Nejste přihlášen/a.
Všechny zdravím,
rekonstruuji dům a s tím jde ruku v ruce i většina nové elektroinstalace. Celé vedení v domě je v mědi v "trojžílových" kabelech (pochopitelně krom 400V ) v soustavě TN-C. Rád bych se zeptal jestli existují nějaké zásadní výhody a nevýhody oproti soustavě TN-S. Budu měnit i okruhový rozvaděč, kvůli nedostatku pozic a proto zvažuji, že bych soustavu nechal změnit na TN-S. Jen mě teď napadá, že třífázový rozvod mám pouze ve čtyřech žílách, takže bych musel toto vedení vyměnit.
Děkuji za názory.
Vaše rozhodování Vám ulehčím. TN-C síť již není při rekonstrukcích nebo vytváření nové elektroinstalace povolená. Vše musí být v TN-S, včetně instalace proudových chráničů.
Pokud jde jenom o práci a materiál, tak doporučuji vyměnit. Bude to už na furt.
Pokud byste musel kvůli tomu rozkopávat něco, co jste původně vůbec rekonstruovat nechtěl, pak je přípustné takové vedení ponechat. Toto vedení je následně z revize vynecháno jen s poznámkou, že tam je.
Děkuji za reakce. Jen na doplnění se zeptám, je možné změnit celou instalaci na TN-S, ale ponechat přitom původní třífázovou zásuvku v provedení soustavy TN-C? Jde mi o to, abych nemusel toto vedení měnit, protože tam mám v chráničce vedeny jen samostatně tři fáze a PEN. Takže bych musel buď toto vedení vyměnit nebo doplnit jeden vodič, pokud je to vůbec takto povoleno.
Přidávat N takhle zvlášť povoleno není. Ale pokud je to v nějaké chráničce, samostatné vedení, sesvazkované k sobě...Zásuvka 400V/16A obsluhovaná laiky, musí mít chránič. To lze teoreticky udělat 3PH + PEN, ale je to k ničemu. Určitě vše do TN-S, je to dlouhé roky.
To vedení k té zásuvce je v klasickým "husím krku" samostatnýma kabelama. Tzn. husím krkem prochází teď tři černé a jeden žlutozelený kabel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.