Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motorová pila Hecht

Od: hankas® odpovědí: 33 změna:

Dobrý den.

Dnes asi po půl hodince řezání dřeva, začala jít pila trochu těžce. Minule jsem jí nestihla vyčistit. Dnes jsem jí po řezání vyčistila,ale raději už neřezala. Čím by to mohlo být?

Děkuji

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

2x

Když jde pila ztěžka, tak většinou nefunguje mazání. Zkuste řetěz štětečkem promamazat a protočit.

hodnocení

Nádržka je plná oleje,ale zkusím. Děkuji za odpověď :)

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
napsal jsem pracně podrobný rozbor možných příčin a odstranění závad, ale bohužel mi to spadlo a znovu se mi to už psát nechce, takže to zkrátím na otázky (předpokládám, že máte el. řetězovou pilu)
1) je řetěz vůbec mazán?
Poznáte tak, že
a) nesmí být po řezu teplý tak, že na něm neudržíte prsty
b) když spustíte řetěz a namíříte špičku lišty proti listu čistého papíru. musí po cca 5 - 10 sekundách na paíru být vidět špinavá čára od oleje - pokud není, řetěz není mazán buď vůbec nebo je mazán nedostatečně
2) jaký přesně olej (typ, specifikace) používáte k mazání řětězu?

hodnocení

Dobrý den.

Mám motorovou pilu.Olej používám,jak do pily, tak na na řetěz zbozi.cz/... mi na řetěz stolní olej .

Na to mazání se podívám,ale myslím,že maže dobře,protože když jsem jí čistila,měla jsem od řetězu trochu mastné ruce.

Po delším řezání cca půl 3/4 hodiny se zahřívá jen lišta.

a v jakém poměru lijete olej do benzínu?

hodnocení

Tak jak je to napsané v návodu 1:40 .

asd1

Stolní olej je dobrý pro profíky kdy pila jede denně. Pro občasné použití naprosto nevhodný (rádci pěkně poděkujte). Pokud pila delší dobu stojí, tak se z oleje udělá super lepidlo které zalepí všechno kam se dostane, obzvlášť filtr + čerpadlo oleje a vedení oleje na lištu.

Bez mazání vzniká hodně tepla třením řetězu o lištu, přehřívá se lišta, teplem se roztáhne, tím se napne řetěz a jde ztuha.

Ověřit napnutí řetězu (jde lehce po liště a není prověšený - viz správné napnutí)

Ověřit mazání - špičku lišty dát před karton, olej ze špičky odletuje a udělá na kartonu olejovou stopu = OK

Pokud to je ok tak je na řadě motor, tam začíná se přísunem paliva (ucpaný viltr, trysky v karburátoru) a chudou směsíú falešným vzduchem - gufera na klice, děravé sání..

= zajděte do servisu "potřebuji zkontrolovat a případně seřídit"; pokud je v záruce tak můžete reklamovat (někde při jakékoliv poruše mění kus za kus). Pokud je závada tak výhodnější může být koupit novou (Hecht je sice z levné číny to lepší, ale jako pila nic moc), např. olejové čerpadlo + práce 1000,- nová pila v záruce 2000,- - výhodnější je vzít novou - máte nový řetěz, lištu, náhradní svíčku, karburátor, motor atd.

