchyň. Z tabulek odstínů víme, že na celý primalex je potřeba 3 litry té doplňkové barvy.

Takže:
Pokoj 10kg primalexu, 2litry barvy

Kuchyň 5kg primalexu, 1l barvy.

A teď úplně nevím, jak ten primalex zředit. Na doplňkové barvě je napsáno, že je možné jí vlít do vody na ředění a celou "směs"poté nalít do primalexu. To tedy znamená, že ta doplňková barva funguje jako voda? (pokud bych měl například těch 10kilo primalexu zředit 5 litry vody a lil bych 2 litry doplňkové barvy, tak bych doléval pouze 3litry vody.. Chápu to správně?)

K samotnému ředění vodou: Na tom primalexu je tabulka, která říká pro 1. i 2. vrstvu, jak moc má být zředěná. odkaz: primalex.cz/...

Nevím, jaký typ podkladu mám. Jedná se o zeď v panelovém domě, viz. 1. obrázek kde je odloupnutý kousek zdi. Asi bych se vydal sám střední cestou a zředil to 40%. Nebo co mi poradíte vy? Bylo mi řečeno, že ta barva má být jako "těsto na palačinky".

Co se týče té sloupnuté omítky, mám koupený latexový tmel Uniflex. Omítku sloupnu do takového rozsahu, aby se neodlupovala a pevně držela a poté natřu tím tmelem (mám škrabku na omítku, tak to naberu, naplácám a hrubou stranou houbičky na nádobí "uhňácám"aby to bylo rovné s omítkou. Po uschnutí tmelu ho přetřu omítkou.

Je to tak v pořádku?

Shrnutí:

1. "Doplňková barva"se počítá jako voda? (tedy při použití dávám o to méně vody?)

2. Panelový byt má jaký druh omítky (viz. obrázek)? Jak to mám zředit?

3. Použití tmelu

Za veškeré tipy a odpovědi děkuju, je mi 17 a nikdy jsem nemaloval - táta není bohužel velký kutil, není kdo by mi poradil.
Hezký večer :)

doplněno 10.09.16 23:09:

4. Ještě jsem četl něco o penetraci. Je to nutné, nebo se bez toho obejdu?

Primalex - ředění

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

To,co je na stěně,je alarmující.Já bych z praxe použil takový postup.Nejprve odstranit staré nátěry.Do kýble naleju horkou vodu a válečkem ji nanáším na zeď.V pruzích odzdola nahoru.Když namočím druhý pruh,širokou špachtlí seškrabu první pruh.Pak natírám třetí.Seškrabanou malbu chytám do větší krabice,abych si nedělal pod nohy.Zeď nechám uschnout a opravím nerovnosti finální stěrkou .Po zaschnutí mohu zeď lehce obrousit brusnou síťkou.Na suchou zeď nanáším barvu válečkem,vždy první tahy svisle a hned křížem,.Jedno namočení válečku vystačí na čtverec 0,7 m2.Penetrace není nutná,zeď je dostatečně zpevněná starými nátěry.Po dokončení prvního nátěru jej necháme zaschnout.Pak teprve můžeme provést případné opravy.Nikdy nenatíráme znovu na vlhký prvotní nátěr!

JABRAKA

vanad1*
hodnocení

0x

Stará metoda ředění Primalexu je taková, že se do namíchaného roztoku ponoří prsy a musí Primalex ulpět na nehtech. Jak steče, je to řídké. Penetrace vytvoří jednak souvislý zpevněný povrch a pak zabrání možným průsakům jiných barev nebo fleků. Na fotce se to loupe a malovat takovou zeď není zrovna dobrý nápad. Musíte oškrabat vše co půjde, napenetrovat pro zvýšení přilnavosti, akrylátovým tmelem na stěny vyrovnat některé prohlubně, smirkovým molitanovým hranolem snadno vybrousit do roviny a pak to jde snadno.

Já při malování přidávám do Primalexu na kbelík asi 2dl Duvilaxu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]