ronyx*

Asi vše už tady řekli další rádci, jen bych chtěl zdůraznit, že do hobby řetězové pily na mazání řetězu v žádném případě nepatří žádný jiný olej než olej minerální (optimální a léty odzkoušený je olej M6A, protože už se ale nevyrábí, používá se novější verze M6AD), případně syntetický (ale to už je zbytečné vyhazování peněz).
Dnes všude doporučované a u profíků vyžadované tzv. ekologické rostlinné oleje (včetně stolních) jsou doslova zhouba pro pily a jejich čerpadla, řetězy i lišty - velmi rychle vysychají a pak působí jako velmi kvalitní lepidlo, zalepí a znehybní cokoli, na co se dostanou. Stačí měsíc pilu nepoužívat a před odstavením ji celou nerozebrat a nevymýt od těchto olejů a většinou ji potom můžete rovnou vyhodit. Platí to bez ohledu na značku pily. S těmito oleji je třeba po každém řezání celou pilu (pro hobby, profíci to řeší jinak), přesněji řeznou soupravu, rozebrat a pečlivě umýt v benzinu. Čerpadlo je nutné velmi pečlivě benzinem propláchnout.
Rád bych jen upozornil, že poškození (znefunkčnění) pily v důsledku "zalepení" ekologickým olejem není oprávněnou reklamační závadou - jedná se o zanedbání údržby uživatelem.
Nabízím test ověření si výše uvedeného tvrzení o chování ekologických rostlinných olejů. Nalijte si trochu toho oleje (ale třeba i oleje stolního) do nějaké misky a nechte ho vyschnout. Pro urychlení je možné ho mírně ohřát. V průběhu vysychání sledujte změnu konzistence oleje - postupně se změní z tekutého skupenství na houstnoucí lepidlo a nakonec se z něj stane tvrdá hmota, která běžnými prostředky nepůjde ani rozpustit (takže nepoužívejte misku, kterou pak nebudte moci vyhodit!).

uska*
hodnocení

1x

Dle mého kamaráda (servismana této značky) by se výrobky zn. Hecht měly rozdávat zadarmo a to jen těm, které potřebujete pořádně naštvat. Je to od pil po sekačky. Nejhorší značka na trhu.

doplněno 10.09.16 20:06:

Pokud jí máte v záruce, tak se pokuste pilu vrátit a koupit si jinou značku. Neradím úmyslně poškodit, ale snad najdete způsob. Problémy budete mít pořád.

hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď.

asd1

Vyčerpávající? Spíš jako elektrikáři oblíbená rada "nehrabej do toho blbe, volej odborníka" i když jde o výměnu žárovky.

Jde ztěžka má být co? Takhle jde poradit jen najít v okolí někoho kdo se vyzná a podívá se na to. Může to být od třísky pod brzdou přes přepnutý řetěz, nefunkční mazání po přidřený motor. Nebo volejte věštce.

ronyx*

Nemohu souhlasit s hodnocením značky Hecht jako takové - mám motorovou rotační sekačku i el. řetězovou pilu značky Hecht a zcela bez problémů.
Když ale vidím u spousty lidí okolo sebe zacházení s nářadím (myšleno všeobecně), dost často si vzpomenu na otcovo okřídlené pořekadlo "tomu na*rat do ruk a nepustit ho k vodě" místo půjčit mu cokoli, protože co lidi dokáží zničit, jeden nechápu (opět okřídlené "odborník žasne, laik se jen diví").

hodnocení

0x

Pořád tady chybí popis "jde trochu těžce". Je myšlen chod motoru nebo taktak řeže? Pokud motor, pravděpodobně se přidírá píst, pokud neřeže, je tupý řetěz, zadřené ložisko lišty, spojka, od oleje zalepené všechno, včetně vzduchového filtru.Zahřívání lišty - ložisko, tupý řetěz.

hodnocení

Řetěz je ostrý,asi byl jen moc utažený. Když protočím řetěz ručně, někdy jde ztuha. Olej stříká ,ale né do pruhu,ale jako fleky na horní straně čtvrtky a na spodní straně. Ale měla jsem pilu puštěnou jen na cca 15 vteřin, tak to mohlo být z řetězu, který jsem před tím trošku namazala. Bojím se mít puštěnou déle,abych pilu nezničila. Olejový filtr jsem dnes vyčistila. Lišta je čistá. Přívod oleje jsme nastavili hned při prvním použití naplno a byl tam molitan,kterým to bylo ucpané ,asi úmyslně.(přikryté) Pilu používám od jara.

doplněno 15.09.16 18:57:

Pila je spravená, vyčistila jsem olejovou hadičku,bylo tam trochu pilin :)

asd1

Víc na dálku asi neporadíme - nutno vidět...

Ronyx má pravdu - do pily na občasné použití minerální olej M6A ideální, jinak nejlevnější minerální olej = M6AD, 15W40 atd. Ekolog řeže nad plachtou (i se to líp uklízí, plachta aspoň 3x4m) a piliny pak spálí v kotli (nasypat plný a nahoře zapálit - pak krásně hoří a nečoudí)

Místo benzínu není od věci Aspen, sice drahý ale není problém se starou směsí a zadřeným motorem. V dosahu kabelu mám radši elekriku, nedělá kravál a netřeba řešit benzín.

hodnocení

Podařilo se mi vyčistit olejovou hadičku,která vede k řetězu a olej začal mazat. Po 15 min řezání, jsem znovu čistila pilu a zkusila na prázdno řezat a opět olej neteče. Myslím,že se to bude stále opakovat, protože se pila zanáší pilinami a s tím se nedá nic dělat. Mám pilu v záruce.

uska*

No a je to tady, viz má první odpověď, za kterou jste mi poděkovala.

hodnocení

Ano ,poděkovala, protože Vaše první odpověď mi nic neřekla,až doplňující odpověď poté :)

asd1

Piliny by se do oleje dostat neměly, leda že se napadaly do nádrže při dolévání oleje... = vypláchnout nádrž (benzínem) a vyčistit filtr oleje... Nebo netěsný podtlakový ventilek na olejové nádržy a piliny jdou tudy...

Až ten Checht zahodíte, tak dop. Dolmar PS 32 nebo lépe PS35 - asi nejlevnější kvalitní pila na "dolácí pižlání".

V dosahu kabelu mi vác vyhovuje elektrická - nejsou starosti s benzínem, nedělá kravál. Makita s motorem v ose.

hodnocení

Srandičky jo? :) Já jsem si tu pilu kupovala,protože váží jen 3 kg a ten Dolmar váží 4kg a to už bych neunesla :)

Také nechci investovat, protože už pilu asi nebudu potřebovat,(stěhování) jen jsem chtěla dřevo na tuto zimu. Tady je velký pozemek i okolo jsou suché stromy, tak proto jsem chtěla benzínovou.

Piliny se dostávají pod kryt a ucpávají tu trubičku co vede k řetězu.Do nádrže nic nepadá ani nespadlo :)

asd1

jj srandičky. Doteď jsem myslel, že pila se kupuje na řezání a vy jí máte na nošení ;)

Myslíte jednoručku? cz.hecht.cz/... Ta je pro sadaře, na normální řezání dost nepohodlná i nebezpečná (snadno skočí do ksichtu) a určitě je míň namáhavé řezat strom 4 kg klasikou než 3 kg jednoručkou... Nehledě na výkon kdy silnější pila uřízne rychleji a únava je menší.

Buď pořád čistit, nebo plastový pekáček s olejem a každou chvíli v něm protočit řetěz. Nebo to vyreklamovat, ale to budete chvíli bez pily... Nebo DoDo kryt utěsnit. Spíš to ale je levné spotební zboží = problém = vyreklamovat, po záruce zahodit...

ronyx*

Osbně bych se snažil nějak vyřešit, aby se ta trubička neucpávala ( je mi to ucpávání divné - normálně je to u pil udělané tak, že vyústění trubičky jen pod lištou - ta je na něj přimáčknutá a piliny tam tak nemohou), ale ve vašem případě (dočasné používání) vám dám radu, jak to vyřešit úplně jednoduše, i když komfortní automatické mazání to nenahradí (ne co do funkce - ta bude ještě lepší - lepší mazání, ale co do pohodlí).
Vezměte plastovou misku (třeba takovou, jako se v ní prodává maso nebo uzeniny), nalijte do ní olej, který používáte do pily na mazání řetězu (ale ne ten ekologický, použijte normální minerální olej - třeba M6AD) tak, aby toho oleje bylo cca 2 - 3cm a po každém (každém druhém) řezu namočte špičku lišty s řetězem do toho oleje a lehoučcw "cvrkněte" o plyn pily - tak, aby se řetěz v tom oleji maličko pootočil. Doporučuji nejdřív mimo olej protoočení řetězu odzkoušet (natrénovat) - když to totiž s tím plynem pily přeženete, budete od toho oleje z misky namazaná taky ;)
Misku bych osobně dál buď minimálně 3 kroky od místa řezání (abyste si ten olej nerozlila třeba neopatrným krokem) nebo ještě lépe položit tu misku třeba do pekáče nebo na plech z trouby - to už převrátit není vůbec jednoduché.
A mmch - rozebírat celou pilu k vyčistění po každém krátkém řezání je zcela zbytečné (pokud se nepoužívá ten rostlinný eko olej - s tím je to nezbytné) - stačí omést smetáčkem (štětcem) a postavit třeba na kus igelitu, abyste neměla na podlaze mastný flek. Vyčištění pily stačí tak jednou za 5 - 10 krátkých řezání. Osobně pilu rozebírám ta 2x za rok (řežu tak 2 hodiny za měsíc) a po každém použití ji pouze ofoukám tlakovým vzduchem z kompresoru. Pečlivým čištěním po každém řezání sice nic nezkazíte, ale je to zbytečná ztráta času.

asd1

nečti mi myšlenky jóóó?! ;)

kryt se prohne, resp. tělo pily, netěsní na liště a drážka pro olej se ucpe pilinama...

hodnocení

Ano, asi tak nějak to bude :)

hodnocení

Prosím ještě mám dotaz. Když mám pilu koupenou z internetu, mohu ji reklamovat u nás v obchodě Hecht? Děkuji

hodnocení

Pilu jsem čistila proto, že byl ucpaný olej,né proto,že bych musela. Pilu mám držet podle návodu oběma rukama, tak to je asi pro dvě ruce. Ještě sebou tahat olej navíc? To asi nebude řešení,pila musí mazat pořád a né jenom,když jí namočím.

Když je v záruce, tak ji vrátím,Když spálím řetěz,tak co potom,mám zase kupovat nový? To jsem si mohla koupit rovnou nějakou drahou . :)

svyjabob*
hodnocení

0x
Kamarád pracuje v Hechtu jako servisák, a mám od něj i dvě pily, ale jak píšete o tříkilové, tak teda nevím kterou myslíte, jelikož od Hechtu takto lehké jsou jen typy 929 a 928R a ani jedna rozhodně není jak píšete "jen jsem chtěla dřevo na tuto zimu."ale pouze na "prořezávání větví, a případně pokácení menšího stromu do cca 20cm, ale rozhodně nesmí být zapnutá dlouho, protože se jedná o hobby "lowend"pily, a nebo máte 936, ale to je elektrická a to asi nemáte.Máte li jí v záruce, můžete si zajet do nejbližšího autorizovaného servisu Hecht kterých je v ČR dostatek, a vezměte si sebou doklad o koupi ( i když je koupena u jiného distributora/prodejce), a celou krabici cz.hecht.cz/... .Ale předpokládejte, že asi zjistí že jste s tím neodborně pracovala a přetěžovala jí, tak by vám to nemuseli uznat. Jinak si myslím že z těch levných činských je tato značka asi nejlepší i z důvodu kvalitní a dostatečné technické podpory a záruky "české"dlouholeté značky. A kdybyste si chtěla pořizovat další, doporučím na menší pořez Hecht 44 kterou teď mají v akci za 2490,- a nebo Hecht 945 která už je spíše farmářská, a můžete si s ní dovolit i pokácet větší kvanta, osobně tuto mohu více než doporučit za cenu 3490,- je na českém trhu bezkonkureční navíc má karburátor Walbro a dostanete k ní lištu a řetěz Oregon, já s ní nařezal více jak 20 kubíků za pár dní. Nebo máteli možnost utratit více, tak doporučím Husquarnu 236 s 36cm lištou, má jí soused a je to už poloprofesionální, ale také 2x tak drahá, ale zase vám rozhodně douho vydrží, ale také upozorním, že pozáruční servis a ceny oprav u Hechtu a třeba Stihl nebo zde Husquarny je asi 2x tak dražší, prostě u Husquarny si za kvalitu zaplatíte.
doplněno 23.09.16 20:00:

Jinak se vybodněte na výše uvedené rady, neodborným zásahem do pily či špatným zacházením s pilou (matlání pily do misky s olejem a další :-D ) můžete o záruku přijít, očividně jste měla špatně nabroušený řetěz, a pila dělala miniaturní až prachové piliny (toho si nemusíte ani všimnout), a ty se dostanou všude do pily a dokáží i ucpat přívod oleje, řetěz pak není namazaný a pila musí vydat větší úsilí na to něco uříznou, pila se začne dusit a může se časem buď zničit spojka (musíte jí "nadlehčovat) a nebo přidřít (a mnoho dalších věcí). Rovnou si v servisu nechte nabrousit celý řetěz (69,- to stálo v autorizovaném), a pak by to mělo pořádně fungovat, a poté nezapomínejte na to řetěz často brousit. Servisák by vám případně měl i ukázat jak správně ten řetěz pomocí pilky kvalitně brousit.

doplněno 25.09.16 01:10:

Jojo, tak tato pila byla určena pro super a hypermarkety, a některé Eshopy, v podstatě je to předchůdce modelů 928R a 929.

No už jen tím, že tím řežete palivové dřevo, a máte jí zapnutou 20 minut v kuse s tím zacházíte neodborně, dále jste výše psala že jste se snažila vyčistit nějaké hadičky, tudíž jste asi musela pilu rozebrat v rozporu s manuálem a obchodními podmínkami (možná ne, neznám technické parametry), když už, měla jste s tím zajít rovnou do servisu. V manuálu který jste k tomu dostala, a navíc i všude kde jsem se teď namátkou podíval na eshopy je jasně napsáno "prořezávání a vyvětvování", což jasně definuje na co je pila určena. Musíte vzít v potaz, že pila je maličká, a má pouhých 25cm kubických, a také že motor se nestíhá tak kvalitně ochlazovat jako pily větší. Vy v podstatě řežete obdobným způsobem, jako já s 2x takovou pilou, osobně si myslím, že když s tím příjdete na servis (doporučuji přímo v prodejně Hecht), a budete se tvářit jako úplný "tydýt"co tomu nerozumí, a jen přinesl pilu co používá a rozbil třeba manžel, tak vám jí asi vymění za jiný model (tento už se nevyrábí a neprodává, kromě zbylých skladových zásob), tato pila má i s plnou nádrží něco přes 4 kila, tak si myslím, že o dvě kila těžší by snad takový problém nebyl. Takže doporučím když byste si měla vybrat alespoň tu Hecht 44, protože s tím motorem se dá už pracovat delší dobu, a nařezání palivového dřeva (do 10 kubíků na sezónu) nebo občasné pokácení menšího stromu jí nedělá problém. Ale dle mě bude problém v tom, co jsem psal výše. Ale nic se nesnažte sama opravovat, prostě s tím zajděte na servis.

hodnocení

Dobrý den,

je to tato pila nakupka.cz/...

Je téměř nepoužívaná,na jaře párkrát řezáno a teď asi 2x po 20 minutách.

Řežu jen 15-20 min a pak kontroluji zda je řetěz namazaný. Řetěz je ostrý a řeže dobře.

Po 15 minutách přestanu řezat a vyzkouším, naprázdno, zda řetěz maže, přestanu řezat a všechno vyčistím a hlavně přívod oleje k řetězu.Teď jsem vyčistila a stejně olej neteče. Nevím ,jak bych mohla neodborně zacházet s pilou.

Správně by se piliny neměli pod kryt dostat.

doplněno 25.09.16 09:11:

Tak to mohli rovnou napsat : řežte jenom 5 minut, pak se pila zahřívá a nemaže. Já jsem řezala jen menší stromky,nálety a v návodu píšou, že malé větve se nemají řezat. Také píšou, že pokud pila nemaže,má se vyčistit. To mám jako pokaždé,když pila nemaže jezdit do servisu,aby mi ji vyčistili,když sama nemůžu? Tak ta pila je potom k ničemu.

asd1

Pan servisák by nejradši, aby jste k němu chodila i na dolití oleje a vyčištění ;) A taky aby jste s tím řezala jen bez nastartovaného motoru aby se náhodou nepřetížila ;)

Pardon, ale pila která není schopná řezat 20 minut v kuse není použitelná pila, ale šmejd drahý i zadarmo. (Servis - říkáte to zákazníkům i při prodeji nebo až to donesou chcíplé do servisu?)

Můžete reklamovat, mělo by to jít i v servisní síti. Ale viz výše - může být snaha hodit to na nesprávnou obsluhu/ neodborný zásah" Ale vy reklamujete vadu a tou je netěsné vedení oleje, váš zásah vadu nezpůsobil = reklamace je oprávněná, musí opravit nebo vyměnit. Reklamaci přesto zamítnou - znalecký posudek, soud.

Osobně - s čištěním bych se nezdržoval, vzal bych tu misku s olejem a řezal (pán neví že často protočit řetěz v oleji je plnohodnotné mazání, dokonce nejspíš lepší než ta parodie na mazání co je v pile). Pořezal bych dřevo a pak bych reklamoval, levně prodal nebo rovnou zahodil.

Misku postavte tak aby do ní nelítaly piliny a byla ca ve výšce kolen - natočim se, protočim řetěz, otočim se zpátky a řežu = zas tolik to nezdržuje, rozhodně míň než se pořád hrabat v pile...

Tohle je spec. pila na prořez stromů, na normální řezání je nevhodná. Příště berte klasickou se zadní a boční rukojetí a z levných kvalitních dop. tu Dolmar PS 32 nebo 35

hodnocení

Tak pilu jsem dala do opravy proto ,že mi nemaže řetěz. Pilu prý opravili s tím,že sparvili karburátor :)*haha* Já jako žena tomu nerozumím,ale má to něco společného s mazáním řetězu? :) Já myslím že nemá :) Pila mazala dva dny a zase nemaže :) *zed* Jo a prý podruhé už si to zaplatím *sok*

asd1

Šum v servise - "oprav to" "co tomu je?" "nevim" "tak já to protočim a uvidim" "hotovo, vyčistil jsem to, pošteloval karbec a jede jak fík" ;)

Na pár polínek mažte v té vaničce, pak to zahoďte a při další potřebě řezání pořiďte normální pilu viz dop. výše. Vozit to do servisu je ztráta času a sypat dotoho prachy by byl nesmysl.

hodnocení

0x

mám elektrickou HECHT 24.., jediný problém bláto řetěz, po výměně za značk´vější a tudíž dražší bez problémů... je jasné že se s ní nedá dělat jako s Husquarnou ale 20 minut v kuse? i když řežu třeba 3 hodiny,20 minut v kuse k tomu v zátěži nejede ani náhodou

hodnocení

Já jsem v kuse neřezala ani 15 min, vždy jen třeba 10 a pak 15 přestávka a zase znova 10 atd :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]